Η τρόικα λέει «όχι» στις εκλογές

Ευαίσθητη ισορροπία καλείται να τηρήσει η τρόικα κατά τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οκονομίας η οποία εκκινεί την Τρίτη με την έλευση στην Αθήνα του «τεχνικού κλιμακίου» που θα προετοιμάσει το έδαφος για την επίσκεψη των τριών επικεφαλής κκ. Ματίας Μορς (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ). Εμπειρογνώμονες με τους οποίους ήλθε σε επαφή «Το Βήμα της Κυριακής» διαπιστώνουν σοβαρή υστέρηση στην εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, αδικαιολόγητη απροθυμία στην εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών για τον περιορισμό του κράτους και κόπωση της πραγματικής οικονομίας εξαιτίας της παγίδευσής της σε παρατεταμένη ύφεση.Από την άλλη πλευρά,παραδέχονται ότι το δυσεπίλυτο «ελληνικό πρόβλημα» συνδέεται ευθέως με την εύθραυστη χρηματοοικονομική ισορροπία τραπεζών και κρατών της ευρωζώνης και ως εκ τούτου δεν επιτρέπονται «βεβιασμένες πρωτοβουλίες» και «αυστηρά τελεσίγραφα». Την ίδια προσοχή στις κινήσεις ζητούν και από την κυβέρνηση μεταδίδοντας εμμέσως ότι μια ενδεχόμενη προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτα αρνητικές συνέπειες.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η τρόικα είναι αντίθετη στις πρόωρες εκλογές και έχει μεταδώσει στην κυβέρνηση ότι μια τέτοια απόφαση ενδέχεται να θέσει την Ελλάδα σε σοβαρό κίνδυνο. Οπως μεταδίδουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Γ. Παπανδρέου και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχουν συζητήσει αρκετές φορές τα πλεονεκτήματα προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αφού θα μπορούσε να τεθεί καθαρό δίλημμα για τη διάσωση της χώρας με στόχο τη διεκδίκηση μιας «καθαρής εντολής» για την εφαρμογή του προγράμματος σταθεροποίησης. Γνωρίζουν ωστόσο ότι η τρόικα διαφωνεί αφού τα μειονεκτήματα και οι κίνδυνοι πρόωρων εκλογών μπορεί να είναι περισσότεροι από τα οφέλη. Οπως υποστηρίζουν κορυφαίοι υπουργοί, οι εκλογές αποκλείονται γιατί ακόμα και το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα για το ΠαΣοΚ θα οδηγήσει σε κυβέρνηση λιγότερο ισχυρή από τη σημερινή, ενώ η αβεβαιότητα της προεκλογικής περιόδου, η πόλωση ανάμεσα στις παρατάξεις και οι αμφίρροπες δημοσκοπήσεις είναι δυνατόν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτη φυγή κεφαλαίων και αποσταθεροποίηση της οικονομικής πολιτικής. Η εκτίμηση αυτή ταυτίζεται με εκείνη στελεχών της τρόικας που επισημαίνουν ότι ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα είναι ίσως η μοναδική περίπτωση κατά την οποία μπορεί εκ των πραγμάτων να τεθεί εν αμφιβόλω ακόμα και η καταβολή της επόμενης δόσης.

«Επιχείρηση αισιοδοξίας»

Στο πλαίσιο αυτό τα στελέχη της τρόικας κατά την προσεχή επίσκεψή τους στην Αθήνα αναμένεται να ενεργοποιήσουν μια «επιχείρηση αισιοδοξίας» παρά τις επικρίσεις για την πορεία του προγράμματος και αυτό για να μετριάσουν τις αμφισβητήσεις ότι η «συνταγή» τους δεν αποδίδει και να περιορίσουν την ενδεχόμενη εξάπλωση των βεβαιοτήτων περί αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους σε άλλες χώρες της περιφέρειας. Κατά συνέπεια, η τρόικα δεν πρόκειται ούτε αυτή τη φορά να εξαντλήσει την αυστηρότητά της, ενώ η επόμενη δόση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, εφόσον ασφαλώς ενσωματωθούν στο μνημόνιο μια σειρά τροποποιήσεις και προσθήκες. Η κυριότερη από τις προσθήκες αυτές, σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, πρόκειται να είναι ένας «οδικός χάρτης» για την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων οι οποίες θεωρείται ότι έχουν καθυστερήσει υπερβολικά. «Αν δεν επιμείνουμε στην επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, τότε δεν θα έχουμε πετύχει τίποτε» λέει στο «Βήμα της Κυριακής» στέλεχος της τρόικας. Ωστόσο για να διαφυλαχθούν τα προσχήματα ο εν λόγω «οδικός χάρτης» δεν αναμένεται να διαφέρει σημαντικά από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων σχετικά με τον χρόνο και το περιεχόμενο της (σταδιακής) αποκρατικοποίησης δημοσίων επιχειρήσεων. Δεύτερη και περισσότερο σημαντική προσθήκη στο νέο μνημόνιο πρόκειται να είναι το σύνολο των προβλέψεων για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου, ιδίως στο σκέλος των μέτρων για τη «διόρθωση» της υστέρησης που εμφανίζεται το 2011. Προς το παρόν, και παρά τα καθησυχαστικά μηνύματα, οι γκρίζες ζώνες μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των υπολοίπων υπουργείων για την αποσαφήνιση των περικοπών παραμένουν και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα εξαλειφθούν, παρά μόνο με την παρέμβαση του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας που θα επισκεφθεί τα περισσότερα υπουργεία. Οπως ανέφερε την περασμένη Πέμπτη ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος της τρόικας κ. Σερβάς Ντερούζ στην ολλανδόφωνη εφημερίδα «Ντε Τάιντ», το ελληνικό πρόγραμμα έχει φτάσει στον σκληρό πυρήνα του αφού περιλαμβάνει πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις που «απαιτούν χρόνο και συναντούν μεγαλύτερη πολιτική αντίσταση».

