Η σωρευτική πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας τα τελευταία τρία χρόνια ξεπερνά το 40% και έχει δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας μεταξύ άλλων και στις βιομηχανίες που επεξεργάζονται προφίλ αλουμινίου, οι οποίες μετά το μπουμ των ολυμπιακών έργων βρέθηκαν σε «ελεύθερη πτώση». Ελάχιστες από αυτές είχαν αναπτύξει μηχανισμούς αμύνης όπως η εξαγωγική δραστηριότητα, γι΄ αυτό και από τις περίπου 17 εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα παραπάνω από τις μισές βρίσκονται στο «κόκκινο».
Σε αυτές δεν συγκαταλέγεται η βιομηχανία διέλασης αλουμινίου Εxalco, θυγατρική της Βιοκαρπέτ που διοικείται από τις οικογένειες Καντώνια και Τσιάρα. Ο εξαγωγικός προσανατολισμός της εταιρείας αποδείχθηκε σωτήριος όταν ξέσπασε η κρίση, αν και το δίχτυ ασφαλείας δεν στάθηκε ικανό να διατηρήσει σε κερδοφορία την εταιρεία.
Το 2009 και το 2010 η εταιρεία έγραψε ζημιές, ενώ από τις πωλήσεις-ρεκόρ των 101 εκατ. ευρώ το 2007 την περυσινή χρήση περιορίστηκε σε πωλήσεις 73,7 εκατ. ευρώ. «Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να διαφυλάξουμε το προσωπικό και να μην προχωρήσουμε σε απολύσεις» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΔΣ της Εxalco κ. Ι. Καντώνιας και προσθέτει: «Επίσηςενισχύσαμε την εξαγωγική μας προσπάθεια.Δεν ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθώς έχουμε σταθερούς πελάτες αλλά δεν έγινε και αναίμακτα αφού χρειάστηκε να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί μειώνοντας λίγο τις τιμές».
Η εταιρεία έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό να αναπληρώσει τις απώλειες της εσωτερικής αγοράς. Τα περιθώρια κέρδους στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι καλύτερα αλλά οι ξένοι πληρώνουν αμέσως. Στην Ελλάδα η διοίκηση αποφάσισε να συνεργάζεται με πελάτες που πληρώνουν εντός τετραμήνου. «Το τετράμηνο θεωρείται πλέον τοις μετρητοίς» δηλώνουν με χιούμορ από την εταιρεία.
Φουλ παραγωγή
Σήμερα το εργοστάσιο λειτουργεί με τρεις βάρδιες πέντε ημέρες την εβδομάδα και ορισμένες φορές λειτουργεί και Σάββατο, αν προκύψουν έκτακτες παραγγελίες. Θα αντέξει όμως η εταιρεία να λειτουργεί με ζημιές; «Εχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τις επισφάλειες της εσωτερικής αγοράς. Εγινε γενναίο ξεκαθάρισμα πελατών. Παράλληλα ενισχύονται οι εξαγωγές μας στο εξωτερικό όπου υπάρχει διάχυση κινδύνου, αφού προμηθεύουμε πολλούς πελάτες σε όλη την Ευρώπη.Το 2010 οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν το 53% των πωλήσεων και στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια να αυξάνεται το ποσοστό αυτό μία ως δύο μονάδες ανά έτος, σε συνδυασμό βεβαίως με την αύξηση του συνολικού τζίρου» υποστηρίζουν από την εταιρεία.
Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός προσεγγίζει τα 50 εκατ. ευρώ. Βαρύ φορτίο για τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ομίλου, αλλά από την Εxalco δεν ανησυχούν. «Οι τράπεζες γνωρίζουν τις κινήσεις μας και μας στηρίζουν.Η εταιρεία διοχετεύει όλη την παραγωγή της. Παράλληλαη διοίκηση αποφάσισε την άμεση περικοπή των διαφόρων εξόδων για το 2011 της τάξεως του 15%-30%,προχωρούμε σε συνετή διαχείριση αποθεμάτων και συνετή παραγωγή προκειμένου να μειωθεί ο δανεισμός» επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Αυτή την περίοδο τρέχει τριετές επιχειρηματικό σχέδιο της Εxalco που προσέθεσε νέα προϊόντα και συστήματα αλουμινίου και έχει μεγαλώσει η γκάμα των προσφερομένων προϊόντων. Παρά τη δύσκολη συγκυρία, το 2010 η εταιρεία προχώρησε σε επενδύσεις 3,5 εκατ. ευρώ.
Πρώτη ύλη
Η αύξηση της τιμής της πρώτης ύλης (το τριμηνιαίο συμβόλαιο αλουμινίου βρίσκεται στα 2.690 δολάρια ανά τόνο) δεν φαίνεται να επηρεάζει άμεσα την εταιρεία. «Αν η πρώτη ύλη ανεβαίνει σταδιακά και έχεις αποθέματα,κερδίζεις.Αν πέσει απότομα και έχεις υψηλά αποθέματα, καταστράφηκες» εξηγούν από την Εxalco. Η εταιρεία προμηθεύεται την πρώτη ύλη σε ποσοστό 40% από το Αλουμίνιον της Ελλάδος, 30% από εισαγωγές και 30% από ίδια παραγωγή στα χυτήριά της. Στον κλάδο της διέλασης, που έχει επηρεαστεί σαφώς και συνεχίζεται να επηρεάζεται ίσως εντονότερα τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους από την πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας, οι πωλήσεις κατά το 2010 πλησίασαν τους 120.000 τόνους, όσο δηλαδή ήταν και το 2009. Οι εξαγωγές, που έφθασαν τους 54.000 τόνους, σημείωσαν ετήσια αύξηση κατά 12% περίπου και η εγχώρια αγορά, που απορρόφησε 66.000 τόνους, εμφάνισε μείωση κατά 6% περίπου, με την αγορά της οικοδομής και των κατασκευών να απορροφά περίπου το 75% των πωλήσεων.
Σημειώνεται ότι η Εxalco έχει υποβάλει τον Ιούνιο του 2007 αίτηση για δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμικότητας 1.000 ΚW. Η επένδυση έπειτα από έντονα γραφειοκρατικές διαδικασίες έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ, έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και αναμένονται οι υπογραφές των συμβάσεων με τον ΔΕΣΜΗΕ και τη ΔΕΗ. «Το project θα είναι από την πρώτη στιγμή κερδοφόρο και θα μας προσδώσει ισχυρά ΕΒΙΤDΑ. Εντός τριμήνου από τη λήψη και των τελικών αδειών η επένδυση θα είναι σε θέση να λειτουργήσει» τονίζουν από την Εxalco.
Οι αδελφοί Καντώνια, η Βιοκαρπέτ και το πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής
Με έδρα τη Λάρισα και μετόχους από τον Βόλο!
Η Εxalco ιδρύθηκε το 1973 στη Λάρισα. Ηταν ένα από τα σπάνια φαινόμενα, ιδίως στην ελληνική επαρχία. Ηταν πολυμετοχική, με μετόχους από τη Λάρισα (κυρίως γιατροί), τον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Η ιδέα ήταν να φτιάξουν ένα πρωτοποριακό προϊόν και ως ένα σημείο τα κατάφεραν. Στην πορεία όμως λάθη του μάνατζμεντ και η κρίση της οικοδομής την περίοδο 1979-1984 έθεσαν την εταιρεία υπό την επιτροπεία των τραπεζών. Οι αδελφοί Καντώνια, μέτοχοι της εταιρείας Βιοκαρπέτ, εξαγόρασαν το 55% της Εxalco το 1988. Το 1993 το 55% «πέρασε» στη Βιοκαρπέτ και το 1998 αποκτήθηκε από την εισηγμένη εταιρεία το 98%. Η Εxalco στα χέρια της οικογενείας Καντώνια και στη συνέχεια και των μελών της οικογενείας Τσιάρα αναγεννήθηκε. Ο όμιλος της Βιοκαρπέτ, έχοντας σταθερό εξαγωγικό προσανατολισμό, σύντομα «έβγαλε» και τα προϊόντα της Εxalco εκτός συνόρων. Δύο φορές στο παρελθόν η Εxalco ήταν έτοιμη να περάσει το κατώφλι της Σοφοκλέους: μία το 2000 και άλλη μία το 2007. Και στις δύο περιπτώσεις η κακή χρηματιστηριακή συγκυρία ανέβαλε τα σχέδια της διοίκησης, η οποία με την προτροπή των αναδόχων ματαίωσε την εισαγωγή. Το σχέδιο δεν έχει εγκαταλειφθεί, αλλά τη δεδομένη στιγμή είναι ίσως η τελευταία προτεραιότητα του μάνατζμεντ. Σήμερα την εταιρεία διοικεί η τρίτη γενιά της οικογενείας Καντώνια. Η μητρική Βιοκαρπέτ ιδρύθηκε το μακρινό 1949 από τους αδελφούς Ιωάννη και Αντώνη Καντώνια. Τα ηνία στη συνέχεια ανέλαβε ο Αστέριος Καντώνιας (πατέρας του σημερινού προέδρου), ο οποίος, εκτός από τη μεγέθυνση του ομίλου, πιστώνεται και μια διάκριση που πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί: ήταν ο πρόεδρος και βασικός χρηματοδότης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λάρισας που κατέκτησε το 1988 το πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