Είναι μάλλον δύσκολο να
αναγνωρίσει κανείς στη φωτογραφία ένα από τα γνωστότερα φάρμακα. Ναι, έτσι φαίνονται οι κρύσταλλοι της ασπιρίνης αν τους κοιτάξει κανείς με τη βοήθεια φωτονικού μικροσκοπίου, πολωμένου όμως φωτός. Το μικροσκόπιο αυτό χρησιμοποιείται κατά κόρον από τους γεωλόγους καθώς τους βοηθά στην αναγνώριση πετρωμάτων.Επιδημιολογία δασών!
18 χρόνια διήρκεσε μια μελέτη αμερικανών επιστημόνων για την επίδραση του κλίματος στα δάση
27.000 δέντρα εξετάστηκαν ως προς την ανάπτυξη και την παραγωγή γόνιμων σπόρων
17 διαφορετικά δάση «φιλοξενούσαν» τα παραπάνω δέντρα που ανήκαν σε σαράντα είδη
Συμπέρασμα: η πρώιμη άνοιξη αλλά και η καλοκαιρινή ξηρασία είναι δύο ισχυροί παράγοντες μείωσης της ανάπτυξης και της παραγωγικότητας των δέντρων
Στις Πολιτείες των ΗΠΑ όπου το κόστος για θεραπείες υπογονιμότητας καλύπτεται από τα Ταμεία, ο αριθμός των πολλαπλών κυήσεων είναι εξαιρετικά μειωμένος σε σχέση με τις υπόλοιπες. Αυτό έδειξε μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Yale η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Fertility and Sterility. Η προφανής εξήγηση του φαινομένου είναι πως το υψηλό κόστος για την απόκτηση παιδιού με τη βοήθεια τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής κάνει τους υποψήφιους γονείς που δεν έχουν βοήθεια να αποδέχονται ευκολότερα την εμφύτευση περισσοτέρων του ενός εμβρύου (κάτι που ισχύει και στη χώρα μας). Το αξιοσημείωτο όμως της μελέτης των αμερικανών επιστημόνων είναι ότι οι επιπλοκές από πρόωρες γεννήσεις (οι οποίες είναι συχνές σε περιπτώσεις πολύδυμων κυήσεων) κοστίζουν πολύ περισσότερο στο σύστημα υγείας απ΄ ό,τι θα κόστιζε η κάλυψη των εξόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Το ψάρι αρχίζει να βρωμάει…ψάρι όταν τα βακτήρια ξεκινήσουν την επίθεσή τους.Αλλά πρέπει να βρουν άνοιγμα για να επιτεθούν.Το δέρμα,αν δεν υπάρχουν ανοίγματα (π.χ.από δυναμίτη), προστατεύει πολύ καλά από την επίθεση των βακτηρίων.Ετσι τα πιο προσιτά ανοίγματα βρίσκονται στο κεφάλι και τα πιο μεγάλα είναι αυτά που καλύπτουν τα βράγχια.Από εκεί λοιπόν μπορούν να μπουν πιο εύκολα τα βακτήρια και να προσβάλουν τους ιστούς.Οταν για κάποιο λόγο ανοίξει και η κοιλιά του ψαριού,τότε έχουμε προσβολή και από εκεί.Γενικά πάντως μπορούμε να λέμε ότι πράγματι το ψάρι μυρίζει από το κεφάλι- αν βέβαια δεν έχει προσβληθεί ακόμη το υπόλοιπο σώμα.
Οταν οι θηλυκοί σπίνοι του είδους Carduelis spinus επιλέγουν το ταίρι τους, ο χρωματισμός των φτερών παίζει μεγάλο ρόλο.Φαίνεται όμως πως τα «κορίτσια» έχουν ένα μεγάλο μπόνους: όσο πιο εντυπωσιακό το φτέρωμα, τόσο εξυπνότερος ο αρσενικός! Αυτό λένε ισπανοί ερευνητές που έδωσαν στους σπίνους να ανοίξουν ένα φακελάκι με σπόρους και διαπίστωσαν ότι οι αρσενικοί που επιλέγονταν από τις θηλυκές ήταν και οι ικανότεροι στο άνοιγμα του φακέλου.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