Oσοι έχουν δει στην τηλεόραση τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων να δίνει διευκρινίσεις για φορολογικά ζητήματα, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχουν παρατηρήσει κάτι διαφορετικό από το στερεότυπο της εικόνας του κρατικού λειτουργού με τη γραβάτα. Κι όμως η γραβάτα είναι πολύ πρόσφατη προσθήκη στην καθημερινότητα του καθηγη- τή Διομήδη Σπινέλλη, του νέου ΓΓΠΣ που βρέθηκε σε αυτή τη θέση μέσω των διαδικασιών του προγράμματος «Ανοικτή διακυβέρνηση». Από τον Νοέμβριο του 2009 βρίσκεται σε αναστολή άσκησης των καθηκόντων του ως μέλους ΔΕΠ από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, αφήνοντας για λίγο τους φοιτητές του για να προσπαθήσει να οργανώσει την «ηλεκτρονική διακυβέρνηση» της Ελλάδας.
Τον συναντήσαμε Σάββατο πρωί στην Πεντέλη και τον ακολουθήσαμε (τρέχοντας!) στην πρωινή του προπόνηση, την οποία καταφέρνει πάντα να στριμώχνει μέσα σε ένα πάρα πολύ βαρύ πρόγραμμα υποχρεώσεων ανάμεσα σε υπηρεσία και οικογένεια. «Στο σχολείο ήμουν αδιάφορος για τη γυμναστική, μάλλον την απέφευγα. Αρχισα την κολύμβηση και το τρέξιμο στο Πανεπιστήμιο, όταν κάποια στιγμή διαπίστωσα ότι περνούσα πάρα πολλές ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή. Είπα ότι έπρεπε να βρω κάτι να κάνω για να κινούμαι ώστε να μπορώ να περνάω ακόμη περισσότερες ώρες στον υπολογιστή χωρίς πρόβλημα!». Από τότε τρέχει ασταμάτητα, αλλά έχει παράπονο από τον εαυτό του: «Δεν έχω καταφέρει να βελτιώσω την επίδοσή μου:τρέχω τον Γύρο της Πάρνηθας κάθε χρονιά και κάνω πάντα τον ίδιο χρόνο, με ακρίβεια συν ή πλην ένα λεπτό». Στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων είναι επικεφαλής περίπου 850 εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται με την εισαγωγή στοιχείων. «Σιγά σιγά όμως η ανάγκη μας σε data entry μειώνεται,οπότε οι εργαζόμενοι αυτοί περνούν σταδιακά στην τηλεφωνική εξυπηρέτηση» μας λέει. Στα στερεότυπα που έχουμε στο μυαλό μας αμέσως «κλωτσάει» η έννοια «τηλεφωνική εξυπηρέτηση» από μια δημόσια υπηρεσία, η πρόθεση όμως είναι ακριβώς αυτή: να υπάρχει τηλεφωνικό κέντρο που να βοηθάει τον απλό φορολογούμενο να συμπληρώσει σωστά τη δήλωσή του ή να είναι σωστός σε όλες του τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με το κράτος.
«Τα προηγούμενα χρόνια η λογική ήταν να αναζητούνται πλήρεις, τέλειες και ολοκληρωμένες λύσεις σε διάφορα προβλήματα μέσω μεγάλων έργων πληροφορικής που απαιτούσαν αρκετό χρόνο για την υλοποίηση. Η σημαντική διαφοροποίηση που έχουμε φέρει είναι η απόφαση να ξεκινήσουμε να δίνουμε κάθε ημέρα μικρές λύσεις μέσα από μικρά βήματα. Φτιάχνουμε μικρά εργαλεία αναζήτησης,ταξινόμησης και διασταύρωσης και κερδίζουμε χρόνο. Η περαίωση που έγινε μέσω των τραπεζών μέσα σε δύο μήνες έφερε διπλάσια έσοδα από όσα μάζεψαν την προηγούμενη φορά οι εφορίες μέσα σε ενάμιση χρόνο».
Αρκετά παράπονα ακούστηκαν από τον κόσμο που στήθηκε στις ουρές για να πάρει τον κωδικό της ηλεκτρονικής δήλωσης με τον παραδοσιακό τρόπο της αυτοπρόσωπης παρουσίας, αλλά αυτό δεν ήταν μόνο θέμα γραφειοκρατίας αλλά και ασφάλειας: «Αυτή ήταν μια διαδικασία που είχε προαποφασιστεί κατά τον σχεδιασμό του έργου προ διετίας, οπότε δεν μπορούσε να αλλαχθεί, σίγουρα όμως υπάρχει κάπου μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στην ασφάλεια των διαδικασιών. Θα θέλαμε, π.χ., οι λογιστές να έχουν πλήρη πρόσβαση στο σύστημα ώστε να εξυπηρετούν πιο γρήγορα τους πελάτες τουςή μήπως φοβόμαστε ότι θα κάνουν κατάχρηση ψάχνοντας πληροφορίες για λογαριασμό τρίτων; Στη ζυγαριά ανάμεσα στην ασφάλεια της πληροφορίας και στη γρήγορη εξυπηρέτηση του πολίτη τείνω προς την πλευρά της εξυπηρέτησης, χωρίς αυτό να σημαίνει πλήρη απελευθέρωση» λέει ο κ. Σπινέλλης.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