Ανυποχώρητος για τις επικείμενες αλλαγές

Ο κ. Γ. Παπανδρέου καλεί τους πάντες να καταθέσουν τις προτάσεις τους, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε τίποτε

Αποφασισμένος να αναλάβει προσωπικές δεσμεύσεις για τις επικείμενες διαρθρωτικές αλλαγές εμφανίζεται ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, βλέποντας ότι τα μέτωπα που ανοίγουν με συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες και ομάδες απειλούν να εμποδίσουν την προώθηση κυβερνητικών υποχρεώσεων, που προκύπτουν και από το μνημόνιο. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζεται ο τρόπος μέσω του οποίου θα στηριχθεί πολιτικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δέχεται τα «πυρά» βουλευτών της συμπολίτευσης τις τελευταίες εβδομάδες.

Από το περιβάλλον του Πρωθυπουργού το μήνυμα που μεταδίδεται είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει σε οποιαδήποτε πίεση συνδικαλιστικού τύπου, παρ’ όλα αυτά όμως καλεί τους πάντες να καταθέσουν τις προτάσεις τους στον διάλογο με τους αρμόδιους υπουργούς.

Ανάλογο μήνυμα αναμένεται να διατυπώσει ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου κατά τη σημερινή, τελευταία για εφέτος συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα, σύμφωνα με όσα αφήνουν οι συνεργάτες του να εννοηθούν, ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από τους υπουργούς του να μην υποχωρήσουν σε πιέσεις και να μην υποκύψουν στις αντιδράσεις που αναμένεται να εκδηλωθούν, εν όψει κρίσιμων αποφάσεων, όπως οι αλλαγές στα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα» και κυρίως οι ανατροπές στις ΔΕΚΟ, που μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου μένει να εφαρμοστούν στην πράξη τους αμέσως επόμενους μήνες.

Μείωση του χρόνου διαβούλευσης (;)

Ο κ. Παπανδρέου έχει λάβει τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα και από την ψήφιση του προϋπολογισμού, πλήρη γνώση της ατμόσφαιρας που επικρατεί στην ΚΟ και στις τάξεις πολλών υπουργών, οι οποίοι διεκδικούν καλύτερη ενημέρωση και συνεργασία από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, κατά κύριο λόγο, το οποίο και φέρει το μεγαλύτερο βάρος για τις αλλαγές που προωθούνται. Με βάση αυτά, ενδέχεται να εκδηλωθεί από την πλευρά του κ. Παπανδρέου μια επιχείρηση πολιτικής στήριξης του κ. Παπακωνσταντίνου, είτε με μια προσωπική ανάληψη ευθύνης για τις επικείμενες αλλαγές είτε και με την αναπροσαρμογή κάποιων πρακτικών, με στόχο να μην επαναληφθούν κρούσματα όπως η κατάθεση κάποιου νομοσχεδίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Για τον λόγο αυτόν εξετάζεται ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο αλλαγής τακτικής και συντόμευσης του χρόνου διαβούλευσης των νομοσχεδίων, ούτως ώστε να δοθεί μεγαλύτερο βάρος στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και στον διάλογο με τους βουλευτές.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου (όπου, σημειωτέον, δεν πρόκειται να συζητηθούν «ευαίσθητα» νομοσχέδια, όπως αυτό για τα κλειστά επαγγέλματα), ο κ. Παπανδρέου αναμένεται επίσης να κάνει και έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου για τον χρόνο που φθάνει στο τέλος του. Επίσης αναμένεται να επαναλάβει και ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς, καθώς τα σύννεφα παραμένουν στο διεθνές οικονομικό σκηνικό και ως εκ τούτου οι πιέσεις προς την Ελλάδα και την κυβέρνηση δεν αναμένεται να υποχωρήσουν με την έλευση του 2011.

?

Διορισμός γραμματέων στις περιφέρειες

Στη σημερινή συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, αναμένεται να ληφθεί και η απόφαση για τον διορισμό των επτά γενικών γραμματέων των αποκεντρωμένων κρατικών διοικήσεων. Πρόκειται για τα πρόσωπα που θα είναι επικεφαλής των διοικητικών υποδιαιρέσεων της χώρας και θα έχουν ένα μέρος των αρμοδιοτήτων που δεν έχουν εκχωρηθεί στους 13 αιρετούς περιφερειάρχες. Οι επτά γραμματείς θα αναλάβουν καθήκοντα από τις αρχές του νέου έτους και για ένα μεταβατικό διάστημα θα λειτουργήσουν από κοινού με τους 13 αιρετούς περιφερειάρχες. Στο πρώτο διάστημα εφαρμογής του «Καλλικράτη» και ειδικότερα ως τις αρχές Ιουλίου θα έχουν κυρίως οικονομικές αρμοδιότητες. Η θητεία τους θα συμπίπτει με τη θητεία της κυβέρνησης _ θα λήγει δηλαδή το φθινόπωρο του 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα θα επιλεγούν από τους 13 διορισμένους γραμματείς των σημερινών περιφερειών, ενώ οι υπόλοιποι θα αξιοποιηθούν σε άλλες θέσεις. Με βάση αυτά η επιλογή για τις επτά θέσεις θα γίνει μεταξύ των περιφερειαρχών που διορίστηκαν πέρυσι τον Δεκέμβριο και ειδικότερα μεταξύ των κυριών: Θεοδώρα Κόκλα (Ανατολική Μακεδονία – Θράκη), Μαρία Λιονή (Κεντρική Μακεδονία), Δήμητρα Γεωργακοπούλου (Ηπειρος), Καλλιόπη Γερακούδη (Θεσσαλία), Κατερίνα Διαμαντοπούλου (Στερεά Ελλάδα), Βασιλική Αλεξανδρίδου (Ιόνια Νησιά), Σοφία Θεολογίτου (Βόρειο Αιγαίο) και των κυρίων: Γ. Κίρκος (Δυτική Μακεδονία), Αν. Αποστολόπουλος (Δυτική Ελλάδα), Ηλ. Λιακόπουλος (Αττική), Φ. Χατζημιχάλης (Πελοπόννησος), Β. Μπρακουμάτσος (Νότιο Αιγαίο) και Αθ. Καρούντζος (Κρήτη).

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.