«Όχι μόνο δεν το συζητούμε, αλλά δεν τίθεται καν θέμα» αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι από την Αθήνα, αποκλείοντας κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενώ επιμένουν τα σχετικά σενάρια. Ως πρόταση, η αναδιάρθρωση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να λύσει, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΕ.
Μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Χερμάν βαν Ρομπάι τόνισε την Τρίτη ότι η αναδιάρθρωση «δεν υπάρχει στην ημερήσια διάταξη και ως πρόταση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα μπορεί να επιλύσει», την στιγμή όμως που επιμένουν τα σενάρια παρά τις διαψεύσεις από χείλη Ευρωπαίων υπουργών.
Την Τρίτη μάλιστα, και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ είχε αναφέρει σε συνέντευξή της σε γαλλική εφημερίδα πως «η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει, και άρα δεν χρειάζεται να περικόψει τον όγκο του χρέους της», ενώ και ο Φινλανδός ομόλογός της τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης.
Από την Αθήνα, ο Χέρμαν βαν Ρομπάι ανέφερε επίσης πως η κρίση μετακίνησε την ΕΕ προς μία κατεύθυνσηη «στενότερης πολιτικής συνεργασίας», αν και ο ίδιος σημείωσε πως αποφεύγει να μιλήσει για ενοποίηση. Οι πρόσφατες εξελίξεις, μάλιστα, αποτελούν «τη μεγαλύτερη επανάσταση από τη Συνθήκη της Ρώμης», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΕ.
Παρ’ όλα αυτά, αναγνώρισε ο βαν Ρομπάι, η Ευρώπη δεν είναι «δημοφιλής» έννοια αυτήν την περίοδο, κάτι που ο ίδιος απέδωσε εν μέρει στην τακτική αρκετών κυβερνήσεων να χρεώνουν τις δυσάρεστες πολιτικές στην Ευρώπη.
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός κρατά μια θαρραλέα στάση και τον συγχαίρω για αυτό» πρόσθεσε, λέγοντας πως «μερικοί πρωθυπουργοί δείχνουν θάρρος μολονότι γνωρίζουν ότι μπορεί να χάσουν τις εκλογές, σκοπός τους όμως είναι να διασώσουν το μέλλον των πολιτών τους. Στη Λετονία, ωστόσο, έπειτα από μια σκληρή δημοσιονομική περίοδο ο πρωθυπουργός επανεξελέγη, όπως επίσης είχε συμβεί και στο Βέλγιο. Αν επομένως, η πολιτική που ακολουθείται φέρει αποτελέσματα και αν τα μέτρα που λαμβάνονται είναι δίκαια, οι κυβερνήσεις κερδίζουν τον σεβασμό των πολιτών τους».
Ο πρόεδρος της ΕΕ τρόπος κατανομής των βαρών «είναι ευθύνη του κράτους-μέλους» και σημειώνοντας πως «ακόμη και το κράτος πρόνοιας χρειάζεται μεταρρύθμιση» τόνισε πως «στο τέλος του δρόμου βρίσκεται η βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη».