Οι διαμεσολαβητές της απελευθέρωσης

Κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης αναλαμβάνουν «εργολαβία» την ευθύνη της διαπραγμάτευσης για τα κλειστά επαγγέλματα

Ενα πολυδιάστατο πολιτικό παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της κυβέρνησης, καθώς και μεταξύ υπουργών και επαγγελματικών κλάδων, εν όψει της διαδικασίας απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων. Ο χρόνος των τελικών αποφάσεων για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει μετατεθεί για το τέλος Ιανουαρίου και στο διάστημα που μεσολαβεί έως τότε κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν διεκδικήσει και έχουν αναλάβει τις αρχικές «διαπραγματεύσεις» με συγκεκριμένες επαγγελματικές τάξεις.

Στόχος αυτής της τακτικής είναι να επιτευχθεί ένας γενικός συμβιβασμός προκειμένου η απελευθέρωση να μη γίνει με επιθετικό και ισοπεδωτικό τρόπο, και συνεπώς να καμφθούν οι διαφαινόμενες αντιδράσεις από επαγγελματίες όπως οι δικηγόροι, καθώς μια αποχή από τα καθήκοντά τους ή μια απεργία διαρκείας θα είχε σημαντικές επιπτώσεις σε ευρύτερο οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης σημείωνε χθες ότι το μέτωπο που θα ανοίξει με τη συζήτηση για τα κλειστά επαγγέλματα πιθανώς θα είναι ένα από τα πιο σκληρά για την κυβέρνηση. Αιτιολογούσε δε την εκτίμησή του αυτή σημειώνοντας ότι εντός του Υπουργικού Συμβουλίου υπάρχουν πολλά πρόσωπα τα οποία είναι πρόθυμα και αποφασισμένα να εκφράσουν και να προστατεύσουν ένα μέρος των κεκτημένων που έχουν εξασφαλίσει εδώ και χρόνια συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι.

Το «λόμπι» των δικηγόρων

Με την τακτική που έχει υιοθετηθεί μέχρι στιγμής και με τις παρεμβάσεις αρμοδίων υπουργών εκφράζεται η ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η αποτροπή της σύγκρουσης και θα διευκολυνθεί η σταδιακή διαδικασία απελευθέρωσης επαγγελμάτων.

Το ισχυρότερο «λόμπι» θεωρείται αυτό των δικηγόρων, το οποίο έχει εντυπωσιακή εκπροσώπηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, τουλάχιστον διά των κκ. Ευ. Βενιζέλου, Χ. Καστανίδη και Α. Λοβέρδου (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και οι τρεις έχουν κοινή προσέγγιση στο θέμα). Πάντως ο υπουργός Δικαιοσύνης ήταν ένας από εκείνους που στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έθεσε ευθέως το ζήτημα στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, λέγοντάς του ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα πρέπει να γίνει στη βάση διαβούλευσης, συζήτησης και επαρκούς ενημέρωσης των υπουργών. Ο κ. Καστανίδης είναι ένας από εκείνους που θα διαχειριστούν την προσπάθεια επίτευξης ενός modus vivendi με τον δικηγορικό κλάδο εν όψει της κατάρτισης του νομοσχεδίου στις αρχές του έτους.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος έχει αναλάβει ανάλογη προσπάθεια προσέγγισης με τους φαρμακοποιούς, ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας με τους μηχανικούς κτλ.

Εν όψει αυτών, το μήνυμα που μεταφέρεται από τους υπουργούς στους επαγγελματικούς κλάδους είναι ότι οι εκπρόσωποί τους έχουν κάθε συμφέρον να προσέλθουν στο τραπέζι της συζήτησης, ούτως ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να συμβάλουν στην κατάρτιση του νομοσχεδίου, καθώς σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν συμβεί τον τελικό λόγο θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος είναι πιθανό να προτιμήσει οριζόντιες ρυθμίσεις, χωρίς να λάβει υπόψη του τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου.

Ολα αυτά σχεδιάζονται και υπό τον φόβο αντιδράσεων εντός της ΚΟ, όπου ενδέχεται να λειτουργήσουν με πιο έντονο τρόπο τα επαγγελματικά ή συντεχνιακά αντανακλαστικά των βουλευτών. Για τον λόγο αυτόν αναμένεται ότι ώσπου να έλθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για τα κλειστά επαγγέλματα θα έχουν γίνει πολλές προκαταρκτικές συνεννοήσεις βουλευτών και παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αποφευχθούν «ατυχήματα» στην ψηφοφορία και να αποτραπεί ο κίνδυνος νέων εντάσεων στο εσωτερικό της ΚΟ του ΠαΣοΚ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.