ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.
Το ΝΑΤΟ απορρίπτει τις επικρίσεις των ανταρτών της Λιβύης που αφορούν στην πρόοδο των συμμαχικών επιχειρήσεων στην εμπόλεμη χώρα, υποστηρίζοντας ότι οι βομβαρδισμοί κατά των δυνάμεων του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι εντατικοποιούνται. «Ο στόχος και η ακρίβεια των χτυπημάτων δεν έχει αλλάξει. Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους» είπε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Κάρμεν Ρομέρο, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στην υπό πολιορκία πόλη της Μιζουράτα παραμένει πρώτη στη λίστα των προτεραιοτήτων της συμμαχίας.
Εχθές ο επιτελάρχης των λίβυων ανταρτών, Αμπντέλ Φατάχ Γιούνις, δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ «δεν έκανε τίποτε» παρότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το έχει εξουσιοδοτήσει για δράση. Σημείωσε ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες του ΝΑΤΟ οδήγησαν σε οκτάωρες καθυστερήσεις από τη στιγμή που οι αντάρτες το ειδοποίησαν για εχθρικούς στόχους μέχρι τη στιγμή που κατέφθασαν τα μαχητικά του αεροσκάφη. «Άνθρωποι θα πεθάνουν και αυτό θα βαραίνει τη διεθνή κοινότητα για πάντα. Τί κάνει το ΝΑΤΟ;» είπε.
Αν και το ΝΑΤΟ δεν δημοσιοποιεί στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των βομβαρδισμών, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα τα μαχητικά του αεροσκάφη βομβάρδισαν 14 στόχους. Η κυρία Ρομέρο δήλωσε ότι αντίθετα από όσα υποστηρίζουν οι αντάρτες «ο ρυθμός των επιχειρήσεων αυξάνεται», υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ πραγματοποίησε 137 αποστολές τη Δευτέρα, 186 τη Τρίτη και 198 σήμερα, Τετάρτη. Ωστόσο, τόνισε ότι προτεραιότητα της συμμαχίας είναι να μην υπάρχουν θύματα μεταξύ των πολιτών και επομένως «όλες οι επιχειρήσεις διεξάγονται με μεγάλη προσοχή».
Την ίδια στιγμή οι αντάρτες στη Μιζουράτα αρνήθηκαν ότι συνδέονται με την αλ Κάιντα και κατηγόρησαν με τη σειρά τους το ΝΑΤΟ για αδράνεια όταν οι καθεστωτικές δυνάμεις που σφυροκοπούσαν την πόλη αδιάκοπα τα ξημερώματα της Τετάρτης.
«Ρωτάω τη διεθνή κοινότητα που είναι ακόμη μπερδεμένη και διστάζει να βομβαρδίσει τις δυνάμεις του Καντάφι όπως πρέπει: δεν είναι εκείνος η μεγαλύτερη απειλή για τους πολίτες;» είπε ένας από τους εκπροσώπους των ανταρτών. «Αυτό το σφυροκόπημα έχει ως στόχο να τρομοκρατήσει τους πολίτες» προσέθεσε, ενώ όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές σχετικά με πιθανή παρουσία της αλ Κάιντα στην πόλη, είπε: «Αυτό είναι περίεργο. Ο Καντάφι ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτό το επιχείρημα και τώρα φαίνεται να το υιοθετεί ο κόσμος».