Γ. Παπανδρέου: «Να βάλουμε όλοι πλάτη να βγει η χώρα από την κρίση»

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, που αποφάσισε το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την πίεση των Βρυξελλών για την καταβολή της 6ης δόσης των 110 δισ. ευρώ

Την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, που αποφάσισε το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την πίεση των Βρυξελλών για την καταβολή της 6ης δόσης των 110 δισ. ευρώ.

Το μήνυμα πως η Ελλάδα θα πράξει όλα όσα χρειάζονται για να την εφαρμογή της απόφασης της 21ης Ιουλίο έστειλε προς όλες τις κατευθύνσεις. Ζήτησε την συστράτευση όλων, λέγοντας πως η διάσωση της χώρας είναι πατριωτικό καθήκον και τόνισε ότι τα μέτρα λαμβάνονται ώστε εντός του 2012 να δημιουργηθούν πρωτογενή πλεονάσματα, κάτι που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πατήσει στα δικά της πόδια.

«Προτιμώ όλοι να χάσουμε κάτι, παρά να χάσουμε όλοι τα πάντα για πάντα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ και διακήρυξε ότι είναι αποφασισμένος να πάρει οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί για να μην κινδυνέψει η πορεία της χώρας.

«Βρισκόμαστε σε μια «οικονομική θύελλα» και δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας απειλήσει, δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να γίνει εξιλαστήριο θύμα», είπε και διαβεβαίωσε πως θα τηρηθούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις.

«Δεν θα κάνω τη χάρη σε κανέναν να αφήσω τη χώρα να καταρρεύσει. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μπροστά, να διαφυλάξουμε τη συμφωνία του Ιουλίου, που όταν εφαρμοστεί, θα καταστήσει το χρέος μας πλήρως διαχειρίσιμο».

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές, είπε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ. «Εμείς δεν φυγομαχούμε, δεν πετάμε καυτή πατάτα στον άλλον. Αναλάβαμε και αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Ο λαός δεν θέλει εκλογές, θέλει αλλαγές. Κρινόμαστε κάθε μέρα και δίνουμε μεγάλη μάχη», σημείωσε.

«Δεν υπάρχει ο φόβος της απόλυσης στον στενό δημόσιο τομέα, τουλάχιστον σήμερα», επισήμανε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που παραχωρεί στη ΔΕΘ, και πρόσθεσε: «Ούτε ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων θα πάει στο μισό, αλλά θα πάμε σε ένα ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο».

Σε ερώτηση αν θα προτείνει άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο στη συνταγματική αναθεώρηση, απάντησε ότι «δεν πρέπει να υπάρχει ταμπού στο τι θα συζητήσουμε».

«Δεν μιλάμε για συγκυβερνήσεις και εκλογές», επισήμανε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως δοκίμασε τις ευρύτερες συναινέσεις, αλλά δεν είδε ωριμότητα από την πλευρά της ΝΔ, διότι «η ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακολουθεί τη λογική της κυβέρνησης της ΝΔ και θέλει να μεταθέτει τις ευθύνες αλλού». Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχουν στελέχη της ΝΔ, που «θα ήθελαν να βάλουν πλάτη» στην προσπάθεια της κυβέρνησης.

«Το πρόβλημα δεν είναι η δική μου εκλογή, είναι η μάχη για την πατρίδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρεί στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

«Είμαστε κοντά στον στόχο και μπορούμε να φτάσουμε στον στόχο, να κλειδώσουμε μια συμφωνία. Δεν είναι θέμα της τρόϊκας, μην ψάχνουμε για εχθρούς άλλους».

«Δίνουμε τη μάχη συνεχώς για να μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση αν θα πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις τον Οκτώβριο.

Επισήμανε πως αν δεν είχε κάνει η κυβέρνηση την κίνηση της δανειοδότησης θα είχαν μειωθεί κατά 70% οι συντάξεις και δημόσιοι υπάλληλοι θα έμεναν στο δρόμο.

