Όπως έγινε γνωστό, σεισμός 6,1 βαθμών σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (τοπική ώρα) στη βορειοανατολική Ιαπωνία, αλλά δεν προέκυψε κίνδυνος για τσουνάμι. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στη νήσο Χόνσου.
Σύμφωνα με ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Υγείας καταμέτρησε επίπεδα ραδιενέργειας πολύ πάνω από τα αποδεκτά όρια σε ψάρια που αλιεύθηκαν στα νερά της επαρχίας Φουκουσίμα, αλλά και σε 11 ποικιλίες λαχανικών από καλλιέργειες της ίδιας περιοχής.
Οι μετρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου κατέγραψαν 12.500 μπεκερέλ ανά κιλό, 25 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο, ραδιενεργού καισίου, σε λόγχες (είδος θαλασσινού) που φωλιάζουν στην άμμο, που αλιεύθηκαν την Τετάρτη.
Επίσης σε άλλο είδος ιχθυοαλιεύματος μετρήθηκε περιεκτικότητα σε ραδιενεργό ιώδιο-131, 12.000 μπεκερέλ, δηλαδή 6 φορές πάνω από το αποδεκτό όριο.
Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός ΝΗΚ, επικαλούμενος πηγές του υπουργείου Υγείας της Ιαπωνίας, οι κρατικές υπηρεσίες ανίχνευσαν υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας και σε 11 είδη λαχανικών που συλλέχθηκαν τη Δευτέρα.
Επίσης, δεσμεύτηκαν φορτία από μανιτάρια διότι βρέθηκαν να περιέχουν ποσοστά ραδιενεργών στοιχείων πολύ πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης, ο Χιντεχίκο Νισιγιάμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας κάλεσε την ιαπωνική κυβέρνηση να αναζητήσει άλλες μεθόδους για να ελέγξει τη διαρροή ραδιενέργειας.
Ο Νισιγιάμα υποστήριξε πως η πρόοδος των προσπαθειών να απομακρυνθεί το εμπλουτισμένο με πολύ υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας, νερό που προέρχεται από την ψύξη των αντιδραστήρων, δεν αποδίδει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ παρεμποδίζει και την εξέλιξη των εργασιών της επισκευής των ράβδων ψύξης στους πυρήνες τους.