Τι είναι
Οχι, δεν είναι κλαράκι φυτού, αλλά αγκάθι ζώου. Ναι, 8.000 τέτοια αγκάθια φιλοξενεί στην πλάτη του ο σκαντζόχοιρος προκειμένου να προστατεύεται από τους εχθρούς του. Φτιαγμένα από κερατίνη, τα αγκάυια είναι κενά στο εσωτερικό τους για να είναι ελαφριά αλλά φέρουν και ενισχυτικές δομές ώστε να είναι ανθεκτικά στην πίεση.
Μετρώντας τ’ άστρα
300 με 21 μηδενικά
Τον ουρανό με τ΄ άστρα ίσως να ήταν πιο εύκολο να τον υποσχεθείς παλαιότερα,όταν δεν είχαν καταφέρει να μετρήσουν πόσα ήταν αυτά πέρα από τον δικό μας ήλιο.Σήμερα με βάση μια εργασία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Νature»,η τελευταία εκτίμηση είναι ότι ο αριθμός τους εκφράζεται με το 300 που το ακολουθούν 21 μηδενικά! Αν επιμένετε να τον προφέρετε,το όνομά του είναι: τριακόσια εξάκις εκατομμύρια.
Τα ώριμα φρούτα είναι αλκοολούχα;
Ναι! Στους χυμούς των φρούτων βρίσκεται κάπου 0.3 % περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Επίσης στις ώριμες μπανάνες μπορεί η περιεκτικότητα να φθάσει το 1.2%! Έτσι ένα παιδί τρώγοντας μια μεγάλη μπανάνα μπορεί να πάρει κάπου 2 γραμμάρια αλκοόλ. Μην τρομάζετε όμως: αφενός αυτό θεωρείται λίγο σε σχέση και με ένα ποτήρι μπύρα που περιέχει κάπου δέκα γραμμάρια αλκοόλ και αφετέρου με τη βοήθεια ενζύμων που εκκρίνει το ήπαρ (αλκοολική δεϋδρογονάση) ο ανθρώπινος οργανισμός φροντίζει να απαλλάσσεται από το αλκοόλ μετουσιώνοντάς το σε ουσίες αβλαβείς γι΄ αυτόν.
Μπάνιο χλωρίου!
Στη Γερμανία η Επιτροπή Περιβάλλοντος (Umweltbundesamt, UΒΑ) έβγαλε μια νέα οδηγία και σύμφωνα με αυτήν παιδιά κάτω των δύο ετών δεν πρέπει να βρίσκονται στα κλειστά κολυμβητήρια όπου χρησιμοποιείται το χλώριο για αποστείρωση του νερού, διότι όταν έρχεται σε επαφή με την ουρία που περιέχεται στα ούρα, στον ιδρώτα και σε μερικά καλλυντικά παράγονται τριχλωραμίνες. Οι ουσίες αυτές δίνουν και τη χαρακτηριστική οσμή (και όχι το χλώριο) στα κολυμβητήρια αλλά προκαλούν ταυτόχρονα και αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα και αλλεργίες σε μερικούς ανθρώπους. Αλλά και από τη Βαρκελώνη έρχονται άσχημα νέα αφού στο εκεί κρατικό Ινστιτούτο Ιατρικής Ερευνας διαπίστωσαν ότι είναι δυνατόν οι ενώσεις του χλωρίου να βλάψουν το ανθρώπινο γενετικό υλικό προκαλώντας τελικά και καρκίνο.
Η ΧΑΖΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Πώς πίνει νερό ο ελέφαντας;
Μερικοί πιστεύουν ότι πίνει με την προβοσκίδα του που του χρησιμεύει στην πραγματικότητα για να αναπνέει. Αλλά η αλήθεια είναι πως χρησιμοποιεί το στόμα του και τον βοηθάει σε αυτό η προβοσκίδα του. Θα πρέπει δηλαδή να γνωρίζουμε ότι το νερό δεν κατεβαίνει από την προβοσκίδα στο στομάχι του, όπως κι εμείς δεν πίνουμε με τη μύτη. Μπορεί όμως να αντλήσει μέχρι και δέκα λίτρα νερό με τη βοήθειά της και στη συνέχεια να τα ρίξει μέσα στο ανοιχτό στόμα του.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