Υπάρχουν σενάρια που θέλουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, όμως κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ντόμινο πίεσης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η κυβέρνηση με τις κινήσεις της θα τα αντιμετωπίσει κάνοντας το χρέος της προς τον ελληνικό λαό και την Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο πλαίσιο της 76ης ΔΕΘ.

Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση της Ν.Δ. για τα σημερινά προβλήματα και την κατηγόρησε ότι φυγομάχησε και πέταξε την «καυτή πατάτα» στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. «Εμείς φέραμε την Ελλάδα στη δεκαετία του ΄50; Δεν έχουν καμιά ευθύνη οι προηγούμενοι; Να τελειώνουμε, όμως, με την παρελθοντολογία. Αλλάζουμε τη χώρα και πάμε μπροστά. Τα λεφτά που υπήρχαν δεν πήγαν στην ανάπτυξη, πήγαν σε τεράστιες σπατάλες».

Για την κυβέρνηση «κόκκινες γραμμές» είναι το εθνικό συμφέρον της χώρας, είπε και σε ερώτηση αν έχει κάνει κάποιο λάθος, απάντησε πως «το μεγαλύτερο λάθος θα ήταν να μην έχουμε πάρει αποφάσεις, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Καθένας που εφαρμόζει μια πολιτική θα κάνει και λάθη».

Σε ερώτηση για διαφωνίες ή διαφορετικές προσεγγίσεις από υπουργούς και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τη χαίρεται τη σημερινή κυβέρνηση. Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν υπήρχαν υπουργικά συμβούλια που ήταν ανύπαρκτα, καθώς δεν συνεδρίαζαν, και πρωθυπουργοί που δεν εμφανίζονταν. Δεν μπορούν να κατηγορούν το σημερινό υπουργικό συμβούλιο επειδή κάθονται οι υπουργοί και συζητούν.

«Μεγάλη ευκαιρία για τη δημοκρατία», αλλά και «ευκαιρία για να υπάρξει πρωτοβουλία για την ειρήνη, το Μεσανατολικό, το Παλαιστινιακό» χαρακτήρισε την «αραβική άνοιξη» ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις εξελίξεις στον αραβικό κόσμο.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «Ισραήλ και Παλαιστίνη πρέπει ιστορικά αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν και να δημιουργήσουν ένα κλίμα που θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με μία χώρα δίπλα, το Ισραήλ, που θα αισθάνεται ασφαλής και θα είναι και αναγνωρισμένο, σε αγαστή συνεργασία με τα αραβικά κράτη».

«Είναι κάτι το οποίο εμείς επιδιώκουμε, είναι προς το συμφέρον μας και είναι κάτι από αυτά, που όσο δεν γίνονται τόσο χάνουμε και πολύ σημαντικές δυνατότητες- και οικονομικές και άλλες», υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

Τη θέση ότι είναι δικαίωμα κυρίαρχων κρατών, όπως η Κύπρος, η αξιοποίηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, διατύπωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση της Άγκυρας για τις υποθαλάσσιες έρευνες νοτίως της Κύπρου, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

«Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και του Ισραήλ και κάθε άλλης χώρας, να κάνει τις έρευνες ή να κάνει τις συμφωνίες είτε είναι για ΑΟΖ (αποκλειστική οικονομική ζώνη) είτε για τους αγωγούς και να μπορεί να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που έχει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως «αυτή είναι μία θέση όχι μόνο ελληνική, είναι μία θέση και ευρωπαϊκή» και σε κάθε περίπτωση είναι «μία ξεκάθαρη θέση απέναντι και στην Τουρκία».

