«Ήταν εξαρχής ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση», φέρεται να δηλώνει Έλληνας υπουργός (ο οποίος δεν κατονομάζεται) στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt».
Η εφημερίδα, στην ιστοσελίδα της, δεν αναφέρει το όνομα του υπουργού, αλλά σημειώνει ότι είναι ένας από τους «έμπιστους» του Πρωθυπουργού. Ο συγκεκριμένος υπουργός, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, λέει πως το ζήτημα δεν είναι το εάν, αλλά το πότε η Αθήνα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση.
Η Ελλάδα, φέρεται να δήλωσε ο συγκεκριμένος υπουργός, από την αρχή του 2010 ζητούσε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στήριξη που να συνδυαστεί με αναδιάρθρωση. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις όμως, υποστήριξε ήταν αρνητικές κρίνοντας πως χρειάζεται χρόνος για να σταθεροποιηθεί συνολικά η κατάσταση στην Ευρωζώνη πριν γίνει λόγος για αναδιάρθρωση.
Η στάση των Βρυξελλών ήταν πως, μέχρι τότε η Αθήνα θα έπρεπε να αποδείξει πως μπορεί να εφαρμόσει μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και δομικών μεταρρυθμίσεων.
Ένας άλλος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, φέρεται να σκιαγράφησε τα βασικά ερωτήματα για το πως θα γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με αυτόν, είναι αρκετά πιθανό πως θα πρέπει να επιμηκυνθεί σημαντικά η περίοδος αποπληρωμής των δανείων και να μειωθούν τα επιτόκια.
Μια δεύτερη προσέγγιση, συνέχισε θα ήταν «να πούμε σε όσους αγόρασαν ελληνικά ομόλογα στο 90% της ονομαστικής τους αξίας τους μετά το ξέσπασμα της κρίσης: «θα πάρετε μόνο το 80%, και μάλιστα αργότερα». Ο ίδιος αξιωματούχος φέρεται να ανέφερε πως μέχρι να καθορισθούν αυτά τα σημεία, δεν θα γινόταν επισήμως σχόλια με την αναδιάρθρωση.
Κυβερνητικό σχόλιο για το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας δεν υπήρξε, αλλά κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν στην ηλεκτρονική σελίδα του «Βήματος» πως δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην θέση της κυβέρνησης που διαψεύδει ότι υπάρχει μια τέτοια συζήτηση περί αναδιάρθρωσης.