Και τελικά έγιναν τρεις. Οταν πριν από έναν χρόνο η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της προκάλεσε τριγμούς στους κόλπους της ΕΕ. Η ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης τον περασμένο Νοέμβριο ήταν λιγότερο αναπάντεχη. Το αντίστοιχο αίτημα της Λισαβόνας δεν εξέπληξε κανέναν. Επρόκειτο για την προαναγγελθείσα όξυνση του ευρωπαϊκού προβλήματος χρέους. Η αγέλη όμως των «μαύρων προβάτων» της ευρωζώνης πληθαίνει επικίνδυνα. Παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της κυβέρνησης Θαπατέρο (που θυμίζουν τις αντίστοιχες του συνονόματού τουΣόκρατες προ ολίγων μηνών), η υπαγωγή της Ισπανίας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό κάθε άλλο παρά απίθανη είναι. Μια εξέλιξη που προκαλεί «τρόμο» καθώς το «ειδικό βάρος» της Ισπανίας στην ευρωζώνη είναι μεγαλύτερο από το σύνολο των οικονομιών Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Η τυχόν επιβεβαίωση αυτού του «ακραίου» σεναρίου μπορεί να κλονίσει τα θεμέλια της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης.
Προς το παρόν βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης των όρων του δανείου των 80 δισ. ευρώ που εκτιμάται ότι θα λάβει η Πορτογαλία από τον προσωρινό μηχανισμό.
Η φτωχότερη χώρα της ευρωζώνης εφάρμοζε ήδη τις «σκληρές πλην αναγκαίες μεταρρυθμίσεις». Μόνο που η «ήπια προσαρμογή» της μείωσης μισθών και του παγώματος των συντάξεων μάλλον δεν αρκούσε στους δανειστές της Πορτογαλίας. Οπως υπογράμμισε σε πρόσφατη έκθεσή του το ΔΝΤ, αυτό που προέχει για όλες τις «ασυνεπείς» δημοσιονομικά χώρες είναι η απορρύθμιση των αγορών εργασίας.
Ετσι δικαιολογείται και η «ανυπομονησία» της ΕΚΤ, που κατά τα φαινόμενα επιτάχυνε την ένταξη της Πορτογαλίας στον μηχανισμό.
Σύμφωνα με τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη και νυν επικεφαλής του Συνδέσμου Τραπεζών της Πορτογαλίας κ. Αντόνιο ντε Σόουζα, ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ ζήτησε εμμέσως από τους τραπεζίτες να μειώσουν την εξάρτησή τους από την πιστωτική βοήθεια της ΕΚΤ, υπαγορεύοντας στην ουσία τη διακοπή της αγοράς ομολόγων από τις ιδιωτικές τράπεζες. Τις πληροφορίες αυτές διέψευσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ κατά τη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουγγαρία. «Δεν αναγκάσαμε τις αρχές να λάβουν κάποια απόφαση ή τις τράπεζες να κάνουν οτιδήποτε» δήλωσε ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Η απάντηση του πορτογάλου τραπεζίτη ήταν εξίσου κατηγορηματική. «Δεν μας είπαν να πάρουμε τη Χ ή την Ψ απόφαση,αλλά το μήνυμά τους ήταν σαφές» δήλωσε ο Ντε Σόουζαστους «FΤ».
Δεδομένο είναι επίσης ότι η «μειωτική παρέμβαση» του ΔΝΤ στην Πορτογαλία (όπως τη χαρακτήριζε μέχρι πρότινος ο πορτογάλος πρωθυπουργός) θα επιφέρει πολλαπλές ανατροπές στην οικονομική ζωή. «Οι μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αύξηση της παραγωγικότητας» και «η ρύθμιση του εργατικού κόστους» που ζητεί το ΔΝΤ θα μεταφραστούν σεακόμη χαμηλότερους μισθούς και πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας για τη «γενιά των 500 ευρώ».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