Μαξιλάρι για το έλλειμμα

Εκείνο που θεωρείται βέβαιο είναι ότι η τρόικα, κρίνοντας από την ως σήμερα υστέρηση στην επίτευξη των στόχων, θα ζητήσει «προληπτικά μέτρα» τα οποία θα δράσουν ως μαξιλάρι για την αναμενόμενη υστέρηση στο έλλειμμα που θα εμφανιστεί ως το τέλος του 2011. Υπό αυτό το πρίσμα, καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ (ιδίως η αύξησή του από 13% σε 23% σε συγκεκριμένη κατηγορία αγαθών) θεωρείται πιθανό ότι θα αποφασιστεί ως το τέλος του έτους, παρά τις σημερινές διαψεύσεις της κυβέρνησης. Το υπουργείο Οικονομικών, επίσης, θα επιμείνει ότι θα συλλέξει 1,6 δισ. ευρώ ως το τέλος του 2011 από την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Μυστική αποστολή για το χρέος

Κατά την παραμονή της στην Αθήνα, όπως μεταδίδουν έγκυρες πηγές, η τρόικα θα προχωρήσει «με διακριτικότητα» στην ολοκλήρωση της συλλογής στοιχείων για τη σύνταξη μιας νέας έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους που ζήτησε προσφάτως με δημόσιες δηλώσεις του ο κ. ΒόλφγκανγκΣόιμπλε . Επισημαίνεται ότι έκθεση βιωσιμότητας του χρέους συντάσσεται ανά τρίμηνο από την τρόικα, η προσεχής έκθεση όμως έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω των δηλώσεων Σόιμπλε.

Για τη σύνταξή της η τρόικα θα έχει εντατική συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία προκειμένου να αξιολογηθούν πλήρως τα στοιχεία για τις κρατικές εγγυήσεις που θεωρούνται επισφαλείς και ενδέχεται να καταπέσουν, αλλά και οι προβλέψεις για την εξέλιξη των δαπανών και των εσόδων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, στη μελέτη θα γίνεται αναφορά και στις επιπτώσεις που έχει η αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ στην εξυπηρέτηση του χρέους.

ΕΝΑΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΤΕΡΟΥΖ

Επιτροπής και έχει ασχοληθεί τόσο με τα ζητήματα της φορολογίας στην Ευρώπη όσο και με τα προβλήματα των χωρών της Βαλτικής.Ο κ. Ντερούζ θα είναι πλέον προϊστάμενος- επιτηρητής της κοινοτικής αντιπροσωπείας τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Πορτογαλία.Σε ό,τι αφορά τον επικεφαλής για την Πορτογαλία θα είναι ο κ.Γιούργκεν Κρούγκερ, ο οποίος επίσης «εκπαιδεύθηκε» στην Ελλάδα,υπό τον κ.Ντερούζ.

Αλλαγή φρουράς θα υπάρξει στην κοινοτική αντιπροσωπεία που επισκέπτεται ανά τρίμηνο την Ελλάδα,με τον Γερμανό κ.Ματίας Μορςνα αντικαθιστά τον Βέλγο κ.Σερβάς Ντερούζ, ο οποίος, προς μεγάλη του χαρά,προήχθη σε αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Επιτροπής και συνεπώς θα επιβλέπει πλέον τα πράγματα από τις Βρυξέλλες. Ο 50χρονος κ.Μορς θεωρείται ένας από τους πλέον έμπειρους οικονομολόγους της Ευρωπαϊκής
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.