Επεισοδιακά έκλεισε η δίκη των κατηγορουμένων για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρηνών της Φωτιάς», όπως και άρχισε. Ακόμα και δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου προκειμένου να καταστείλουν τα επεισόδια που προκλήθηκαν μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
Ολα άρχισαν όταν το δικαστήριο αρνήθηκε να χορηγήσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στις καταδικαστικές αποφάσεις για τους κατηγορουμένους Μασούρα και Καρακατσάνη. Συγγενικό πρόσωπο της Καρακατσάνη κινήθηκε εναντίον των αστυνομικών στην αίθουσα του δικαστηρίου με αποτέλεσμα να επιτραπεί η είσοδος των ΜΑΤ στην αίθουσα. Αυτό προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες συγκεντρωμένων στο ακροατήριο και μικροεπεισόδια, τα οποία πάντως, κατευνάσθηκαν λίγο αργότερα.
Νωρίτερα, μεγαλύτερες ποινές από αυτές που εισηγήθηκε ο εισαγγελέας, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους κατηγορούμενους, που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, επιβάλλονται ποινές κάθειρξης στους:
- Χάρη Χατζημιχελάκη, κατά συγχώνευση ποινή 25ετούς κάθειρξης (σύνολο ποινών 77 χρόνια).
- Παναγιώτη Αργυρού, 25ετής κάθειρξη (σύνολο ποινών 77 χρόνια).
- Γιώργο Καραγιαννίδης, κάθειρξη 20 ετών (σύνολο 32)
- Παναγιώτη Μασούρα, κάθειρξη 11 ετών και 6 μηνών (συνολική ποινή 19 χρόνια)
- Αλέξανδρο Μητρούσια και Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, κάθειρξη 11 ετών (με συνολικές ποινές 19 ετών).
Επίσης, το δικαστήριο επέβαλε στον Μανόλη Γιόσπα, ο οποίος δεν έχει καταδικαστεί για κατηγορίες, που αφορούν την τρομοκρατική οργάνωση, αλλά για τρεις πλημμεληματικές πράξεις, ποινή φυλάκισης 2 ετών και 9 μηνών.
Στον Γιόσπα, με αντίστοιχη πρόταση του εισαγγελέα, δόθηκε τριετής αναστολή στην έκτιση της ποινής του.
Στο δικαστήριο υπέβαλαν αίτημα, προκειμένου να χορηγηθεί ανασταλτικός χαρακτήρας στην έφεσή τους, η Κωνσταντίνα Καρακατσάνη και ο Παναγιώτης Μασούρας, το οποίο δεν έγινε δεκτό.
Ο συνήγορος του Αλέξανδρου Μητρούσια ρώτησε ενώπιον του δικαστηρίου τον εντολέα του αν επιθυμεί να υποβάλει σχετικό αίτημα και έλαβε αρνητική απάντηση.
Φίλοι και συγγενείς των κατηγορουμένων, αλλά και η υπεράσπιση, σχολίασαν δυσμενώς την αυστηρότητα στην επιβολή των ποινών με δεδομένο ότι για την πλειοψηφία των καταδικασθέντων έκρινε πως η συμμετοχή τους στην οργάνωση ήταν ολιγόμηνη.
Το δικαστήριο εξετάζει τα αιτήματα για τον ανασταλτικό χαρακτήρα της έφεσης.