Το δρόμο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους «δείχνει» στην Ελλάδα ο διεθνής τύπος. Εκτενή δημοσιεύματα των μεγαλύτερων εφημερίδων και ειδησεογραφικών πρακτορείων σε Ευρώπη και η ΗΠΑ αναφέρονται στην «πανθομολογούμενη (μοναδική) επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του χρέους».
Η Wall Street Journal αναλύει σε αφιέρωμά της την «προαποφασισμένη επιλογή της αναδιάρθρωσης που κρύβει όμως κακοτοπιές».
Η αμερικανική εφημερίδα φιλοξενεί τις δηλώσεις διάψευσης τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και του ευρωπαίου επιτρόπου Ολι Ρεν όμως υπερτονίζει τη βεβαιότητα παραγόντων της αγοράς για την «κατ’ ευφημισμόν αναδιάρθρωση που δεν είναι τίποτε άλλο παρά η παραδοχή της πτώχευσης».
Το παράδοξο, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, είναι ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα σημάνει την ανάγκη νέας οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας από τους εταίρους της καθώς το «κούρεμα» του χρέους θα επιβαρύνει σημαντικά τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας τουλάχιστον το 20% του ελληνικού χρέους βρίσκεται σε «χέρια» ελληνικών τραπεζών.
Ιδιαίτερη αναφορά στη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο «Βήμα της Κυριακής» γίνεται τόσο από το πρακτορείο Bloomberg όσο και από τη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos.
Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τις ισορροπίες καθώς αναπαράγει πλήθος αντικρουόμενων δηλώσεων και εκτιμήσεων (πολιτικών και οικονομολόγων).
Από την άλλη πλευρά η Les Echos αναφέρει ότι «οι διεθνείς επενδυτές επιμένουν ότι θα χρειαστεί νέα οικονομική ένεση για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία προκειμένου να βγουν από το αδιέξοδο».
«Αίρεται το ταμπού της αναδιάρθρωσης από την ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική» εκτιμά η γαλλική εφημερίδα.
Στο ίδιο μήκος κινείται και το κύριο άρθρο της Le Monde με τίτλο «το ευρώ είναι ισχυρό, αδύναμες είναι οι χώρες της ευρωζώνης». Ο συντάκτης του κειμένου επισημαίνει ότι «τα προγράμματα ενίσχυσης Ελλάδας και Ιρλανδίας δεν έχουν πείσει απολύτως. Η κερδοσκοπία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αυξάνεται καθώς φαίνεται ότι δύσκολα η χώρα θα αποφύγει την ασφυξία χωρίς να ζητήσει από τους πιστωτές της τη διαγραφή μέρους του χρέους της» αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.