Αν η Γερμανία θέλει να διασωθεί η ευρωζώνη θα πρέπει να προωθήσει την αποβολή της Ελλάδος από αυτή και να πιέσει για την αύξηση των κονδυλίων του Προσωρινού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα δύο τρισεκατομμύρια ευρώ ώστε να διαχειρισθεί τις επιπτώσεις μίας τέτοιας εξέλιξης.
Αυτό προβλέπεi το γνωστό αμερικανικό ινστιτούτο Stratfor που φημίζεται για έγκυρες αλλά ορισμένες φορές και κινδυνολογικές αναλύσεις.
Στην τελευταία ανάλυσή του για το μέλλον της κρίσης στην ευρωζώνη το Stratfor επισημαίνει ότι η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει πλέον να προσαρμόσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στα πρότυπα του Βερολίνου. Αυτό προϋποθέτει μία ανταλλαγή. Το Βερολίνο προσφέρει την οικονομική του ισχύ αλλά τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να αποδεχθούν το γερμανικό οικονομικό μοντέλο της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ωστόσο, η Γερμανία δεν εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί μία απλή μεταφορά κεφαλαίων προς τα αδύναμα κράτη της περιφέρειας της ευρωζώνης.
Καθώς η Ελλάδα δεν ανήκει, σύμφωνα με την γερμανική άποψη, στον ευρωπαϊκό πυρήνα, το Βερολίνο δεν έχει να φοβάται γεωπολιτικές επιπτώσεις από την άσκηση πίεσης στην Αθήνα για να αποβληθεί αυτή από την ευρωζώνη. Αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί όμως είναι ότι αν η Ελλάδα εκδιωχθεί από την ευρωζώνη δεν θα πληγεί η οικονομική δομή της.
Το Stratfor τονίζει ότι μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες επιπτώσεις κυρίως στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Με το ελληνικό χρέος να καλπάζει περί τα 350 δισεκατομμύρια ευρώ, το αμερικανικό think tank υπογραμμίζει ότι αυτό το γεγονός ασκεί μεγάλη πίεση στον ευρωπαϊκό ιδιωτικό τραπεζικό τομέα που ήδη αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα. Θα χρειαστεί επομένως κεφαλαιακή ενίσχυση.
Η Γερμανία θα πρέπει από εδώ και στο εξής να βρει τα επόμενα βήματα ώστε μετά την αποβολή της Ελλάδος. Παρά τα τεχνικά προβλήματα που θα υπάρξουν σε μία τέτοια επιλογή, αν σταματήσουν τα πακέτα βοήθειας από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ αυτή η επιλογή θα πάψει να θεωρείται ανέφικτη. Το Stratfor εκτιμά ότι για να είναι διαχειρίσιμες οι επιπτώσεις, το EFSF θα πρέπει να εξοπλιστεί με περίπου δύο τρισ. ευρώ ώστε αν χρειαστεί να σώσει και την Ιταλία που θα μπορούσε να είναι ο επόμενος κρίσκος στην αλυσίδα της κρίσης χρέους στην Ευρώπη. Επιπλέον, πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη η διαδικασία λήψης αποφάσεων στον EFSF ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος.