Άγρια νύχτα, τρίτη κατά σειρά, φαίνεται πως θα είναι και η σημερινή για το Λονδίνο, καθώς από το πρωί ξέσπασαν νέες ταραχές στην ανατολική συνοικία του Χάκνι, ενώ πυρπολήθηκαν κτίρια και δεκάδες αυτοκίνητα στις νότιες συνοικίες Πέκχαμ και Λιούισαμ– παρά την ανάπτυξη χιλιάδων αστυνομικών στις υποβαθμισμένες γειτονιές της μεγαλούπολης. Εκτεταμένες λεηλασίες εμπορικών καταστημάτων σημειώθηκαν όμως και στην βιομηχανική πόλη Μπέρμιγχαμ, ενώ στο Λιντς κατά την διάρκεια ταραχών ένας άντρας πυροβολήθηκε στο πρόσωπο, άγνωστο ακόμη από ποιόν.
Σε επιφυλακή οι Αρχές που έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις, εσπευσμένα από τις διακοπές του επιστρέφει ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που θα προεδρεύσει σε σύσκεψη για την κρίση
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις, τουλάχιστον 215 άτομα – ανάμεσα τους πολλοί έφηβοι ακόμα και εντεκάχρονα παιδιά! – έχουν συλληφθεί για τα επεισόδια και τις λεηλασίες σε καταστήματα στο ανατολικό και νότιο Λονδίνο το Σαββατοκύριακο, μετά τα σοβαρά επεισόδια που ξέσπασαν στο Τότεναμ.
Σύμφωνα με το BBC, τα νέα επεισόδια στο Χάκνι ξέσπασαν όταν αστυνομικοί σταμάτησαν έναν άνδρα για έλεγχο. Τότε δεκάδες νεαροί, κουκουλοφόροι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και εκτόξευσαν κάδους απορριμμάτων, πέτρες και φλεγόμενα καρότσια του σούπερ-μάρκετ εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με χτυπήματα κλομπ και αντλίες νερού. Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών αστυνομικών έφτασε επισήμως τους 35.
Αφορμή για τα επεισόδια αποτέλεσε ο θάνατος ενός 29χρονου από πυρά αστυνομικών κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Αν και η αστυνομία επιμένει πως ο 29χρονος Μάικ Ντάγκαν, που φέρεται να ανήκε σε συμμορία του οργανωμένου εγκλήματος, πυροβόλησε ενάντια στους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τον συλλάβουν, ενώ επέβαινε σε ταξί, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ανώνυμα πως ο νεαρός δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ενώ είχε παραδοθεί και είχε ξαπλώσει μπρούμυτα χωρίς να αντιστέκεται, και ότι οι αστυνομικοί του «έστησαν» το σενάριο της ανταλλαγής πυροβολισμών για να συγκαλύψουν τον φόνο. Το βέβαιο είναι πως ο νεαρός πυροβολήθηκε στο κεφάλι με εκρηκτική σφαίρα τύπου «ντουμ ντουμ», με αποτέλεσμα «να μην μπορεί να τον αναγνωρίσει ούτε η ίδια του η μητέρα», σύμφωνα με τις περιγραφές.
Άλλες πληροφορίες, ενόψει και της επίσημης βαλλιστικής έκθεσης, θέλουν την σφαίρα που υποτίθεται πως έριξε ο «γνωστός γκάγκστερ» Ντάγκαν εναντίον αστυνομικού, και «σταμάτησε» στον ασύρματο του, να είναι ίδιου τύπου και διαμετρήματος με αυτές που χρησιμοποιούν στα υποπολυβόλα MP5 τους τα μέλη μιας βαριά οπλισμένης, επίλεκτης δύναμης της βρετανικής αστυνομίας- μια υπηρεσία της Σκότλαντ Γιαρντ γνωστή ως CO19. Την πληροφορία δημοσίευσε ο Guardian, προκαλώντας μεγάλη αναταραχή στους κόλπους της αστυνομίας.
Συγγενείς του Ντάγκαν, που πήραν μέρος στα πρώτα επεισόδια το Σάββατο έξω από το αστυνομικό τμήμα του Τότεναμ, δηλώνουν βέβαιοι πως ο νεαρός πατέρας τεσσάρων παιδιών «δεν ήταν ηλίθιος για να πυροβολήσει εναντίον πάνοπλων αστυνομικών», ενώ υποστηρίζουν πως τα άγρια επεισόδια που ακολούθησαν οφείλονται στην απρόκλητη βία της αστυνομικής Ομάδας Περιφερειακής Υποστήριξης (TSG), και αργότερα της έφιππης αστυνομίας, σε βάρος «ειρηνικών διαδηλωτών που ζητούσαν δικαιοσύνη».
Ωστόσο πολλοί κάτοικοι της περιοχής πάντως δηλώνουν πως η πραγματική αιτία των εκτεταμένων επεισόδιων ήταν η εμπλοκή σε αυτά πολλών νεαρών ανέργων από το Τότεναμ, το Μπρίξτον και άλλες συνοικίες με υψηλής ανεργία, στην πλειοψηφία τους αφρικανικής ή τζαμαϊκανής καταγωγής, που βρήκαν ευκαιρία να λεηλατήσουν καταστήματα και να συγκρουστούν με την μισητή γι’ αυτούς αστυνομία.
Να σημειωθεί εδώ πως η High Road, ο κεντρικός εμπορικός δρόμος του Τότεναμ, όπου σημειώθηκαν οι σφοδρότερες συγκρούσεις, απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από το νέο ολυμπιακό στάδιο της πόλης, όπου θα πραγματοποιηθεί του χρόνου η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ δεν γλίτωσε ούτε η τουριστική περιοχή του Οξφορντ Σέρκους, στο κεντρικό Λονδίνο. Μάλιστα ένα μήνυμα κινητού τηλεφώνου που εξετάζεται από την αστυνομία και φέρεται να εστάλη την Κυριακή σε εκατοντάδες αποδέκτες καλούσε τους νεαρούς να κατέβουν στο Σέρκους για«καθαρό τρόμο, καταστροφές και τζάμπα αγαθά»…
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ έσπευσε το πρωί της Δευτέρας να επισκεφθεί τα λεηλατημένα καταστήματα του Τότεναμ, κερδίζοντας «πόντους» στο πολιτικό-επικοινωνιακό παιχνίδι.
To deja vus της Θάτσερ…
Με αφορμή πάντως τις παρατεταμένες ταραχές, πολλοί θυμήθηκαν την μεγάλη εξέγερση στις εργατικές κατοικίες Μπρόντγουότερ Φαρμ του Τότεναμ το 1985, όταν χιλιάδες Λονδρέζοι άφρο-καραϊβικής καταγωγής από το Τότεναμ και το Μπριξτον συνεπλάκησαν με την αστυνομία με αφορμή το θάνατο της 49χρονης Σίνθια Τζάρετ από την Τζαμάικα κατά τη διάρκεια ενός βίαιου αστυνομικού ελέγχου στο σπίτι της με σκοπό την σύλληψη του γιου της, Φλόιντ. Ένας αστυνομικός μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον όχλο, ενώ το Λονδίνο θύμιζε επί μέρες βομβαρδισμένη πόλη.
Ο θάνατος της Τζάρετ από καρδιακή προσβολή (οι συγγενείς της υποστηρίζουν πως οι αστυνομικοί την απώθησαν βίαια, ρίχνοντας την στο πάτωμα) ήταν μόνο η αφορμή: τότε, όπως και σήμερα μια συντηρητική κυβέρνηση επέβαλλε μια σκληρότατη οικονομική πολιτική περικοπών που επιδείνωσε την καθημερινότητα χιλιάδων μη προνομιούχων και κοινωνικά αποκλεισμένων νεαρών, στην πλειοψηφία τους παιδιών μεταναστών, με αποτέλεσμα ο παραμικρός σπινθήρας να μετατραπεί σε μεγάλη πυρκαγιά.
«Από τότε μέχρι σήμερα ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στην περιοχή αυτή, που είναι από τις πλέον υποβαθμισμένες του Λονδίνου», σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος του λονδρέζικου προαστίου, Μπράιαν Χέιλι, προσθέτοντας πως «μπορεί όντως οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών να έριξαν κάποια χρήματα στην περιοχή, προκειμένου να την αναβαθμίσουν, αλλά τίποτα ουσιαστικό δεν άλλαξε: η περιοχή του Νορθάμπερλαντ Παρκ, ακριβώς δίπλα στο σκηνικό των χθεσινών ταραχών, είναι, σύμφωνα με τις μετρήσεις εγκληματικότητας, ανάμεσα στις πιο υποβαθμισμένες κοινωνικά περιοχές σε όλη την Ευρώπη!»
Σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα στοιχεία μόνο στο Τότεναμ περισσότερα από 10.000 άτομα επιζούν χάρη στο επίδομα ανεργίας, ενώ για κάθε θέση εργασίας που «ανοίγει» στην περιοχή, διαγκωνίζονται 56 άτομα! Και θεωρείται βέβαιο πως οι μεγάλες περικοπές των δημοσίων δαπανών που προωθεί η κυβέρνηση Κάμερον, ύψους 80 δισεκατομμυρίων στερλινών, θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση.
«Το κλίμα έχει αλλάξει, όμως τα φλέγοντα θέματα αντιπαράθεσης εξακολουθούν να είναι τα ίδια», είπε στο BBC η ρεπόρτερ και κάτοικος του Τότεναμ, Ριζουάνα Χαμίντ, η οποία είχε καλύψει δημοσιογραφικά τις ταραχές του 1985. Και η κατάσταση στο Τότεναμ, που θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα διακίνησης ναρκωτικών στο Λονδίνο, δημιουργεί πλέον εύλογα ερωτήματα για την ασφάλεια της μεγαλούπολης που ετοιμάζεται να διοργανώσει, ακριβώς σε ένα χρόνο από τώρα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.