Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών. Αυτό τόνισε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Δ. Δρούτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι αυτό δεν θίγει σε καμία περίπτωση τα δικαιώματα της Ελλάδος στον ορυκτό πλούτο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο υπουργός Εξωτερικών είναι το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος που παραδέχεται ότι η ΑΟΖ δεν αποτελεί θέμα συζήτησης με την Τουρκία. Εσπευσε μάλιστα να ξεκαθαρίσει ότι όλη αυτή η συζήτηση για την ανακήρυξη ΑΟΖ, που επικαλείται και η ΝΔ, έχει πολιτική στόχευση από όσους δεν επιθυμούν να υπάρξει πρόοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Η συζήτηση για την ΑΟΖ
επιβαρύνει τις διερευνητικές επαφές
Σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα, όταν το 1999 ξεκίνησε η διαδικασία των διερευνητικών επαφών, επί πρωθυπουργίας Σημίτη και υπουργό Εξωτερικών τον σημερινό Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, «δεν ήταν της μόδας» κατά τη χαρακτηριστική του δήλωση, η συζήτηση για την ΑΟΖ. Το θέμα ήταν η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και έτσι παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν δίστασε μάλιστα να πει ότι η επιβάρυνση μίας διαδικασίας με επιπλέον θέματα, όπως η ΑΟΖ, δεν θα ωφελούσε τις προοπτικές ευόδωσης των διερευνητικών επαφών.
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η μη ανακήρυξη ΑΟΖ δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα απωλέσει τα δικαιώματα που έχει στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου ή ότι φοβάται την Τουρκία. Πρόσθεσε δε ότι στη Μεσόγειο, όπου επικρατούν ιδιαίτερες γεωγραφικές συνθήκες, η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Και υπογράμμισε ότι το επιχείρημα πως η ανακήρυξη ΑΟΖ επεκτείνει την εθνική κυριαρχία είναι έωλο.
Υπενθυμίζεται ότι η ουσιαστική διαφορά μεταξύ υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ είναι ότι η μεν πρώτη αφορά στον βυθό και το υπέδαφος, ενώ η ΑΟΖ περιλαμβάνει και την υπερκείμενη στήλη των υδάτων – επομένως διευρύνει τα δικαιώματα ενός κράτους σε θέματα αλιείας και περιβάλλοντος. Το γεγονός ότι η ΑΟΖ έχει έλθει στην κορυφή της επικαιρότητας οφείλεται κυρίως εξαιτίας του Καστελορίζου και των πιθανοτήτων ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συζήτηση έχει τροφοδοτηθεί και από την κίνηση της Κύπρου να προχωρήσει σε οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
Ο κ. Δρούτσας ξεκαθάρισε επίσης ότι προϋπόθεση για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι η χρήση του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων. Ωστόσο, ο υπουργός απέφυγε να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες για το τι σκοπεύει να κάνει η Αθήνα. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά προσανατολίζεται σε μία επέκταση διαφοροποιημένου εύρους ανάλογα με την περιοχή.
Οι εκλογές στην Τουρκία είναι η ώρα της αλήθειας
Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το αποτέλεσμα των επικείμενων βουλευτικών εκλογών θα είναι κρίσιμο για την εξιοπιστία των τουρκικών προθέσεων να βρεθούν λύσεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. «Οι κουβέντες πρέπει να μεταφραστούν σε πράξεις» είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε την ανησυχία εκφυλισμού των διερευνητικών επαφών αν σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα μετά τις εκλογές οι συνομιλίες αυτές δεν αποδώσουν. Απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Αν όμως η Τουρκία επιθυμεί «καθαρό μητρώο» για να διαδραματίσει, όπως είπε ο κ. Δρούτσας, και αυξημένο περιφερειακό ρόλο, τότε θα περίμενε κανείς ότι θα συμμορφωνόταν με το Διεθνές Δίκαιο.
Ανοιγμα διαύλου στη Βεγγάζη
Η Αθήνα σκοπεύει προσεχώς να στείλει μία μικρή ομάδα στη Βεγγάζη ώστε να αποκτήσει απευθείας δίαυλο με τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη και να μπορέσει να βοηθήσει σε πιθανή επίλυση της κρίσης με πολιτικά μέσα. Αυτό είπε ο κ. Δρούτσας για τα όσα συμβαίνουν στη βορειοαφρικανική χώρα, λίγο πριν μεταβεί την Πέμπτη στη Ρώμη για να συμμετάσχει στη νέα συνεδρίαση της Ομάδας Επαφής.
Η Αθήνα θεωρεί ότι μπορεί να παίξει ρόλο σε πολιτική επίλυση της κρίσης, καθώς διατηρεί δεσμούς και επαφές με το καθεστώς Καντάφι. Κατανοεί όμως τις περίπλοκες ισορροπίες. Το προσεχές διάστημα επίσης η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει και πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια στη Βεγγάζη, καθώς και μία κινητή ιατρική μονάδα.