Ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να γιορτάσει τα 30ά γενέθλια της «Αλλαγής» του 1981 την Τρίτη καλώντας τον κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν απορώ λοιπόν που τα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας υποψιάζονται ότι ενδεχομένως επίκειται συγκυβέρνηση με το ΠαΣοΚ. Οι επιφανείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης βιάζονται να επιστρέψουν στην κυβέρνηση για να ολοκληρώσουν το έργο διάσωσης που άφησαν στη μέση το 2007. Εκτιμούν μάλιστα ότι η παραμονή του κ. Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία της χώρας και η κυβερνητική συνεργασία με στελέχη του ΠαΣοΚ που έχουν δοκιμαστεί τα τελευταία δύο χρόνια σε κορυφαίες κυβερνητικές θέσεις είναι δύο στοιχεία που εγγυώνται την επιτυχία. Δυστυχώς όμως ο κ. Αντ. Σαμαράς φαίνεται ότι για μια ακόμα φορά θα εμποδίσει την εξέλιξη αυτή. Μου λένε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα επιτρέψει την αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων του κόμματός τους από το ΠαΣοΚ και βεβαίως δεν θα συναινέσει σε συγκυβέρνηση παρά μόνο αν έχουν προηγηθεί εκλογές. Κατανοητή η στάση του κ. Σαμαρά. Είναι αρκετά ρεαλιστής για να γνωρίζει ότι μια συγκυβέρνηση ΠαΣοΚ – Νέα Δημοκρατία θα είναι κάτι πολύ μικρότερο από το άθροισμα των (ασήμαντων) ικανοτήτων των στελεχών τους και δεν θέλει αυτή η καλά κρυμμένη αλήθεια να αποκαλυφθεί στους πολίτες, ιδίως στις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται ο τόπος.
**
Κλειστή εκδήλωση για την Ελλάδα οργάνωσε το σαββατοκύριακο το London Business School στο Λονδίνο. Από την Ελλάδα συμμετείχαν οι κυρίες Λούκα Κατσέλη, Μιράντα Ξαφά και Ελένη Λουρή και οι κκ. Κυρ. Μητσοτάκης, Αν. Γιαννίτσης, Γ. Αλογοσκούφης, Π. Δούκας και Δ. Σπινέλης. Συμμετείχαν επίσης πολλοί ξένοι επιφανείς και όλοι μαζί υπέπεσαν στην έκσταση του brainstorming μιλώντας για την αναδιάρθρωση του χρέους, τα οφέλη και τις επιπτώσεις τους. Οι οργανωτές θα συντάξουν έκθεση και θα την στείλουν στην ελληνική Βουλή. Ελπίζω να μην αργήσουν πολύ γιατί από ένα σημείο και μετά δεν θα έχει νόημα.
**
Επιθέσεις δέχθηκε η «εσωτερική τρόικα» κατά τη διάρκεια του άτυπου υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας. Οι υπουργοί είχαν ο καθένας από μία αιχμή κατά του κειμένου που συνυπέγραψαν η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και οι κκ. Ι. Ραγκούσης και Αν. Λοβέρδος. Αλλά μόνον η Άννα έμεινε μέχρι το τέλος για να ακούσει π.χ. από τον κ. Θ. Πάγκαλο ότι η ανάλυση περί ορισμένων μόνο συντεχνιών που εμποδίζουν την πρόοδο είναι τουλάχιστον άστοχη. Ο κ. Ραγκούσης, όπως λένε οι επικριτές του, αποχώρησε σύντομα επικαλούμενος μια «επείγουσα εργασία». Απλώς δεν ήθελε να συμμετάσχει στην αντιπαράθεση, αλλά να αφήσει τις εντυπώσεις από την κοινή πρωτοβουλία να αναπαραχθούν για λίγο ακόμα χωρίς παρεμβολές προτού ξεχαστούν. Όσο για τον κ. Λοβέρδο, βρισκόταν ήδη στη Βραζιλία, όχι για πλαστική εγχείριση, όπως υπέθεταν κακεντρεχείς βουλευτές, αλλά για να παρακολουθήσει ένα συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
**
Πρωθυπουργικός ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Επικροτεί ο Πρωθυπουργός το κείμενο της «εσωτερικής τρόικας»; Το επικροτεί και ο αντιπρόεδρος. Επισκέπτεται ο Γιώργος (τη Δευτέρα) τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Τον επισκέπτεται και ο Βαγγέλης (την Τρίτη). Ελπίζω βγαίνοντας να είναι πιο προσεκτικός και να μην επαναλάβει το «ευφυές» που είπε προ εβδομάδων αποχωρώντας από την Προεδρία (περί Αργεντινής). Όπως έχει αποδειχθεί με τον «Τιτανικό» και την «Αργεντινή» η κυβέρνηση το μόνο που κατορθώνει είναι να τρομοκρατεί τον εαυτό της.