Εξαντλούνται με γρήγορους ρυθμούς τα οικονομικά περιθώρια που είχε η κυβέρνηση να εφαρμόσει πιο ήπιες πολιτικές αλλά αυτά που παρείχε η τρόικα για να εξομαλύνεται ο κοινωνικός αντίκτυπος των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει σκληρύνει πολύ τη στάση της και ζητεί πλέον να βλέπει έργα και όχι σχέδια και πιστή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Όπου υπάρχουν αποκλίσεις προτείνονται «μέτρα φωτιά» όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου.
Στον πυρήνα της συζήτησης, τίθεται ξανά ζήτημα μείωσης μισθών και συντάξεων. Μολονότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έχει διαψεύσει επανειλημμένως αυτό το ενδεχόμενο και απέκλεισε χθες για άλλη μια φορά την οριζόντια περικοπή μισθών μιλώντας στον αρμόδιο ΚΤΕ, αναφέρθηκε όμως στην πιθανότητα παρεμβάσεων στους μισθούς. Δεν έδωσε όμως περισσότερες εξηγήσεις για το θέμα αυτό οπότε αναζωπυρώθηκε μια συζήτηση που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα όταν το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας έθεσε ευθέως θέμα μείωσης μισθών ή μείωσης του αριθμού των φορέων και των ΝΠΔΔ στα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Οι περυσινές περικοπές έχουν φέρει την κυβέρνηση μπροστά σε μια αδύνατη εξίσωση καθώς πρέπει να μειωθούν και άλλο οι δαπάνες του δημοσίου αλλά αυτή τη στιγμή θεωρείται «ανελαστικό» το 87% από αυτές, καθώς αφορούν μισθούς, συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, κ.α. Όμως οι μισθοί σε ορισμένους φορείς του δημοσίου έχουν ήδη μειωθεί δύο φορές μέχρι τώρα και η τρίτη μέχρι στιγμής έχει αποκλειστεί.
Ειδικά σε ότι αφορά τις επιχορηγήσεις προς διάφορους φορείς, εξαιρουμένων των ασφαλιστικών Ταμείων, απαιτούνται περικοπές 2 – 2,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από το συνολικό ποσό που διατίθεται για επιχορηγήσεις ποσοστό 70 – 90% αφορά δαπάνες μισθοδοσίας. Οπότε, αν τηρηθούν αυστηρά οι δεσμεύσεις που προκύπτουν από το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για την τριετία 2012 – 2013, οι δρόμοι που έχει να επιλέξει η κυβέρνηση είναι δύο: Είτε να κλείσει ορισμένους φορείς, οπότε θα πρέπει να προχωρήσει την επιλογή όσων θεωρεί ότι είναι χρήσιμοι για διάφορους λόγους, είτε να τους αφήσει να επιβιώσουν μόνοι τους, χωρίς κρατική βοήθεια και όποιος αντέξει.
Το οικονομικό επιτελείο προετοιμάζει διάφορα σενάρια για να αποφύγει τον «ξαφνικό θάνατο» φορέων του δημοσίου, (π.χ. διαχείριση του λειτουργικού κόστους τους μέσω της αναλογίας 5:1 για συνταξιοδοτήσεις και προσλήψεις, μείωση των επιχορηγήσεων, κ.α.) αλλά οι λύσεις αυτές δεν έχουν άμεσα αποτελέσματα και το θέμα δεν είναι οικονομικό. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική απόφαση και το υπουργικό συμβούλιο από ότι φαίνεται θα κληθεί σύντομα να απαντήσει με ποιόν τρόπο θα διαχειριστεί τμήματα του ευρύτερης δομής του κράτους και του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτά.