Ιωάννης Διώτης: «Εχω συνηθίσει να είμαι διώκτης»

ΤΟ 1976 σε λαϊκή συγκέντρωση στο γήπεδο του Ολυμπιακού Λιοσίων, ως δραστήριο μέλος της ΚΝΕ, έβγαζε πύρινο λόγο κατά της βασιλείας και του τέως! Το 1990 ως αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Αμαλιάδας έστελνε στη φυλακή αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών που κάλυπταν υποθέσεις με φυτείες χασίς. Το 1995 ως αρμόδιος εισαγγελέας έδινε εντολή στις δυνάμεις των ΜΑΤ να εισβάλουν στο Πολυτεχνείο και να συλλάβουν περίπου 400 έγκλειστους διαδηλωτές. Το 2002 ανέκρινε τον Σάββα Ξηρό ανοίγοντας έναν κύκλο συλλήψεων που θα οδηγούσε στην εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη». Εννέα χρόνια μετά, το 2011, αναλαμβάνει τη θέση του ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ έπειτα από υπόδειξη και του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου και δηλώνει στο «Βήμα» ότι «είμαι πατριώτης και δεν θα μπορούσα να αρνηθώ μια τέτοια πρόσκληση».

O άνθρωπος που επί σειρά ετών δημιουργούσε προφίλ υπόπτων, συνέκρινε δείγματα DΝΑ, ανέλυε προκηρύξεις ενόπλων οργανώσεων, αναζητούσε βομβιστές και εκτελεστές σε «ανθρώπους της διπλανής πόρτας» καλείται τώρα να «χτυπήσει» τους επώνυμους φοροφυγάδες, να εντοπίσει πλαστά παραστατικά και παραποιημένες φορολογικές δηλώσεις, να βρει ζεστό κρατικό χρήμα, πέρα από συλλήψεις και προσαγωγές. Ο 56χρονος πρώην εισαγγελέας κ. Ιωάννης Διώτης καλείται ως προϊστάμενος της πιο ισχυρής ελεγκτικής υπηρεσίας- με περίπου 1.000 υπαλλήλους- να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Ηδη ενημερώνεται καθημερινά για όλους τους ανοιχτούς φακέλους του ΣΔΟΕ και σχεδιάζει τις πρώτες κινήσεις του, τις οποίες βεβαίως κρατά επτασφράγιστο μυστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή του κ. Διώτη έγινε- με κύριο εισηγητή τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του οποίου υπήρξε επί χρόνια συνεργάτης- λόγω της αποφασιστικότητας, της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας που επέδειξε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην υπόθεση των ενόπλων οργανώσεων. Στενοί συνεργάτες του στη λεωφόρο Κατεχάκη τον χαρακτηρίζουν εισαγγελέα «άμεσης δράσης» και «δικαστικό-“ταγματάρχη”» για ειδικές αποστολές. Μιλούν για έναν εισαγγελέα που δεν πάσχει από αγκυλώσεις και δυσκαμψίες συναδέλφων του και ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά λένε, «δρα υπέρ του νόμου,στα όρια του νόμου».

Από κυβερνητικά στελέχη θεωρήθηκε ότι «λόγω της δεδομένης εντιμότητάς του δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο να αναπτυχθούν στο ΣΔΟΕ “μηχανισμοί” που θα διευκολύνουν τα πάσης φύσεως κυκλώματα της παραοικονομίας». Μεγάλο βεβαίως ζητούμενο γι΄ αυτόν είναι να περάσει από τη «μοναχική ζωή» του εισαγγελέα που ψάχνει απόρρητες, ευαίσθητες υποθέσεις της εγχώριας και της διεθνούς τρομοκρατίας σε αυτήν του προβεβλημένου διοικητή μιας ιδιαίτερα κρίσιμης υπηρεσίας που θα πρέπει να ψάξει και να τεκμηριώσει την… προφανή φοροδιαφυγή και να χτυπήσει τα κυκλώματα διαφθοράς, σε μια αλλαγή ρόλου και αρμοδιοτήτων που σπάνια αντιμετωπίζει κάποιος κρατικός λειτουργός.

