«Η Ελλάδα δεν είναι επιτήδειος ουδέτερος»

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τη Βουλή για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στο θέμα της Λιβύης

Η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να ενημερώσει τη Βουλή για τους χειρισμούς και τη στάση της κυβέρνησης όσον αφορά τις εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, είχε ως μείζονα σκοπό αφ’ ενός τη διασφάλιση ενός πλαισίου συνεννόησης με τις εγχώριες πολιτικές δυνάμεις ως προς τις ελληνικές θέσεις και αφ’ ετέρου να καταστούν σαφείς οι λόγοι και τα επιχειρήματα που επικαλείται ο ίδιος όταν δηλώνει ότι «η Ελλάδα οφείλει να έχει -και έχει – παρουσία και φωνή σε αυτές τις εξελίξεις».

Σε αντίθεση με τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανδρέου έλαβε την στήριξη της ΝΔ, η οποία δια στόματος του αντιπροέδρου της κ. Δ. Αβραμόπουλου (εκπροσώπησε τον κ. Αντ. Σαμαρά ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες), παρέσχε πλήρη στήριξη δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα, ορθά, είναι παρούσα στις εξελίξεις του γεωπολιτικού μας περιβάλλοντος», ενώ σωστή κρίθηκε και η μη συμμετοχή της χώρας μας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και η παροχή μόνο διευκολύνσεων στις δυτικές δυνάμεις που επιχειρούν από αέρος κατά του καθεστώτος Καντάφι.

Αντιθέτως, δεν έλαβε -ούτε προφανώς ανέμενε- την συναίνεση των κομμάτων της Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ), αλλά και του ΛΑΟΣ. Τα κόμματα αυτά συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η όποια εμπλοκή της Ελλάδας στις εξελίξεις, μόνον προβλήματα μπορεί να επιφέρει στην χώρα.

Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε σθεναρά την στάση της ελληνικής κυβέρνησης. «Είναι θέμα εθνικής σημασίας που μπορεί να μας επηρεάσει σημαντικά», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας, δεν πρόκειται να γίνει ποτέ ο επιτήδειος ουδέτερος των περιφερειακών εξελίξεων».

Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά «είμαστε μια χώρα με ιστορικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο και με συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, όπου πρέπει, μέσα από τη δυναμική και ενεργό μας παρουσία, να υπερασπιζόμαστε τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Υπό το πρίσμα αυτό, ο Πρωθυπουργός εξήγησε ότι «η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα». «Θα είμαστε παρόντες, με τη δύναμη των αρχών μας και των διπλωματικών μας πρωτοβουλιών. Με τον σεβασμό στις διεθνείς και συμμαχικές μας υποχρεώσεις, με την αλληλεγγύη μας στο λαό της Λιβύης και στη δημοκρατική αναγέννηση της περιοχής», ανέφερε.

Επέμεινε δε με ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι η απόφαση που ελήφθη από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι «απολύτως συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο», όπως και στο τι δεν ήταν αυτή: «Δεν ήταν μια απόφαση της Ε.Ε., ούτε του ΝΑΤΟ. Είναι μια απόφαση των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν ήταν μια απόφαση της Δύσης. Είναι μια απόφαση, μετά από έκκληση και απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, όσο και της Αφρικανικής Ένωσης», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι από αυτή δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η χώρα μας, όταν μάλιστα «εμείς ζητούμε το σεβασμό και την υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο ή για την πΓΔΜ».

Ενώ στέλνοντας και ένα «μήνυμα» εκτός συνόρων, είπε ότι ο ρόλος και ο λόγος της Ελλάδας «πρέπει να έχει βαρύνουσα σημασία και αύριο, όταν μαζί με τους γείτονές μας, θα διαμορφώνουμε ένα νέο περιβάλλον ασφάλειας και δημοκρατίας, που θα αποτελέσει το θεμέλιο για το κοινό μας μέλλον» πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Λιβύης.

Κόντρα για τις σχέσεις με τον Καντάφι

Ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε ομοβροντία πυρών από την κυρία Αλέκα Παπαρήγα, τον κ. Γ. Καρατζαφέρη και τον κ. Αλ. Τσίπρα για τις σχέσεις που διατηρούσε το ΠαΣοΚ, τόσο επί Ανδρέα Παπανδρέου, όσο και επί των ημερών του, με τον ηγέτη της Λιβύης συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι. Ο ίδιος απάντησε: «Ναι, φυσικά και η Ελλάδα είχε σχέσεις με τη Λιβύη. Φυσικά, είχαμε σχέσεις και με τον κ. Καντάφι. Και ο ίδιος, επισκέφτηκα τη Λιβύη και συναντήθηκα με την ηγεσία της χώρας αυτής. Τότε όμως, ήταν μια ηγεσία που δεν είχε κάνει αυτές τις πράξεις βιαιοπραγίας απέναντι στους πολίτες της, ούτε φαινόταν βεβαίως ότι είχε κάνει και βήματα, ή ότι προσπαθούσε να κάνει τα πρώτα σημαντικά βήματα εκσυγχρονισμού».

Αναφορικά δε με την συμμετοχή του στο Διεθνές Ίδρυμα Καντάφι, ο Πρωθυπουργός το διέψευσε: «Ποτέ δεν συμμετείχα. Μου είχαν στείλει γράμμα. Δεν είχα αποδεχθεί ποτέ. Είχαν βάλει το όνομά μου, χωρίς τη δική μου συγκατάθεση, στο site τους».

Ο κ. Καρατζαφέρης επέμεινε λέγοντας ότι «η δικαιολογία αυτή ήταν κατώτερη της προσωπικότητάς σας» και κατέθεσε κάποιες σελίδες από το επίσημο site του Ιδρύματος με αναφορές στο όνομα του κ. Παπανδρέου.

Αργότερα, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Π. Καμμένος δήλωνε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι τις σελίδες αυτές τις είχε ο ίδιος αντλήσει από το διαδίκτυο και προσπάθησε να τις προωθήσει στον κ. Αβραμόπουλο «ο οποίος όμως δεν είχε χρόνο», όπως είπε χαρακτηριστικά και έτσι τις έδωσε στον κ. Καρατζαφέρη, που τις κατέθεσε στα πρακτικά μαζί με πολλές φωτοτυπίες από φωτογραφίες διαφόρων ηγετών –μεταξύ των οποίων και ο κ. Παπανδρέου- να χαιρετιούνται με τον Καντάφι.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.