Επενδύσεις με χρυσά κέρδη 500%

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η υποβάθµιση από την S&P των προοπτικών της αµερικανικής οικονοµίας, οι πληθωριστικές προσδοκίες και συνολικά η άνοδος του πολιτικού ρίσκου παγκοσµίως, οδήγησαν τον χρυσό, ένα από τα πιο παλιά µέσα συναλλαγών στον κόσµο, σε νέο ιστορικό ρεκόρ, καταγράφοντας µε σωρευτικά κέρδη 500% από τον Απρίλιο του 2001 την πιο µακροχρόνια ανοδική πορεία στην ιστορία του. Οπως µάλιστα εκτιµάται, όσο διατηρείται σήµερα η αβεβαιότητα στις αγορές, η ζήτηση για τον χρυσό που θεωρείται ένα «ασφαλές λιµάνι», θα παραµείνει µάλλον σε υψηλά επίπεδα.

Η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η υποβάθµιση από την S&P των προοπτικών της αµερικανικής οικονοµίας, οι πληθωριστικές προσδοκίες και συνολικά η άνοδος του πολιτικού ρίσκου παγκοσµίως, οδήγησαν τον χρυσό, ένα από τα πιο παλιά µέσα συναλλαγών στον κόσµο, σε νέο ιστορικό ρεκόρ, καταγράφοντας µε σωρευτικά κέρδη 500% από τον Απρίλιο του 2001 την πιο µακροχρόνια ανοδική πορεία στην ιστορία του.

Οπως µάλιστα εκτιµάται, όσο διατηρείται σήµερα η αβεβαιότητα στις αγορές, η ζήτηση για τον χρυσό που θεωρείται ένα «ασφαλές λιµάνι», θα παραµείνει µάλλον σε υψηλά επίπεδα. Οι περισσότεροι αναλυτές υποστηρίζουν µάλιστα πως υπό τις παρούσες συνθήκες, η τιµή του χρυσού θα αρχίσει να εµφανίζει χαρακτηριστικά «φούσκας» µόνο αφού ξεπεράσει τα 2.000 δολάρια η ουγκιά.

Σε πραγµατικούς όρους, εξάλλου, ο χρυσός βρίσκεται σήµερα πολύ κάτω από το µέγιστο της δεκαετίας του ’80, δεδοµένου ότι αν αποπληθωριστεί, η τότε τιµή των 850 δολαρίων ανά ουγκιά αντιστοιχεί σήµερα περίπου σε 2.100 δολάρια. Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Deutsche Bank, η τιµή του χρυσού θα κινηθεί προς τα 1.750 δολάρια ανά ουγκιά στο τέλος του 2011 και προς τα 2.150 δολάρια στο τέλος του 2012.

Η Citigroup πάλι αν και είναι θετική µακροπρόθεσµα για τον χρυσό, σηµειώνει ότι καθώς η ζήτηση προέρχεται πλέον κατά 38% από επενδυτικά κεφάλαια (από µόλις 4% πριν από µία 10ετία) ο κίνδυνος µιας απότοµης διόρθωσης εάν οι συνθήκες στις αγορές µεταβληθούν έχει αυξηθεί. Την ίδια ώρα, αν και θετική για το πολύτιµο µέταλλο και η Goldman Sachs, συνέστησε στους πελάτες της να πάρουν βραχυπρόθεσµα κάποια από τα κέρδη τους.

Προς το παρόν πάντως η ζήτηση παραµένει υψηλή. Καθώς µάλιστα οι εκτιµήσεις για την πορεία των ισοτιµιών, τη νοµισµατική πολιτική, αλλά και το τραπεζικό σύστηµα ορισµένων τουλάχιστον χωρών δηµιουργούν ερωτηµατικά, εκτιµάται ότι οι επενδυτές σε διάφορες αγορές ίσως συνεχίσουν να µεταφέρουν κεφάλαια προς τον χρυσό.

Σύµφωνα µάλιστα µε την εταιρεία συµβούλων Macquarie, ιστορικά ο χρυσός έχει καταγράψει ετήσια άνοδο πάνω από 24% όταν τα πραγµατικά επιτόκια βραχυπρόθεσµου δανεισµού στις ΗΠΑ ήταν αρνητικά (αυτή τη στιγµή βρίσκονται στο -1,49%). Τέλος, ένας ακόµη παράγοντας που ενισχύει την τιµή του χρυσού αφορά το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αγοράζουν χρυσό. Σε πολλές αναδυόµενες οικονοµίες οι κεντρικές τράπεζες, βλέποντας τα συναλλαγµατικά τους αποθέµατα να αυξάνονται ταχύτατα, αναζητούν τρόπους να διαφοροποιηθούν από το αµερικανικό δολάριο και αυξάνουν τα αποθεµατικά τους σε χρυσό (χαρακτηριστικές περιπτώσεις η Κίνα, η Ινδία και η Ρωσία).

Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίες υπήρξαν σταθεροί πωλητές χρυσού τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν µειώσει τις πωλήσεις χρυσού στο ελάχιστο και από πωλητές έχουν γίνει αγοραστές.

Τι θα σταματήσει την κούρσα

Ο διαχειριστής Evy Hambro (φωτογραφία), του επενδυτικού κεφαλαίου World Gold Fund της BlackRock, αν και εκτιµά ότι τα δεδοµένα σήµερα ενισχύουν την άποψη που θέλει την ανοδική κίνηση του χρυσού να συνεχίζεται, εντοπίζει κάποιους παράγοντες που θα µπορούσαν να σταθούν εµπόδιο στην περαιτέρω αύξηση της τιµής του:

1. Μια ταχύτατη αποκλιµάκωση στο κλίµα αβεβαιότητας των διεθνών αγορών.

2. Μια αύξηση των πραγµατικών επιτοκίων. Αν οι επενδυτές δουν ότι άλλες επενδύσεις προσφέρουν καλές πραγµατικές αποδόσεις, τότε το κόστος ευκαιρίας στην περίπτωση του χρυσού αυξάνεται.

3. Η επιβεβαίωση ενός κυρίαρχου νοµίσµατος. Οι προοπτικές της οικονοµίας των ΗΠΑ κάνουν πολλούς να αναρωτιούνται για τον ρόλο του δολαρίου, ενώ το ευρώ ως εναλλακτικό του έχει πλέον τα δικά του προβλήµατα. Ετσι, µε δεδοµένη την αβεβαιότητα, ενδέχεται πολλοί επενδυτές να στραφούν στον χρυσό.

4. Η ανακάλυψη ενός µεγάλου κοιτάσµατος χρυσού θα µπορούσε επίσης να µεταβάλει τα δεδοµένα, αλλά κάτι τέτοιο δεν µοιάζει σήµερα πιθανό, ενώ δεν φαίνεται στον ορίζοντα και µια γρήγορη αύξηση της προσφοράς καθώς οι εταιρείες του κλάδου βρίσκονται αντιµέτωπες µε την εξόρυξη λιγότερο καθαρών κοιτασµάτων και µε τη γήρανση των υποδοµών τους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.