Νυστέρι στα δημόσια νοσοκομεία

Αλλάζει ο νοσοκομειακός χάρτης της χώρας. Οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων, συλλειτουργία τμημάτων και κλινικών, μεταφορά μεγάλων νοσοκομείων σε περιοχές εκτός κέντρου, αλλαγή χρήσης ή ακόμη και κλείσιμο ορισμένων εξ αυτών έχουν «ανάψει» για τα καλά στο υπουργείο Υγείας. Ανάλογες σκέψεις έχουν γίνει και στο παρελθόν. Ωστόσο για πρώτη φορά συγκροτείται στο υπουργείο ομάδα εργασίας με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις νοσοκομειακών ιδρυμάτων της χώρας. Τον ρόλο του συντονιστή της ομάδας ανέλαβε ο καθηγητής Οικονομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.

Αλλάζει ο νοσοκομειακός χάρτης της χώρας. Οι συζητήσεις για συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων, συλλειτουργία τμημάτων και κλινικών, μεταφορά μεγάλων νοσοκομείων σε περιοχές εκτός κέντρου, αλλαγή χρήσης ή ακόμη και κλείσιμο ορισμένων εξ αυτών έχουν «ανάψει» για τα καλά στο υπουργείο Υγείας. Ανάλογες σκέψεις έχουν γίνει και στο παρελθόν. Ωστόσο για πρώτη φορά συγκροτείται στο υπουργείο ομάδα εργασίας με αντικείμενο τις συγχωνεύσεις νοσοκομειακών ιδρυμάτων της χώρας. Τον ρόλο του συντονιστή της ομάδας ανέλαβε ο καθηγητής Οικονομίας της Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λ. Λιαρόπουλος, ο οποίος είχε μελετήσει το θέμα των συγχωνεύσεων το 2002, ως πρόεδρος του τότε Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας και Πρόνοιας (ΠΕΣΥΠ) Αττικής. Ο κ. Λιαρόπουλος θα προετοιμάσει την εισήγησή του ως την 31η Μαρτίου 2011 και τον Απρίλιο ξεκινά τρίμηνος κοινωνικός διάλογος, προκειμένου να καταλήξει η ηγεσία του υπουργείου σε αποφάσεις για τη συγχώνευση νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Τα πρώτα σχέδια κάνουν λόγο για συλλειτουργία ορισμένων νοσοκομειακών μονάδων, κοινές διοικήσεις σε νοσοκομεία που συνορεύουν, ακόμη και για κοινά κτίρια. Οι υπηρεσίες που εξετάζονται για συγχώνευση είναι οι οικονομικές διευθύνσεις, τα πλυντήρια και τα μαγειρεία. Επίσης, ορισμένα νοσοκομεία θα συνεργάζονται σε επίπεδο χειρουργείων ή εργαστηρίων. Η πρώτη παρέμβαση αναμένεται να γίνει στα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αττικής (Αγία Σοφία, Αγλαΐα Κυριακού), στα οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο να λειτουργούν υπό μία διοίκηση. Τα δύο νοσοκομεία θα συνεργάζονται και σε επίπεδο ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών. Δηλαδή δεν θα λειτουργούν δύο όμοιες κλινικές, αλλά μία ενδυναμωμένη.

Το Νοσοκομείο Πατησίων μπορεί να συλλειτουργήσει με αυτό των Αγίων Αναργύρων, η «Παμμακάριστος» με το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ το οποίο θα ενταχθεί- βάσει του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας- στο νοσοκομείο «Αγία Ολγα»- Κωνσταντοπούλειο, ενώ το Σπηλιοπούλειο μπορεί να λειτουργήσει ως παράρτημα του Ευαγγελισμού και του μαιευτηρίου «Ελενα Βενιζέλου». Το «Ελπίς» μπορεί να λειτουργεί σε συνεργασία με το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Αγιος Σάββας». Ο ρόλος του δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Ενδέχεται να μεταφερθούν σε αυτό τα χειρουργεία ή τα εργαστήρια του «Αγίου Σάββα» με στόχο την αποσυμφόρηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, ή να μετατραπεί σε ξενώνας για τη νοσηλεία ατόμων με καρκίνο που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της νόσου.

