Με υπενθύμιση της σκληρής στάσης που τήρησε στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαράς επέλεξε χθες βράδυ από την Κρήτη να υπερασπιστεί την άρνησή του να προσφέρει συναίνεση, παρά τις πιέσεις. Με έντονο προσωπικό ύφος που είχε και συναισθηματικό τόνο, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι εμμένει στη σκληρή γραμμή του «όχι», τονίζοντας και πάλι την ανάγκη –αυτή τη φορά με μεγαλύτερη ένταση προς άρση κάθε παρεξήγησης- για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.
«Ξέρετε ποιος είμαι. Λέω όχι, και εννοώ, όχι! Εχω λόγο και τον τιμώ. Κάποτε αρνήθηκα να υποχωρήσω και έμεινα 11 χρόνια σπίτι μου. Ύστερα γύρισα. Δεν γύρισα για να υποχωρήσω. Γύρισα για να παλέψω… Και το λάθος δεν το συνυπογράφω…» τόνισε με έμφαση ο κ. Σαμαράς.
Με τη φράση αυτή, όπως έλεγαν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. έστειλε μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση –κυβέρνηση, επιχειρηματικά συμφέροντα, κ.α.- αλλά ακόμα και σε κεντρικούς «γαλάζιους» βουλευτές που είχαν διαμορφώσει κλίμα- ειδικά μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά στην Κ.Ο. την περασμένη Δευτέρα.
Ουσιαστικά, ο κ. Σαμαράς, απάντησε σε όσους επιχειρηματολογούσαν και υποστήριζαν ότι έχει κάνει στροφή, είναι πιο διαλλακτικός, χαμηλώνει τους τόνους και ετοιμάζεται να συναινέσει με την κυβέρνηση σε ένα ευρύ πεδίο.
Υπό αυτό το πρίσμα και με ξεκαθαρισμένες προϋποθέσεις, η επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, που έχει στον πυρήνα της και τη διαπραγμάτευση των φορολογικών συντελεστών σε μια λογική αντίστοιχη της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, αποτελεί «οδηγό» για τον κ. Σαμαρά και δεν προτίθεται να υποχωρήσει.
Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς, υποστήριξε ότι όπως είπε στο Ζάππειο, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αλλά και την περασμένη Δευτέρα στη Βουλή, συναίνεση στο λάθος δεν δίνει. «Δεν δικαιούμαι να δώσω. Και δεν μπορώ να δώσω» υπογράμμισε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ενισχύοντας το ισχυρό αντιμνημονιακό μέτωπο, εντός του κόμματός του, που είχε «μουδιάσει» τα τελευταία εικοσιτετράωρα, λόγω των σχολίων στα ΜΜΕ για αλλαγή στάσης του κ. Σαμαρά, επέμεινε με ένταση, ότι παραμένει αντίθετος στην πολιτική του μνημονίου που σκοτώνει την ελληνική οικονομία και διαλύει την Ελλάδα.
Η κίνηση του κ. Σαμαρά θεωρήθηκε επιβεβλημένη, καθώς όπως έλεγαν κορυφαίοι βουλευτές, που ανήκουν στην «προεδρική φρουρά», δεν έπρεπε να συνεχίσει να υπάρχει αυτό το –κατ’ αυτούς- ομιχλώδες πολιτικό τοπίο που διαμόρφωναν στο παρασκήνιο ορισμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές.
Γι’ αυτό και τόνιζαν ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην Κ.Ο. έδωσε απλά έναν «οδικό άξονα» συναίνεσης ως μια κίνησης καλής θέλησης, τονίζοντας όμως και την «κόκκινη γραμμή» που είναι το φορολογικό, αλλά ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι παραμένει το «όχι» και εμμένει στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου.
Η ομιλία του στην Κρήτη, επιβεβαίωσε τα όσα επεσήμανε εξ αρχής «Το Βήμα», ότι παρά τις διαρροές των βουλευτών, ο κ. Σαμαράς, δεν άλλαξε γραμμή και παραμένει αμετακίνητος στον πυρήνα της στρατηγικής του και απλώς έκανε ένα ουσιαστικό βήμα στην Κ.Ο., περιγράφοντας δημόσια τους άξονες που μπορεί να συναινέσει η ΝΔ καλώντας την κυβέρνηση να νομοθετήσουν από κοινού.
Το εμφαντικό όχι που ανέδειξε ο κ. Σαμαράς στην Κρήτη, «μούδιασε» μια ομάδα βουλευτών της Ν.Δ. που υποστήριζε ότι είναι αδιανόητη η στάση του προέδρου του κόμματος. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών, εμφανίζονταν στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους προβληματισμένοι, αλλά και απογοητευμένοι από τη σκληρή γραμμή του αρχηγού τους, για τον οποίο είχαν σπεύσει να μιλήσουν θετικά μετά τη συνεδρίαση της Κ.Ο.
Αντίθετα, άλλοι βουλευτές που στηρίζουν τον κ. Σαμαρά, θεωρούν πολύ σωστή τη στρατηγική του και λένε ότι πρέπει να συνεχίσει να κινείται στην ίδια γραμμή και οφείλουν όλοι –βουλευτές και στελέχη- να είναι μαζί του. «Πρέπει να τον στηρίξουμε και να μην αρχίζουμε κάποιοι από μας να λέμε περί συναίνεσης και περί συνευθύνης. Αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη» λένε χαρακτηριστικά.
«Δεν είμαι ανεύθυνος, ούτε συνυπεύθυνος»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έστειλε και άλλα μηνύματα και προς συγκεκριμένα ΜΜΕ, τα οποία δεν κατονόμασε, τα οποία επιχειρούν, όπως είπε, να τον εμφανίσουν συνυπεύθυνο.
«Όμως, όπως και να το κάνουν, δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Πέρσι προσπαθούσαν να με παρουσιάσουν ως «ανεύθυνο», που είπα όχι. Σήμερα προσπαθούν να με εμφανίσουν ως «συνυπεύθυνο» είπε και συνέχισε: «Αλλά δεν είμαι ούτε ανεύθυνος ούτε συνυπεύθυνος. Είμαι απλώς υπεύθυνος απέναντι στο λαό της χώρας μου. Είμαι υπεύθυνος απέναντι στο δημόσιο συμφέρον».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σαμαράς μίλησε για πολεμική που δέχεται και για την «αδυσώπητη προπαγάνδα» που διαστρεβλώνει τις θέσεις της Ν.Δ. «Εμείς αντέξαμε. Και τώρα πια δεν μας κάνουν πολεμική. Ζητούν να… συμφωνήσουμε μαζί τους! Γιατί φέτος ζητούν να συναινέσουμε, ενώ πέρσι μας αποδοκίμαζαν με κάθε τρόπο; Γιατί αποδείχθηκε ότι είχαμε δίκιο» ανέφερε.
Στη συνέχεια εξήγησε ότι μίλησε για το φορολογικό και το έφερε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, για δυο λόγους: «Πρώτον, διότι μας είπε ο κ. Παπανδρέου, γενικώς και αορίστως, ότι συμφωνεί σε όλα τα άλλα που προτείναμε. Βέβαια το είπε τη μία μέρα και το ξέχασε την επόμενη. Εγώ απόψε ξαναρωτώ την κυβέρνηση: Συμφωνεί και με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας; Συμφωνεί και με το συμψηφισμό οφειλών, από και προς το Δημόσιο; Συμφωνεί και με την αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων; Συμφωνεί με τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων; Συμφωνεί με τον επαναπατρισμό κεφαλαίων; Συμφωνεί με τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών;» είπε και συνέχισε με τον δεύτερο λόγο: γιατί ήξερε ότι ετοιμάζονταν από την κυβέρνηση να αυξήσουν τα φορολογικά βάρη, κάτι το οποίο είναι ολέθριο.
«Ας γνωρίζουν ότι εμείς Επαναδιαπραγμάτευση ζητάμε, γίνουν δεν γίνουν εκλογές. Τους όρους του Μνημονίου θα τους αλλάξουμε! Δεν τους αντέχει η Οικονομία. Ούτε η κοινωνία. Ας το καταλάβουν, δεν παγιδεύουν εμάς, εκτίθενται εκείνοι» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Η Νέα Δημοκρατία είναι σήμερα η μόνη δύναμη που αντιστέκεται στο Μνημόνιο Και προτείνει διαφορετική διέξοδο. Δεν αντιστέκεται καταγγέλλοντας εκ του ασφαλούς. Αντιστέκεται και προωθεί άλλο δρόμο. Θα κρατήσουμε τη θέση αυτή ως το τέλος».
Στήριξε τους…«Αγανακτισμένους»
Ενδεικτικό της στρατηγικής του κ. Σαμαρά είναι ότι στήριξε τις ειρηνικές, όπως είπε, διαμαρτυρίες του λαού στις πλατείες, που γίνονται πια όχι με κομματικούς στρατούς και με κομματικές σημαίες, αλλά με μεγάλες πανεθνικές κινητοποιήσεις, κάτω από σύμβολα που ενώνουν, τις ελληνικές σημαίες.
«Το μόνο που προειδοποιούμε, επειδή εμείς δεν χαϊδεύουμε αυτιά: Προσέξτε την οργή που γίνεται απελπισία. Προσέξτε τη μισαλλοδοξία, το χειρότερο εχθρό της λαϊκής δύναμης. Μην ενδώσετε στον πειρασμό της απελπισίας, που κάποιους – λίγους – τους οδηγεί σε ακρότητες! Κακό κάνουν στο κίνημά σας… Μην αποδεχθείτε το σαράκι της μισαλλοδοξίας» ανέφερε.