Και όπως δηλώνει ο ίδιος, «δεν θεωρώ τίποτε εύκολο στη ζωή μου. Δεν υπάρχει τίποτε που δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις στην πορεία σου. Εξάλλου δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι είχα διοικητικά καθήκοντα σε εισαγγελίες όπου ήμουν προϊστάμενος για ορισμένα χρονικά διαστήματα. Το κύριο ουσιαστικό έργο μου είναι το διωκτικό, το ελεγκτικό του ΣΔΟΕ. Εκεί είναι σημαντικό να τα καταφέρεις. Η διοίκηση του ΣΔΟΕ είναι κάτι παράπλευρο». Ο κ. Διώτης κατάγεται από το Αγρίνιο και είναι πατέρας δύο παιδιών. Ο γιος του έχει σπουδάσει Νομικά και η κόρη του ολοκληρώνει στο εξωτερικό σπουδές που σχετίζονται με ΜΜΕ και Πολιτική Επικοινωνία. Μπήκε στη Νομική το 1974 και έγινε μέσα στον «πυρετό» της Μεταπολίτευσης ένα από τα πιο μαχητικά μέλη της ΚΝΕ με παρουσία εντός και εκτός πανεπιστημίου. Την περίοδο 1982-1984 εργάστηκε ως δικηγόρος και από το 1985 εντάχθηκε στο δικαστικό σώμα. Ως εισαγγελικός πάρεδρος της Αθήνας είχε ασχοληθεί με την υπόθεση της ΑΓΕΤ και μιας υπεξαίρεσης ύψους 3 εκατ. δολαρίων που είχε γίνει εκείνη την περίοδο. Στη συνέχεια μετακόμισε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αμαλιάδας, όπου παρέμεινε ως το 1992 χτυπώντας κυρίως τα τοπικά κυκλώ ματα εμπόρων ναρκωτικών. Τo 2010 παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα ύστερα και από ένα οικογενειακό πρόβλημα που αντιμετώπισε. Το καλοκαίρι μάλιστα εντοπίστηκαν από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ύποπτες κινήσεις γύρω από το σπίτι του στην Κάτω Κηφισιά. Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., «άτομα που ήταν ντυμένοι εργάτες φαίνεται να παρακολουθούσαν το σπίτι του. Ακόμη στην περιοχή είχε εμφανιστεί ένα τζιπ με κλεμμένες πινακίδες. Αμέσως σήμανε συναγερμός για ενδεχόμενη ένοπλη επίθεση εις βάρος του». Οπως λένε φίλοι του, «είναι κλειστός και λιτός άνθρωπος. Η μόνη εξωυπηρεσιακή απασχόλησή του είναι να… βγάζει βόλτα τον σκύλο τουή στις διακοπές του στην Κύθνο και στην Αιτωλοακαρνανία να μπαίνει σε μια βάρκα και να ψαρεύει. Τίποτε άλλο».

Στα ίχνη της 17Ν από το 1994

Oκ. Ι. Διώτης, από το τέλος του 1994 ανέλαβε πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου για την τρομοκρατία που είχε δημιουργηθεί τότε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και, όταν αυτό άλλαξε μορφή, το 1995, παρέμεινε ως ο εποπτεύων εισαγγελέας. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, μαζί με τον τότε υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον προϊστάμενο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας και μετέπειτα αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. κ. Φώτη Νασιάκο αλλά και τον υψηλόβαθμο αξιωματικό κ. Στέλιο Σύρο πραγματοποιούσαν συσκέψεις μέχρι πρωίας επανεξετάζοντας όλους τους φακέλους των εγχώριων ενόπλων οργανώσεων για να βρουν την «άκρη του νήματος» κυρίως για τη δράση της 17Ν.

Μετά την έκρηξη, στις 29 Ιουνίου 2002, της βόμβας στα χέρια του Σάββα Ξηρού ανέλαβε τις τυπικές- και άτυπες- ανακρίσεις των υπόπτων, με κύριο βέβαια ενδιαφέρον την πολυσυζητημένη κατάθεση του τραυματία στον «Ευαγγελισμό».

Μετά το 2004 αποχώρησε από τη λεωφόρο Κατεχάκη, όταν πλέον υπουργός ανέλαβε ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης. Επέστρεψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, όπου άσκησε κυρίως καθήκοντα εκτέλεσης ποινών. Τον Απρίλιο του 2006 ηγήθηκε των ερευνών της Ασφάλειας Αττικής για το μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας που εντοπίστηκε με βάση τη Σχοινούσα. Το ίδιο καλοκαίρι συνέταξε το πόρισμα για τις συνθήκες θανάτου του υπαλλήλου της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, τον οποίο συνέδεσε με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Από τα τέλη του 2009 ο κ. Διώτης επανήλθε στη λεωφόρο Κατεχάκη ως σύμβουλος του κ. Χρυσοχοΐδη. Τον ακολούθησε στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ανέλαβε υπεύθυνος του νόμου για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.