Διεθνείς αγορέςΟι συνέπειες μιας άνισης και ακοινώνητης ανάκαμψης

Ο εορταστικός (δηλαδή μικρός) όγκος των συναλλαγών ευνοεί τα σκαμπανεβάσματα στις διεθνείς αγορές και ως εκ τούτου οι τελευταίες ημέρες κι αυτής της χρονιάς χαρακτηρίζονται από τις αλλεπάλληλες καταρρίψεις ρεκόρ. Το ελβετικό φράγκο, ας πούμε, έφθασε σε ύψη-ρεκόρ έναντι του δολαρίου, ενώ οι τιμές του χαλκού κατέρριψαν ένα ακόμη ρεκόρ στην αγορά του Λονδίνου - κι αυτό όχι επειδή κάποιοι συλλέκτες χαλκού έκοψαν πάλι τα σύρματα της ηλεκτροδότησης στη γραμμή Αθήνα-Χαλκίδα του ΟΣΕ...

Ο εορταστικός (δηλαδή μικρός) όγκος των συναλλαγών ευνοεί τα σκαμπανεβάσματα στις διεθνείς αγορές και ως εκ τούτου οι τελευταίες ημέρες κι αυτής της χρονιάς χαρακτηρίζονται από τις αλλεπάλληλες καταρρίψεις ρεκόρ. Το ελβετικό φράγκο, ας πούμε, έφθασε σε ύψη-ρεκόρ έναντι του δολαρίου, ενώ οι τιμές του χαλκού κατέρριψαν ένα ακόμη ρεκόρ στην αγορά του Λονδίνου – κι αυτό όχι επειδή κάποιοι συλλέκτες χαλκού έκοψαν πάλι τα σύρματα της ηλεκτροδότησης στη γραμμή Αθήνα-Χαλκίδα του ΟΣΕ…

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είναι μεν ευδιάκριτη αλλά άνιση και… ακοινώνητη. Ανιση υπό την έννοια ότι ανακάμπτουν κάποιοι κλάδοι της οικονομίας, ενώ άλλοι παραμένουν σε χειμερία νάρκη (το λιανεμπόριο, ας πούμε, που επηρεάζεται από το πολικό ψύχος). Ακοινώνητη υπό την έννοια ότι ανακάμπτουν οι αριθμοί αλλά όχι η καθημερινότητα των ανθρώπων – και πώς να ανακάμψει άραγε η καθημερινότητα όταν η ανεργία πλησιάζει το 10%;

Τα στοιχεία, λοιπόν, για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ δεν ήταν τα αναμενόμενα (αναπάντεχα το ηθικό των καταναλωτών κατεγράφη πεσμένο), ενώ η πτώση των τιμών των ακινήτων ήταν μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη από τους ειδικούς. Οι λιανικές πωλήσεις την περίοδο των εορτών ήταν μεν υψηλότερες από τις περυσινές αλλά όχι ανάλογες με τις προσδοκίες της αγοράς – η κρίση εν προκειμένω είχε σύμμαχο και τον παγετό.

Ευλόγως το δολάριο υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ελβετικού φράγκου και άλλων 13 από τα 16 νομίσματα του πλανήτη με τη μεγαλύτερη συναλλακτική κίνηση. Εναντι του γεν το αμερικανικό νόμισμα έπεφτε το πρωί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 εβδομάδων (στα 82,24 γεν στην αγορά της Νέας Υόρκης).

Εναντι του ευρώ το αμερικανικό νόμισμα υποχωρούσε στα 1,3144 δολάρια, ενώ έναντι του ελβετικού φράγκου νωρίτερα είχε πέσει στα 94,5 σαντίμ, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι αγορές ομολόγων ευεργετήθηκαν από την πτώση του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αναζητήσουν μια πιο ασφαλή τοποθέτηση για τα κεφάλαιά τους. Η υψηλή ζήτηση για 10ετή αμερικανικά ομόλογα έριξε τις αποδόσεις τους κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,44% στην αγορά του Τόκιο, περιορίζοντας την χθεσινή ενίσχυσή τους κατά 15 μονάδες βάσης. Τέλος, η τιμή του χαλκού ενισχύθηκε κατά 1% και άγγιξε τα 9.437,50 δολάρια ο μετρικός τόνος στην Αγορά Μετάλλων του Λονδίνου, που άνοιξε σήμερα έπειτα από διήμερη αργία.

Οι τάσεις στις αγορές κεφαλαίων είναι ανοδικές. Οι επενδυτές περιμένουν τώρα τα στοιχεία για την επιχειρηματική εμπιστοσύνη το Νοέμβριο στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αύριο (οι ειδικοί που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg προβλέπουν πτώση του δείκτη στο 61 το Δεκέμβριο από το 62,5 που ήταν τον προηγούμενο μήνα). Σε κάθε περίπτωση, ισχύει η διαπίστωση του Πρασάρ Πατκάρ, διαχειριστή κεφαλαίων της Platypus Asset Management στο Σίδνεϊ: «Οι συναλλαγές στις αγορές είναι μικρές και οι κινήσεις που βλέπουμε στις τιμές την περίοδο αυτή μικρή σημασία έχουν». Και για να ξεκαθαρίσει τα σημαντικά από τα ασήμαντα, ο ινδικής καταγωγής χρηματιστής πρόσθεσε μιλώντας στο Bloomberg: «Οι επενδυτές αυτό που περιμένουν να δουν είναι αν θα δοθούν λύσεις στην κρίση χρέους που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και στο πρόβλημα του πληθωρισμού που αντιμετωπίζει η Κίνα».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.