Ερωτηθείς για το εάν θα αποτελέσει «casus belli» για την Ελλάδα τυχόν χρήση βίας από την πλευρά της Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Δεν είναι καθόλου ευχάριστη η απειλή βίας και πιστεύω ότι θα επικρατήσει η νηφαλιότητα και βεβαίως πιστεύω ότι σύσσωμη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Διεθνής Κοινότητα δεν θα θελήσει να υπάρξει όχι μόνο βία, αλλά ούτε απειλή βίας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη πως «εμείς έχουμε κάθε λόγο να αναπτύξουμε, αλλά και να βελτιώσουμε τις σχέσεις με τη γείτονα χώρα», κάτι που «κάνουμε και το έχουμε αποδείξει», με «σημαντικές προόδους σε διάφορους τομείς», αλλά υπογράμμισε πως «η βάση πάνω στην οποία η όποια σχέση θα οικοδομηθεί και σήμερα και αύριο και στο μέλλον είναι η βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου».

Σε συναφή ερώτηση για το πώς σκοπεύει να κινηθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις ΑΟΖ στο Αιγαίο, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: «Μέσα στο πλαίσιο της συνεργασίας και του Διεθνούς Δικαίου εμείς διεκδικούμε όλα τα δικαιώματά μας. Τα δικαιώματά μας λένε πως, όπως το θέμα της υφαλοκρηπίδας και της επέκτασης των χωρικών υδάτων, το θέμα ΑΟΖ είναι θέμα δικαιώματος, αλλά και θέμα συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες. Αυτό προσπαθούμε και προωθούμε με όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως θα πρέπει να υπάρχει σαφής διαχωρισμός «μεταξύ των οικονομικών μας δυσκολιών με τα όποια προβλήματα ή θέματα μεγάλα είναι εθνικής σημασίας και εξωτερικής πολιτικής», σημειώνοντας ότι «αυτό το έχουμε και καταφέρει και διαμηνύσει παντού».

Ξεκαθάρισε δε πως «δεν επιτρέπουμε να παρεξηγηθεί από κανέναν ότι αυτή η αδυναμία σημαίνει πως είμαστε κι αλλού αδύναμοι ή ότι αλλού θα κάνουμε οποιεσδήποτε εκπτώσεις».

Σημείωσε ακόμη ότι η επιρροή της χώρας μας, υπό την έννοια της οικονομικής συνεργασίας «δεν είναι η ίδια, όπως παλαιότερα, όταν είχαμε μια πιο εύρωστη οικονομία, όταν είχαμε ανάπτυξη 5,5% και όταν δεν υπήρχε και η πίεση στο τραπεζικό σύστημα, λόγω του δημόσιου χρέους που έχουν και οι ελληνικές τράπεζες», εξηγώντας πως «αυτός είναι ακόμη ένας λόγος, για τον οποίο πρέπει να βγούμε σύντομα από αυτή την κρίση, για να επανέλθει η ισχύς της χώρας μας και σ’ αυτόν τον τομέα».

Τόνισε ότι η Ελλάδα από το 2012 θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, αν εφαρμοστεί με συνέπεια το πρόγραμμα της κυβέρνησης, ενώ η συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα «κλειδώσει», δίνοντας τέλος στα σενάρια περί εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ.

Πρόσθεσε ότι, όταν εφαρμοστεί η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες θα καταστήσει το ελληνικό χρέος πλήρως διαχειρίσιμο, δίνοντας νέα προοπτική στην οικονομία. Οπως είπε, στόχος είναι ακριβώς να δοθεί στις αγορές το μήνυμα ότι το χρέος είναι διαχειρίσιμο, ότι η Ελλάδα έχει μπει σε δρόμο ευνομίας και αξιόπιστης πορείας, ώστε να έρθουν και περισσότερες ξένες επενδύσεις.

«Θα κάνουμε ό,τι απαιτείται για να κλειδώσει η συμφωνία του Ιουλίου σε όλα τα [ευρωπαϊκά] κοινοβούλια και να συμφωνήσουν οι περίπου 400 τράπεζες που θα συμμετάσχουν από τον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε ο πρωθυπουργός και επανέλαβε ότι, τώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις για το θέμα, «τίποτα δεν μας συγχωρείται, καμία έκπτωση, κανένα πισωγύρισμα».

Τόνισε ότι ήδη υπάρχει «τεράστιο ενδιαφέρον» για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, ενώ γνωστοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινωθεί η δημιουργία Συμβουλίου για Επενδύσεις της Διασποράς, στο οποίο θα συμμετέχουν σημαίνουσες προσωπικότητες της ομογένειας.

Είπε ότι ανάπτυξη με πήλινα πόδια δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρόσθεσε ότι πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους, την ενέργεια, τη γεωργία, τα ακίνητα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση στάσης πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας τον Οκτώβριο και αν θα καταβληθούν κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις του επόμενου μήνα, ο κ.Παπανδρέου απάντησε: «Δίνουμε τη μάχη συνεχώς για να μπορούμε να πληρώνουμε αδιαλείπτως τις συντάξεις και τους μισθούς και αυτό θα συνεχίσει. Αυτός είναι ο αγώνας που δίνουμε και αυτό εγγυόμαστε[…]Όταν φτάσουμε στο πρωτογενές πλεόνασμα, ακόμη και να μη μας δανειοδοτήσουν, τουλάχιστον θα μπορούμε να πληρώνουμε μισθούς».

Κληθείς να σχολιάσει αν η Ελλάδα έχει πλέον αποφύγει τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, δήλωσε: «Αυτό που αποφύγαμε την τελευταία διετία είναι μια καταστροφική χρεοκοπία […] Το τεράστιο αυτό χρέος, που είναι μια θηλιά, έχουμε καταφέρει να το απαλύνουμε πολύ σημαντικά, με διάφορους τρόπους: ένας είναι και η μείωση του βάρους του χρέους απέναντι στον ιδιωτικό τομέα, με το λεγόμενο PSI».

Σε σχέση με το αν υπάρχουν κοινοτικές χώρες, που προωθούν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ.Παπανδρέου σημείωσε ότι, αν και επισήμως δεν έχει υπάρξει τέτοια θέση από κάποιο κράτος, ωστόσο η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αυτά τα σενάρια με τις κινήσεις της. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπανδρέου διαμήνυσε πως θεωρεί ότι τέτοια σενάρια δεν έχουν σοβαρότητα ακόμη και για την ευρωζώνη, γιατί το να φύγει μια οποιαδήποτε χώρα, θα δημιουργήσει ντόμινο σε επόμενες χώρες.

Για το ειδικό τέλος στα ακίνητα

Για το νέο ειδικό τέλος στα ακίνητα, ο κ.Παπανδρέου επισήμανε ότι «ήταν απαραίτητη απόφαση». Επιβεβαίωσε ότι αυτό θα είναι κλιμακωτό, «με μία απόλυτη προσπάθεια κοινωνικής δικαιοσύνης». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, τα βάρη από το νέο τέλος πράγματι θα πάνε εκεί που μπορούν να το αντέξουν «ή εκεί που ξέρουμε ότι με διάφορους τρόπους φοροδιαφεύγουν». Όπως είπε, το ακίνητο είναι τεκμήριο για το ποια είναι η [οικονομική] κατάσταση κάποιων ανθρώπων.

Πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως η μεσαία τάξη συμπιέζεται με τη φορολογία -αλλά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη και τον ανεπτυγμένο κόσμο, αλλά «μόνο αν φτιάξουμε μια οικονομία που είναι εξαγωγική και δυναμική, θα μπορέσουμε να στηρίξουμε τη μεσαία τάξη».

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επανέλαβε ότι αυτό δεν συνιστά νέα επιβάρυνση, σε σχέση με τον συνολικό στόχο της κυβέρνησης για το 2011. «εξακολουθούμε να αναζητούμε 54 δισ. ευρώ ως ετήσια δημόσια έσοδα, όχι περισσότερα. Είναι όμως ανάγκη να φτάσουμε στον στόχο μας», σημείωσε.

