Ποιοι θέλουν το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και ποιοι όχι

Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες των Ευρωπαίων αξιωματούχων να πείσουν τη διεθνή κοινότητα να μιλά για «αναδιάταξη» και όχι για «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, σε περίπτωση που αποφασιστεί επιμήκυνση του χρέους, αναφέρει σε σχόλιό του στην στήλη CHART OF THE DAY του Bloomberg ο αναλυτής Πολ Ντόμπσον.

Στο κενό πέφτουν οι προσπάθειες των Ευρωπαίων αξιωματούχων να πείσουν τη διεθνή κοινότητα να μιλά για «αναδιάταξη» και όχι για «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, σε περίπτωση που αποφασιστεί επιμήκυνση του χρέους, αναφέρει σε σχόλιό του στην στήλη CHART OF THE DAY του Bloomberg ο αναλυτής Πολ Ντόμπσον.

Η Μοody’s σε έκθεσή της συμφωνεί ότι οποιαδήποτε μεταβολή στα ομόλογα συνιστά αναδιάρθρωση και ότι σε περίπτωση που συμβεί αυτό οι δανειστές της Ελλάδας θα εξαρτώνται πλέον αποκλειστικά από την Ευρωτράπεζα. Πρόκειται όμως για μια… «ιστορία τρόμου», όπως την χαρακτήρισε ο γάλλος ευρωτραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ.

«Η παράταση της ωρίμασης των ομολόγων, που οι πολιτικοί ονομάζουν «ήπια αναδιάρθρωση», συνιστά χρεοκοπία που θα συνεπάγεται τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τις αγορές κεφαλαίου για ένα ικανό χρονικό διάστημα»
, αναφέρει στην έκθεσή της η Υπηρεσία Επενδυτών (Investors Service) της Moody’s.

Ο οίκος εκτιμά ότι «ο ελληνικός τραπεζικός τομέας θα χρειαστεί κεφάλαια για να καλύψει τις ζημιές των τραπεζών από τα κυβερνητικά ομόλογα που κατέχουν, ενώ θα χρειαστεί επίσης στήριξη ρευστότητας από την ΕΚΤ, που θα διαρκέσει τουλάχιστον όσο η χώρα παραμένει αποκλεισμένη από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου».

«Η επιμήκυνση είναι απλώς μια καλή λέξη που ανακάλυψαν οι πολιτικοί για να χρησιμοποιούν όταν μιλούν για αναδιάρθρωση»
, δήλωσε στο Bloomberg ο Νικόλα Μαρινέλι της Glendevon King Asset Management στο Λονδίνο. Ο αναλυτής πρόσθεσε ότι «αν κάποιος χρεοκοπήσει, τότε οι επιπτώσεις θα φθάσουν στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Αν δει κανείς τους αριθμούς, θα διαπιστώσει ότι αυτό μπορεί να συμβεί».

Οι ευρωτραπεζίτες, πάντως, επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε αναδιάρθρωση ή αναδιάταξη ή επιμήκυνση ή σε κάθε τύπου αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος των ελληνικών ομολόγων επειδή φοβούνται για τις αστάθμητες επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στις ευρωπαϊκές τράπεζες στο σύνολό τους και στην ΕΚΤ βεβαίως, ενώ εκκρεμεί και το ζήτημα αν και πώς θα γίνονται δεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ ως εγγυήσεις για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Κριστιάν Νουαγιέ ένωσε σήμερα τη φωνή του με όσους ανθίστανται στην εμφανιζόμενη από τις αγορές ως οιονεί νομοτελειακή ελληνική χρεοκοπία, λέγοντας ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους συνιστά μια ιστορία τρόμου, την οποία η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης δεν μπορεί να ανεχθεί». Ο Νουαγιέ πρόσθεσε ότι η εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης από την ελληνική κυβέρνηση συνιστά τη μόνη λύση στην κρίση.

Τέλος, στο διεθνή τύπο εμφανίζονται και σήμερα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία από τη μια πλευρά όσοι ανθίστανται στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θέλουν να τιμωρήσουν τους κατόχους ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) έναντι ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να αναγκαστούν να πληρώσουν για την αποτυχία της πρόβλεψής τους. Οσοι βεβαίως κάτοχοι ελληνικών ομολόγων έχουν αγοράσει και CDS για να καλυφθούν σε περίπτωση χρεοκοπίας, δεν έχουν να ανησυχούν.

Ζημιές θα υποστούν όσοι ποντάρησαν στην χρεοκοπία αγοράζοντας «γυμνά» CDS. Διότι εν τέλει στο «παιχνίδι» της ελληνικής κρίσης χρέους υπάρχει και μια κατηγορία ανησυχούντων για τις άγνωστες και ως εκ τούτου επικίνδυνες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στην αγορά των CDS μια διάψευση των προσδοκιών της για χρεοκοπία της Ελλάδας.

Πολλοί παράγοντες της αγοράς, δηλαδή, φοβούνται για το τι θα επακολουθήσει αν διασωθεί εν τέλει η Ελλάδα και «σκάσουν» τα ελληνικά CDS.

Ετσι, κάποιοι συνωμοσιολογούντες θεωρούν ότι οι ευρωτραπεζίτες θέλουν να τιμωρήσουν τους κατόχους γυμνών CDS. Οπως, εξάλλου, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι οι πολιτικοί που ζητούν να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές στο κόστος αναδιάρθρωσης της Ελλάδας δεν θέλουν απλώς να προστατεύσουν τους ψηφοφόρους τους αλλά θέλουν να τιμωρήσουν τους ιδιώτες – δηλαδή τις τράπεζες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.