Αρση στα εμπόδια της επιχειρηματικότητας ζητεί ο ΣΕΒ

Ευέλικτη αγορά εργασίας, μικρό κράτος, ανοιχτές αγορές, σταθερό φορολογικό καθεστώς, απλές διαδικασίες χωροθέτησης και αδειοδότησης, ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης και ανοιχτό πλαίσιο για επενδύσεις, ζητάει άμεσα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για τον «απεγκλωβισμό της επιχειρηματικότητας» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Ευέλικτη αγορά εργασίας, μικρό κράτος, ανοιχτές αγορές, σταθερό φορολογικό καθεστώς, απλές διαδικασίες χωροθέτησης και αδειοδότησης, ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης και ανοιχτό πλαίσιο για επενδύσεις, ζητάει άμεσα ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών για τον «απεγκλωβισμό της επιχειρηματικότητας» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για «Επιχειρηματικότητα χωρίς Εμπόδια», ο ΣΕΒ κατέγραψε τα κυριότερα εμπόδια που συναντούν οι επιχειρήσεις με τη δημόσια διοίκηση, ενω προχώρησε στη διαμόρφωση ενός μόνιμου Μηχανισμού διαρκούς ενημέρωσης και παρακολούθησης της προόδου βελτίωσης στο ξεπέρασμα των μικρών και μεγάλων εμποδίων, που δυσχεραίνουν την καθημερινή λειτουργία και δράση των επιχειρήσεων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, για να λυθούν τα προβλάηματα πρέπει να γίνουν άμεσα οριζόντιες παρεμβάσεις στους εξής τομείς:
1. Κωδικοποίηση και απλοποίηση της νομοθεσίας καθώς και των διαδικασιών που απορρέουν από αυτή

2. Ουσιαστικός συντονισμός των συναρμόδιων φορέων από ένα ενιαίο κεντρικό φορέα εποπτείας και ελέγχου επιμέρους κλάδων και αγορών

3. Πραγματοποίηση τακτικών και αντικειμενικών ελέγχων, στη βάση μιας ενιαίας και ορθολογικής μεθοδολογίας ελέγχου

4. Θεσμοθέτηση συγκεκριμένων προδιαγραφών οργάνωσης και λειτουργίας των υπηρεσιών και φορέων εποπτείας και ελέγχου

5. Δημιουργία ενιαίων ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων ποσοτικών και ποιοτικών στοιχείων

6. Ουσιαστική βελτίωση του επίπεδου ευαισθητοποίησης των επιχειρήσεων ως προς τα προβλήματα και τις αδυναμίες του κλάδου τους

Τις προτάσεις αυτές ο ΣΕΒ έχει υποβάλει στη δημόσια διοίκηση και σκοπεύει να στηρίξει τις ενέργειες που θα αναληφθούν για την υλοποίησή τους με πρακτικό τρόπο, διατυπώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο μια νέα προσέγγιση στη συνεργασία του κράτους και της επιχειρηματικότητας, με σκοπό την επίτευξη κοινών στόχων, σε πεδία με ορατή επίδραση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο ΣΕΒ έχει δεσμευτεί να δώσει συνέχεια στην προσπάθεια αυτή, μέσα από τη σύσταση και λειτουργία Παρατηρητηρίου Διοικητικών Εμποδίων, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα μόνιμο μηχανισμό υποστήριξης του διαλόγου της επιχειρηματικής κοινότητας με τη δημόσια διοίκηση, με σκοπό την προώθηση της ανάπτυξης.

Μετά την παρουσίαση μελέτης για τα «30 πεδία δράσης για τη δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος» ο ΣΕΒ προχώρησε στη χαρτογράφηση ενός συνόλου διαδικασιών, που εκτελούν οι επιχειρήσεις στην καθημερινή τους λειτουργία προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της δημόσιας διοίκησης.

Για να φθάσει ο ΣΕΒ στο πακέτο προτάσεων, εξέτασε τις εξής διαδικασίες:

• Ελέγχου στην παραγωγή της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών

• Έγκρισης διάθεσης και τιμολόγησης φαρμακευτικών προϊόντων

• Ελέγχου ασφάλειας των προϊόντων δομικών κατασκευών

• Ελέγχου τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σε εξορυκτικές δραστηριότητες

• Ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές

• Υποβολής στοιχείων ενδο-ομιλικών συναλλαγών στις αρμόδιες αρχές

Η πρώτη δέσμη ολοκληρωμένων προτάσεων για αλλαγές στους έξι κρίσιμους κλάδους και λειτουργίες της οικονομίας, που θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην ανάκαμψη της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας ολοκληρώθηκε, με την οριστικοποίηση των Ειδικών Εκθέσεων.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.