Προς συμφωνία με την Ελβετία για τις καταθέσεις των Ελλήνων

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις καταθέσεις των Ελλήνων στο εξωτερικό, ο κ.Παπανδρέου επισήμανε ακόμη ότι όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ελληνική κυβέρνηση για το τελευταίο θέμα ελέγχονται από αρμόδιες υπηρεσίες και υπάρχουν συνέπειες. Συμπλήρωσε ότι προωθείται συμφωνία με την κυβέρνηση της Ελβετίας περί υποχρέωσης των ελβετικών τραπεζών να αποδίδουν στην Ελλάδα ένα ποσοστό επί των καταθέσεων Ελλήνων στη χώρα μας, με έμπνευση τις αντίστοιχες συμβάσεις, που έχουν ήδη υπογραφεί με Γερμανία- Βρετανία.

Πρόσθεσε επίσης ότι, ήδη έχουν ψηφιστεί, με εισηγήσεις και του πρώην υπουργού Οικονομικών και του κ.Βενιζέλου στη Βουλή, σημαντικές ρυθμίσεις για τη διαφάνεια και για το άνοιγμα, τον έλεγχο και την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

«Μεγαλύτερη κοινωνική αδικία από τη φοροδιαφυγή δεν υπάρχει», είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την προσπάθεια που γίνεται για το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα, θα υπάρξουν ευρύτερες συναινέσεις. «Νομίζω αυτό θέλει να πετύχει ο αντιπρόεδρος με το νέο σύστημα που προωθεί […]το οποίο είναι διαμορφωμένο στη συνείδηση του λαού και των κομμάτων ότι είναι σωστό, δίκαιο σύστημα», επισήμανε.

Σε εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους θα φτάσουν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

Ερωτηθείς για τη χτεσινή εξαγγελία του, περί ύπαρξης τουλάχιστον ενός εργαζόμενου σε κάθε ελληνικό σπίτι, σημείωσε ότι αυτό είναι «το ελάχιστο, όχι ο στόχος», ενώ πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα φτάσουν «σε εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους».

Ο προϋπολογισμός αυτών των πρωτοβουλιών, για τη στήριξη εργαζομένων και ανέργων, μπορεί να φτάσει μέχρι και στα 3,9-4 δισ. ευρώ, όπως επισήμανε ο παριστάμενος υφυπουργός Εργασίας, Γεώργιος Κουτρουμάνης. Κατά τον ίδιο, οι πόροι των 3,5 δισ., μέχρι τέλους 2012, είναι ήδη εξασφαλισμένοι και μέσα από την αναθεώρηση ΕΣΠΑ μπορούν να διασφαλιστούν κι οι υπόλοιποι. Οι ωφελούμενοι από το πρόγραμμα, ακόμη και για ένα τρίμηνο ή πεντάμηνο, μπορεί να φτάσουν τους 200.000.

Αναφερόμενος στο θέμα των επιχειρησιακών συμβάσεων, ο κ.Κουτρουμάνης σημείωσε ότι αυτό που συμβαίνει σήμερα στην πραγματικότητα στην αγορά εργασίας, είναι πολύ χειρότερο από αυτά που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο. «Χρειάζεται επαναρύθμιση στην αγορά εργασίας. Θα διευκολύνουμε τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, ώστε να υπογράφονται αυτές, αντί για τις ατομικές», είπε και πρόσθεσε ότι στην ουσία δεν αλλάζει το καθεστώς με τις συμβάσεις, απλά διευρύνονται οι δυνατότητες, ώστε να υπάρχουν και οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις -αντί των ατομικών- στις μικρές επιχειρήσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση περί καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων και «βαρβαρότητας» σε βάρος των εργαζομένων, ο κ.Παπανδρέου απάντησε: «Αυτή τη βαρβαρότητα παλεύουμε, γι΄αυτό είμαστε σοσιαλιστές, αλλά ο κόσμος δεν είναι ούτε αγγελικά ούτε σοσιαλιστικά πλασμένος. Ζούμε σε ένα δύσκολο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά και μέσα σε αυτό υπάρχουν περιθώρια μέσα στα οποία μπορούμε να κινηθούμε». Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα καλείται να μπορέσει να σταθεροποιηθεί για να βάλει τάξη, γιατί ο ελληνικός λαός πληρώνει σήμερα τις αδικίες και την ανισότητα του παρελθόντος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.