Ενα κλικ πιο… πέρα από το αίτημα για εκλογές έκανε την Τετάρτη το ΚΚΕ, προτάσσοντας πλέον «ανεβασμένες μορφές πάλης, ριζοσπαστικά αιτήματα» και καλώντας το λαό να διεκδικήσει «μια εξουσία δική του, εργατική -λαϊκή», με αντεπίθεση για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.
Αυτή είναι η γραμμή του ΚΚΕ, εν μέσω μεγάλων διαδηλώσεων, όπως τη διατύπωσε η ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, κυρία Αλέκα Παπαρήγα, την Τετάρτη, πρώτη ημέρα της 48ωρης πανεργατικής απεργίας και μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου.
Η κυρία Παπαρήγα, παράλληλα, έθεσε το ζήτημα της αποδέσμευσης από την ΕΕ και της εξόδου από το ευρώ, με λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, όπου, όπως είπε, «θα έχεις ένα δικό σου νόμισμα».
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Περισσός αναδεικνύει ως κρίσιμο το ρόλο των λαϊκών κινητοποιήσεων στις πολιτικές εξελίξεις και εκ παραλλήλου, μέσα από την εμπειρία των απεργιών και των διαδηλώσεων, προσβλέπει στη «ριζοσπαστικοποίηση του κινήματος», με πολιτικοποίηση των αιτημάτων, που να θέτουν ως και το ζήτημα ανατροπής της πολιτικής που στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα. Εξάλλου, η απόφαση για περικύκλωση της Βουλής από το ΠΑΜΕ την οποία στηρίζει το ΚΚΕ εντάσσεται στη λογική των «πιο ανεβασμένων μορφών πάλης» , που επιπλέον δίνει …πολιτική κάλυψη και σε κινητοποιήσεις , όπως οι καταλήψεις κ.ά.
Είναι ενδεικτικό ότι η κυρία Παπαρήγα, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό προέταξε δυο θέματα στις δηλώσεις της που σχετίζονται με την καπιταλιστική ιδιοκτησία. Συνέδεσε εκτός των άλλων την επιτυχία της απεργίας με το ότι νέκρωσαν εργοστάσια, «εκεί που υπάρχει ο σκληρός πυρήνας της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας», σημειώνοντας ότι αυτό είναι η καλύτερη απάντηση στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.
Παράλληλα, όπως είπε, ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό ότι η αντίθεση του ΚΚΕ με την πολιτική του «είναι κάθετη, είναι βαθιά. Δεν είναι μια αντίθεση στα ζητήματα χειρισμών, στα ζητήματα τακτικής. Δεν είναι μια αντίθεση σαν αυτή που εκφράζουν τα άλλα κόμματα της Βουλής που αντιπαλεύουν την κυβερνητική πολιτική με τους ίδιους κανόνες που η ίδια χρησιμοποιεί».
Και εξήγησε ότι «η αντίθεσή μας με την κυβέρνηση βασίζεται στο γεγονός ότι στηρίζει με νύχια και με δόντια το καπιταλιστικό σύστημα το οποίο σαπίζει, ένα σύστημα το οποίο ό,τι έδωσε, δεν κάνει άλλους ελιγμούς και παραχωρήσεις. Απ’ αυτή την άποψη διέξοδος φιλολαϊκή από την κρίση δεν υπάρχει».
Η διέξοδος από την κρίση, σύμφωνα με την κυρία Παπαρήγα, «ταυτίζεται αυτή τη στιγμή με το να πάρει ο λαός την υπόθεση στα χέρια του. Με την αντεπίθεσή του για την ανατροπή αυτού του συστήματος. Για να βγει μέσα από το λαό μια εξουσία δική του, εργατική – λαϊκή που θα μετατρέψει σε λαϊκή ιδιοκτησία όλο τον πλούτο που υπάρχει στη χώρα, που θα αποδεσμεύσει τη χώρα από την ΕΕ, η οποία τα επόμενα χρόνια ούτε ξέρουμε πώς θα είναι και αν θα υπάρχει και που βεβαίως μονόπλευρα θα διαγράψει το χρέος. Αυτή είναι η διαφωνία μας με την κυβέρνηση και όχι επιμέρους διαφωνίες που αναδεικνύονται από τα άλλα κόμματα».
Όταν δημοσιογράφοι τη ρώτησαν αν ζήτησε εκλογές, απάντησε, υποβαθμίζοντας προσώρας το ζήτημα αυτό: «Τις εκλογές τις έχουμε ζητήσει. Στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αυτό που περιορίστηκα να του πω είναι κάτι πολύ παραπάνω από τις εκλογές. Του είπα ότι το δικό μας κόμμα αντιπαλεύει αυτό το κοινωνικό οικονομικό και πολιτικό σύστημα και γι’ αυτό επιλέγουμε ανεβασμένες μορφές πάλης, ριζοσπαστικά αιτήματα. Τώρα αν θέλετε οι εκλογές, σε σχέση με το ζήτημα που έθεσα στον πρωθυπουργό, είναι ένα σημαντικό, αλλά επιμέρους θέμα. Εμείς δεν θέλουμε η κύρια γραμμή αντιπαράθεσης που πρέπει να έχει ο λαός να υποκαθίσταται από επιμέρους ζητήματα τα οποία, στην ώρα τους βεβαίως, πρέπει και αυτά να αναδεικνύονται».
Επίσης, διευκρινίζοντας για το εάν η αποδέσμευση από την ΕΕ που ζητά το ΚΚΕ, σημαίνει και έξοδο από την ευρωζώνη και το νόμισμα, απάντησε θετικά. «Εννοείται», είπε. «Αποδέσμευση σημαίνει έξοδο από την ΕΕ και από τη στιγμή που φεύγεις από την ΕΕ και ακολουθείς μια γραμμή ανάπτυξης του πλούτου που έχει η χώρα προς όφελος των εργαζομένων, θα έχεις ένα δικό σου νόμισμα».