Oι εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο, ιδιαίτερα αν συνδυαστούν με την υστέρηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι ζημιές ρεκόρ των εισηγμένων και η ακινησία στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, στον απόηχο των προειδοποιήσεων για νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο, παρουσιάζοντας άνοδο 8,58%, εμφανίζει μία από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως στο πρώτο τρίμηνο.
Ενώ μεσοπρόθεσμα το ενδιαφέρον ίσως στραφεί και στις επικείμενες διαπιστώσεις της τρόικας, αλλά και στα αποτελέσματα των «τεστ κοπώσεως» των τραπεζών, το δεύτερο μισό του έτους θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο και για την αγορά, καθώς θα κριθούν τα αντανακλαστικά της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή το αν θα μπορέσει να επιστρέψει σε ασθενείς ρυθμούς ανάπτυξης.
Αυτό θα εξαρτηθεί, όπως εκτιμά ο κ. Αλ. Κύρτσης, υπεύθυνος για την ελληνική αγορά της UΒS, από την οικονομική πολιτική, η οποία θα πρέπει να επικεντρώσει στην ανάκαμψη των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, στις αποκρατικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας. Ταυτόχρονα βεβαίως, οι προσπάθειες στο επίπεδο των δημόσιων εσόδων και εξόδων θα πρέπει να συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, για να καταφέρει η Ελλάδα να πιάσει τους στόχους.
Οπως ο ίδιος εκτιμά, το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής της βοήθειας και πιθανώς να έχει έρεισμα σε βοήθεια πέραν του πακέτου των 110 δισ. ευρώ, αυτή τη φορά από το ΕFSF. Συνεπώς το ελληνικό κράτος δεν έχει πρόβλημα ρευστότητας και θα μπορεί να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του για τα επόμενα χρόνια. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι πρόβλημα φερεγγυότητας, δηλαδή να μπορεί να πείσει την αγορά ότι έχει τη δυνατότητα να αποπληρώσει τα περισσότερα των 330 δισ. ευρώ χρέους της.
«Η Ευρώπη θέλει η Ελλάδα να τα καταφέρει. Οι λόγοι είναι περισσότερο πολιτικοί και σχετίζονται με την επιτυχία του εγχειρήματος του ευρώ και του ευρωπαϊκού οικονομικού μπλοκπαρά με την έκθεση των ευρωπαϊκών τραπεζών στο ελληνικό χρέος.Η τελευταία είναι πολύ χαμηλότερη από ό,τι πολλοί πιστεύουνκαι εκτιμάται σε 15 δισ. ευρώ για τις γαλλικές τράπεζες και σε 12 δισ.ευρώ για τις γερμανικές,τη στιγμή που οι κατά πολύ μικρότερες ελληνικές τράπεζες κατέχουν περίπου 60 δισ. ευρώ του ελληνικού χρέους» αναφέρει ο κ. Κύρτσης, εκτιμώντας ότι η Ελλάδα έχει συμμάχους στην προσπάθειά της και η βοήθεια που έχει λάβει και θα εξακολουθήσει να λαμβάνει είναι εξαιρετικά σημαντική.
Εφόσον η βοήθεια αυτή αξιοποιηθεί και οι διαρθρωτικές αλλαγές λάβουν χώρα, η οικονομία θα μπορέσει να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και να ξεπεράσει σταδιακά τα προβλήματά της, ενώ, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, η όποια αναδιάρθρωση, επιμήκυνση ή αναδιάταξη του ελληνικού χρέους, την οποία οι αγορές προεξοφλούν σήμερα στα μέσα του 2013, καθώς το τελευταίο θα έχει εξάλλου αλλάξει ως τότε χέρια, ίσως λάβει χώρα με πιο ομαλό τρόπο για όλους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Παρά την κρίση, το ΧΑ δίνει κέρδη!
Oι εξελίξεις στο δημοσιονομικό μέτωπο, ιδιαίτερα αν συνδυαστούν με την υστέρηση στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, οι ζημιές ρεκόρ των εισηγμένων και η ακινησία στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, στον απόηχο των προειδοποιήσεων για νέα υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο, παρουσιάζοντας άνοδο 8,58%, εμφανίζει μία από τις καλύτερες αποδόσεις παγκοσμίως στο πρώτο τρίμηνο. Ενώ μεσοπρόθεσμα το ενδιαφέρον ίσως στραφεί ...
Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.