Πάρκο Υγείας
Η δημιουργία Πάρκου Υγείας στον χώρο όπου στεγάζονται σήμερα τα νοσοκομεία «Σωτηρία» και Γενικό Κρατικό Αθήνας «Γεώργιος Γεννηματάς», καθώς και το ΕΚΑΒ, είναι στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Μελετάται η παύση λειτουργίας του Ιπποκρατείου στον χώρο όπου λειτουργεί σήμερα και η μεταφορά του στο συγκρότημα της λεωφόρου Μεσογείων.

Λουκέτο στο «Δαφνί»
Παράλληλα, μελετάται η συλλειτουργία των δύο Ψυχιατρικών Νοσοκομείων της Αττικής («Δαφνί» και Δρομοκαΐτειο). Μάλιστα, δεν αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο κατάργησης του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής («Δαφνί»). Οπως λένε στελέχη του υπουργείου Υγείας, «…δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι θα πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί το Δαφνί, αφού υποτίθεται ότι κάνουμε αποασυλοποίηση» .

Σκέψεις υπάρχουν και για τη συλλειτουργία του Νοσοκομείου Δυτικής Αττικής (πρώην Λοιμωδών) με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν» και το Ογκολογικό Πειραιά «Μεταξά», καθώς και για τη μετατροπή του νοσοκομείου που βρίσκεται κοντά στην πλατεία Ομονοίας, της Πολυκλινικής, σε διαγνωστικό κέντρο.

Τέσσερα σε δύο
Η συγχώνευση των τεσσάρων νοσοκομείων στην περιοχή του Λασιθίου (Αγιος Νικόλαος, Ιεράπετρα, Σητεία, Νεάπολη) είναι στις προτεραιότητες της ηγεσίες του υπουργείου Υγείας. Παράγοντες του υπουργείου θεωρούν ότι τέσσερα νοσοκομεία γι΄ αυτή την περιοχή είναι πολλά. Δύο νοσηλευτικά ιδρύματα- αναφέρουν- μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του νομού.

Επίσης, εξετάζεται η συγχώνευση των νοσοκομείων Βέροιας και Νάουσας τα οποία απέχουν το ένα από το άλλο μόλις 20 χιλιόμετρα. Πέντε νοσοκομεία του ΙΚΑ στο ΕΣΥ

Τον δρόμο για τη Βουλή αναμένεται να πάρει σύντομα το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που προβλέπει την ένταξη πέντε νοσοκομείων του ΙΚΑ στο ΕΣΥ. Στόχος είναι να έχει ψηφιστεί το νομοσχέδιο ως τις 20 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με αυτό, το 1ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ Αθήνας εντάσσεται στο Σισμανόγλειο, το 2ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ Θεσσαλονίκης στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Αγιος Παύλος», το Νοσοκομείο Βραχείας Νοσηλείας του ΙΚΑ στην Πολυκλινική, το Ογκολογικό Νοσοκομείο του ΙΚΑ στον «Αγιο Σάββα» και το 7ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ στο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα»- Κωνσταντοπούλειο.

Μετά την ένταξη το προσωπικό που είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης «…μεταφέρεται με την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση, κλάδο, βαθμό και ειδικότητα που κατέχει, στον αντίστοιχο φορέα υποδοχής, το δε απασχολούμενο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, σε αντίστοιχες κενές θέσεις της συγκεκριμένης ειδικότητας» . Επίσης, συγκροτείται ο Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υγείας, στον οποίο θα ενταχθούν οι κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΓΑ και του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) και ο Οίκος Ναύτη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.