Επιταχύνεται ο στρατιωτικός σχεδιασμός για ενδεχόμενη διεθνή επέμβαση στη Λιβύη εφόσον πέσουν στο κενό οι διακηρύξεις Καντάφι περί κατάπαυσης του πυρός. «Πυρετός» διαβουλεύσεων σε ΝΑΤΟϊκό επίπεδο με την Ιταλία -οι βάσεις της οποίας θα έχουν καίριο ρόλο στην όποια στρατιωτική δράση- να δηλώνει ότι θα συνεργαστεί πλήρως. Γαλλία και Βρετανία βρίσκονται στον κεντρικό συντονισμό ρόλο. Διάσκεψη κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης, Αραβικού Συνδέσμου και Αφρικανικής Ένωσης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο Παρίσι.
Οι ανακοινώσεις του καθεστώτος Καντάφι περί άμεσης κατάπαυσης του πυρός ήλθαν εν μέσω «πυρετού» για το συντονισμό της επιχείρησης επιβολής Ζώνης Αεροπορικού Αποκλεισμού στη Λιβύη κατ’ εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Η Γαλλία δήλωνε το πρωί της Παρασκευής -πριν τις ανακοινώσεις της Τρίπολης- ότι τα στρατιωτικά πλήγματα κατά της Λιβύης θα αρχίσουν «εντός των επόμενων ωρών». Από πλευράς του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη Typhoon και Tornado πρόκειται να σταλούν άμεσα στις βάσεις από όπου θα επιχειρήσουν.
Ο Νικολά Σαρκοζί είχε σήμερα συνάντηση με τον εμίρη του Κατάρ, σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Τάνι, και συζήτησαν τις πιθανές νέες κινήσεις σε σχέση με τη Λιβύη. Το Κατάρ είναι μία από τις πρώτες χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ και υποστήριξαν την επέμβαση στη Λιβύη.
Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε διαρκή συνεδρίαση, προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση. «Υπάρχει συναίνεση στο ότι το ΝΑΤΟ προτίθεται να επιβάλει μία ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, αλλά ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπο με τον οποίο οι εταίροι θα συμμετάσχουν» δήλωσαν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.
Η Γερμανία -που απείχε της ψηφοφορίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας- υπογράμμισε διά του υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε ότι δεν τάσσεται υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης στη Λιβύη, ωστόσο «κατανοεί» την επιθυμία των συμμάχων του να προχωρήσουν σε αυτήν.
Πάντως, η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ συζητά με τους ΝΑΤΟϊκούς της συμμάχους το ενδεχόμενο να αυξήσει η Γερμανία τη συμμετοχή της στις επιχειρήσεις των AWACS στο Αφγανιστάν, προκειμένου να «απελευθερώσει» επιχειρησιακά αμερικανικά ιπτάμενα ραντάρ.
Η Ιταλία δήλωσε ότι θα διαθέσει τις βάσεις της και θα αναλάβει κάθε ενεργό ρόλο σε επιχειρήσεις κατά της Λιβύης. Η αεροπορική βάση στη Σιγκονέλα της Σικελίας, η οποία παρέχει λογιστική υποστήριξη για τον Έκτο Στόλο των ΗΠΑ, είναι από τις πιο κοντινές βάσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη. Στη βόρεια Ιταλία βρίσκεται επίσης η βάση του Αβιάνο.
Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ινάσιο Λα Ρούσα ανέφερε ότι η χώρα του θα μετάσχει ανεπιφύλακτα σε όποια επιχείρηση αποφασιστεί. Επισήμανε ότι η Ιταλία έχει τη δυνατότητα να εξουδετερώσει τα λιβυκά ραντάρ και η βάση της Νάπολης μπορεί να λειτουργήσει ως κέντρο συντονισμού για εναέριες και ναυτικές επιχειρήσεις.
Το Βέλγιο ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής ότι προτίθεται να μετάσχει σε μια στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με έξι καταδιωκτικά F-16 και μια φρεγάτα.
Επίσης, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα θέσει στη διάθεση του ΝΑΤΟ δύο στρατιωτικές βάσεις όπως και αεροπορικά και ναυτικά μέσα στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης επιχείρησης στη Λιβύη, μόλις εξασφαλίσει την έγκριση του Κοινοβουλίου της.