Σε δηλώσεις του από το Λονδίνο, όπου έχει καταφύγει, ο Κούσα προειδοποίησε πως η χώρα θα γίνει «νέα Σομαλία» αν όλες οι εμπλεκόμενες στη διαμάχη πλευρές δεν σταματήσουν, πριν το οριστικό κατρακύλισμα σε έναν εμφύλιο πόλεμο.
«Η ενότητα της χώρας είναι το πρωτεύον και το ουσιώδες σε οποιαδήποτε λύση ή διακανονισμό οδηγηθεί τελικά η κατάσταση στη Λιβύη», δήλωσε στο BBC.
«Καλώ όλους, από όλες τις πλευρές, να εμποδίσουν να οδηγηθεί η Λιβύη σε έναν εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος θα προκαλέσει τεράστια αιματοχυσία και θα μετατρέψει τη χώρα σε νέα Σομαλία» τόνισε ο πρώην πρώην υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος διετέλεσε επί πολλά έτη και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών.
Τόνισε, επίσης, ότι ήταν «αφοσιωμένος» στα καθήκοντά του για 30 χρόνια και θεωρεί ότι υπηρέτησε τα συμφέροντα του λαού της Λιβύης, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις «τα πράγματα άλλαξαν και δεν μπορούσα να συνεχίσω».
«Αντιλαμβάνομαι ότι η παραίτησή του θα μου δημιουργήσει προβλήματα, αλλά είμαι έτοιμος να κάνω αυτή τη θυσία για χάρη της πατρίδας μου» είπε.
Υποστήριξε ακόμα πως λύση στην κρίση της Λιβύης μπορούν να δώσουν οι ίδιοι οι πολίτες μέσα από δημοκρατικό διάλογο.
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Κούσα στο BBC, ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων της Λιβύης, Ζαρούκ αλ-Σαρίφ, αρνήθηκε απαντήσει, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να εκφέρω άποψη σε οτιδήποτε λέει ενώ τελεί υπό καθεστώς ομηρείας σε μια εχθρική χώρα».
Αναρωτήθηκε δε με νόημα «πώς είστε βέβαιοι ότι πήγε με τη θέλησή του στη Βρετανία, μπορεί να απήχθη».
Οι δηλώσεις του Μούσα Κούσα έγιναν λίγες ώρες μετά την απόρριψη από την πλευρά των ανταρτών του «οδικού χάρτη» που παρουσίασε η Αφρικανική Ένωση για τον τερματισμό των συγκρούσεων.
Οι αντάρτες απέρριψαν το σχέδιο επειδή δεν προέβλεπε την αποχώρηση του Μουαμάρ Καντάφι και των μελών της οικογένειάς του από την εξουσία.
Σύμφωνα με την Αφρικανική Ένωση, το ειρηνευτικό σχέδιο είχε γίνει αποδεκτό από τον συνταγματάρχη Καντάφι.