Μέσα από τα χέρια μας

Πριν 87 χρόνια η ιστορία του σύγχρονου κόσμου θα μπορούσε να είχε αλλάξει ριζικά και ο Αδόλφος Χίτλερ να μην ήταν τίποτα άλλο παρά ένας γραφικός τύπος στις μπιραρίες της Γερμανίας. Δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο: τέτοια μέρα, το σωτήριο έτος 1924, ο Χίτλερ καταδικαζόταν σε πέντε χρόνια φυλάκισης, μετά το αποτυχημένο Πραξικόπημα της Μπιραρίας. Μάλλον λόγω καλής διαγωγής, βγήκε στους εννιά μήνες. Σκεφτείτε πόσα θα είχαμε γλιτώσει αν είχε «φάει» ισόβια…

 

Και υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις ανθρώπων, με όχι τόσο και τόσο φιλικά αισθήματα προς τους συνανθρώπους τους, που ήταν στα χέρια των αρχών αλλά ξεγλίστρησαν.   

 

Πρώτος και καλύτερος ο Τσάρλς Μάνσον. Στις 21 Μαρτίου του 1967, στα 33 του, αποφυλακίστηκε εκ νέου, ενώ είχε ήδη περάσει τα μισά του χρόνια σε ψυχιατρικές φυλακές. Μάλιστα, ο ίδιος τότε ζήτησε από τους δικαστές να τον αφήσουν μία για πάντα πίσω από τα κάγκελα, καθώς θεωρούσε ότι δεν θα μπορούσε να προσαρμοστεί στον έξω κόσμο. Δεν τον άκουσαν όμως, με αποτέλεσμα να αποδειχθεί ο ιθύνων νους της σφαγή της εγκύου ηθοποιού Σάρον Τέιτ και μερικών ακόμη ανθρώπων.

 

Ο πατριώτης του Χένρι Λι Λούκας, παρόλο που σκότωσε την μητέρα του, αφέθηκε ελεύθερος από την δικαιοσύνη μετά από 10 χρόνια για να σκοτώσει ακόμη 11 ανθρώπους σύμφωνα με την αστυνομία και άλλους 600 σύμφωνα με τους μάλλον υπερβολικούς ισχυρισμούς του.  

 

Η τσιμπίδα του νόμου ήταν χαλαρή και με τον αμερικανό κτηματομεσίτη Κρίστοφερ Γουάιλντερ, ο οποίος ενόσω περίμενε να διεξαχθεί η δίκη του για παρενόχληση ανηλίκων και ήταν έξω με εγγύηση, βίασε δέκα γυναίκες και σκότωσε τις επτά από αυτές.

 

Ακόμη πιο τραβηγμένη περίπτωση είναι αυτή του κολομβιανού Πέδρο Λόπεζ, του επανομαζόμενου και «Τέρας των Ανδεων», ο οποίος σκότωσε πάνω από 300 κορίτσια στο Περού, το Εκουαδόρ και την Κολομβία. Παρόλο που πιάστηκε στο Εκουαδόρ και ομολόγησε όλα τα ειδεχθή του εγκλήματα, αφέθηκε ελεύθερος το 1994 μετά από δεκατέσσερα χρόνια λόγω καλής διαγωγής και νοσηλεύτηκε αργότερα σε ψυχιατρική κλινική της Μπογκοτά, από όπου πήρε εξιτήριο με εγγύηση 50 δολαρίων. Από το 2002 εκκρεμεί εναντίον του ένταλμα από την Ιντερπόλ για μία νέα σειρά φόνων αλλά η τύχη του αγνοείται.

Ας μην ξεχνάμε και τον Σαντάμ Χουσεΐν ο οποίος όταν καταδικάστηκε για απόπειρα πραξικοπήματος δεν περίμενε καν να αποφυλακιστεί: δραπέτευσε το 1967 και παρέμεινε στην εξουσία – για κακή τύχη χιλιάδων ανθρώπων – από το 1979 ως το 2003. Τρία χρόνια αργότερα εκτελέστηκε δι’ απαγχονισμού.   

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.