«Με το να επιμείνει κανείς να αποκαταστήσει η Ελλάδα τη δημοσιονομική ισορροπία της σε τρία χρόνια, το μόνο που θα καταφέρει είναι να δημιουργήσει νέα προβλήματα».
Με τη δήλωσή της αυτή παραμονές της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες η γερμανίδα καγκελάριος κυρία Ανγκελα Μέρκελ έδειξε ότι μπορεί αν το θελήσει να κόψει τον «γόρδιο δεσμό» του ελληνικού ζητήματος.
Είπε με απλά λόγια αυτό που πλέον αντιλαμβάνονται όλοι, πολιτικοί και τεχνοκράτες, στις Βρυξέλλες, στη Φραγκφούρτη και στην Ουάσιγκτον, ότι δηλαδή η θεραπεία-σοκ που εφαρμόστηκε στη χώρα μας με το μνημόνιο είχε σοβαρές παρενέργειες που οδήγησαν σε βαθιά ύφεση την ελληνική οικονομία, προκαλώντας σε πολλές περιπτώσεις τον φόβο για το μέλλον, ακόμη και τον πανικό, στους απλούς πολίτες.
Η κυρία Μέρκελ είπε αυτό που θα έπρεπε να υποστηρίζουν όλοι οι έλληνες πολιτικοί διεκδικώντας μια λύση-«πακέτο» από την Ευρώπη που θα βοηθήσει να οδηγηθεί η ελληνική οικονομία με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση χρέους, χωρίς να αφήνει πίσω της θύματα, χιλιάδες ανέργους και περισσότερους φτωχούς.
Αλλωστε, όπως έχει εκμυστηρευθεί ακόμη και ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν, το μνημόνιο δεν είναι ένα στατικό κείμενο, είναι μια ζωντανή συμφωνία που εξελίσσεται. Αρα ακόμη και αυτός αφήνει περιθώρια για την αναδιαπραγμάτευσή του, για τη βελτίωσή του.
Η λύση που διαφαίνεται πλέον στον ορίζοντα ως το πλέον αισιόδοξο σενάριο για το μέλλον είναι η επιστροφή στην πολιτική της ήπιας προσαρμογής κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα. Δηλαδή της εφαρμογής ενός μείγματος πολιτικής που μπορεί να αντέξει και να υποστηρίξει η ελληνική κοινωνία. Η πολιτική αυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως η λύση της «τριπλής επιμήκυνσης», καθώς εμπεριέχει τρία απαραίτητα συστατικά:
1 Την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από τρία σε 10 χρόνια και του χρόνου εξόφλησης των ομολόγων που σήμερα έχει συγκεντρώσει για λογαριασμό μας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
2 Την επιμήκυνση του χρονικού περιθωρίου των τριών ετών (ως το 2015) που δόθηκε στην κυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει το έλλειμμα από το 10% του ΑΕΠ κάτω από 3% του ΑΕΠ, τουλάχιστον ως το 2017.
3 Την επιμήκυνση του μνημονίου ή, για την ακρίβεια, την αντικατάστασή του από το «διάδοχο πρόγραμμα» που θα εκπνεύσει όταν η Ελλάδα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές.
Η επιτυχία όμως ακόμη και αυτού του αισιόδοξου σεναρίου προϋποθέτει η κυβέρνηση να εξηγήσει το πρόγραμμα και να μεταδώσει στους απλούς πολίτες με σαφήνεια και ειλικρίνεια όλους τους στόχους και τα μέτρα που θα ληφθούν, προκειμένου όλοι να το υποστηρίξουν με τις καθημερινές τους αποφάσεις, αντί να τρέχουν στις τράπεζες να σηκώνουν από τους λογαριασμούς τις οικονομίες τους.
ztsolis@dolnet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