Φ. Πετσάλνικος : Σε καμμία περίπτωση αναδιάρθρωση του χρέους

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να προβεί σε καμιά περίπτωση σε αναδιάρθρωση του χρέους της. «Ούτε που το συζητάμε» δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος ύστερα από τη συνάντησή του με το γερμανό ομόλογό του κ. Νόρμπερτ Λάμερτ. «Το χρέος μας είναι διαχειρίσιμο. Η αναδιάρθρωση θα ήταν βλαπτική και για μας και για τους εταίρους μας. Έχουμε επίγνωση των υποχρεώσεων έναντί τους».

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να προβεί σε καμιά περίπτωση σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

«Ούτε που το συζητάμε» δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος ύστερα από τη συνάντησή του με το γερμανό ομόλογό του κ. Νόρμπερτ Λάμερτ.

«Το χρέος μας είναι διαχειρίσιμο. Η αναδιάρθρωση θα ήταν βλαπτική και για μας και για τους εταίρους μας. Έχουμε επίγνωση των υποχρεώσεων έναντί τους».

Αναφερόμενος σε πληροφορίες γερμανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες οι Βρυξέλλες συζητούν ήδη ανεπίσημα το «Σχέδιο Β» περί αναδιάρθρωσης, παρατήρησε, ότι τέτοια δημοσιεύματα δεν απηχούν την πλειοψηφία της γερμανικής κοινής γνώμης.

«Εμφανίζονται κατά διαστήματα επειδή γαργαλούν προφανώς την περιέργεια» είπε. «Η γερμανική κυβέρνηση δεν υποστηρίζει πάντως κάτι τέτοιο».

Στους δέκα μήνες που πέρασαν από την προηγούμενη συνάντησή του με τον κ.Λάμερτ, πρόσθεσε, η Αθήνα πέτυχε πολλά στο αγώνα για το «νοικοκύρεμα» του κρατικού προϋπολογισμού .

«Το έλλειμμα έπεσε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που μεταφράζεται σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ» είπε. «Αν η Γερμανία έκανε αντίστοιχες οικονομίες το ποσό αυτό θα έφτανε στα 150 δις».

Παράλληλα επαίνεσε τη στάση του κ.Λάμερτ στην πρώτη φάση της ελληνικής κρίσης, όταν πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και ευάριθμοι πολτικοί ήταν όλο «όξος και χολή» για την Ελλάδα. «Ήταν η πρώτη νηφάλια άποψη από τη Γερμανία, η φωνή της λογικής» είπε. «Κι αυτή συνέβαλε στη βαθμιαία στροφή της κοινής γνώμης υπέρ της Ελλάδας».

Ο κ.Λάμερτ εξήρε στην ίδια συνέντευξη τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και διαβεβαίωσε, ότι το Βερολίνο θα δείξει και μελλοντικά αλληλεγγύη προς την Ελλάδα – «στο πλαίσιο μιας συνολικής στήριξης της ευρωζώνης».

Παράλληλα εκτίμησε, ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα προχωρήσει τον Ιούνιο στην επικύρωση των συμφωνιών της πρόσφατης συνόδου κορυφής των χωρών της ευρωζώνης, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την επιμήκυνση της προθεσμίας αποπληρωμής και τη μικρή μείωση του επιτοκίου για το «ευρωπαϊκό» μέρος του χρέους. «Έχω την εντύπωση ότι μια πλατειά πλειοψηφία είναι υπέρ της κύρωσης» πρόσθεσε.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με τους δυο άντρες, κυριάρχησαν ανάμικτα συναισθήματα. Κι αυτό επειδή συνέπεσε με την εβδομηκοστή επέτειο της κατάληψης της Ελλάδας από τα στρατεύματα της ναζιστικής Γερμανίας.

«Είναι μέρα με υψηλό συμβολισμό» τόνισε ο ίδιος. «Η κατάληψη επισκίασε τις σχέσεις των δυο χωρών και μετά την κατοχή. Οι πληγέντες Έλληνες επέδειξαν όμως συμφιλιωτική διάθεση. Κι αυτό συνέβαλε στην πλήρη αποκατάσταση της φιλίας μας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.