Ιράν-Αφγανιστάν Η Τεχεράνη απελευθερώνει στελέχη της Αλ Κάιντα

Το Ιράν έχει απελευθερώσει στελέχη της Αλ Κάιντα τα οποία τελούσαν υπό κράτησιν, ώστε να ανασυστήσουν την ισλαμιστική οργάνωση στη μεθόριο ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Times.

Το Ιράν έχει απελευθερώσει στελέχη της Αλ Κάιντα τα οποία τελούσαν υπό κράτησιν, ώστε να ανασυστήσουν την ισλαμιστική οργάνωση στη μεθόριο ανάμεσα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Times.

Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη επίσημες πηγές του Πακιστάν και μεσανατολικές πηγές, που δεν κατονομάζονται, αναφέρει ότι οι ιρανικές αρχές χορηγούν διακριτικά βοήθεια στους μαχητές της Αλ Κάιντα στις συγκρούσεις τους με τις νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

«Σε πολλές περιπτώσεις, βοηθούνται από ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης», δήλωσε στην εφημερίδα ανώτατος αξιωματούχος των πακιστανικών υπηρεσιών Πληροφοριών.

Μεταξύ των ηγετικών στελεχών της Αλ Κάιντα που απελευθερώθηκαν περιλαμβάνεται ο Αιγύπτιος Σαΐφ αλ Αντελ, ο οποίος περιλαμβάνεται στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων τρομοκρατών του FBI για τη συμμετοχή του στις επιθέσεις εναντίον αμερικανικών πρεσβειών σε χώρες της ανατολικής Αφρικής το 1998, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Σαΐφ αλ Αντελ ορίσθηκε πρόσφατα επικεφαλής των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σύμφωνα πακιστανούς αξιωματούχους.

Ο Σουλεϊμάν Αμπού Γάιθ, πρώην εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα κατά την περίοδο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ο Αμπού Χάιρ αλ-Μάσρι, στενός συνεργάτης του δεύτερου στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, καθώς και τρία μέλη της οικογένειας του ηγέτη της οργάνωσης, του Οσάμα Μπιν Λάντεν, απελευθερώθηκαν από τις ιρανικές αρχές, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Πολλά στελέχη της Αλ Κάιντα κατέφυγαν στο Ιράν μετά την αμερικανική εισβολή στο Αφγανιστάν, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Ορισμένοι ετέθησαν υπό κράτησιν από τις ιρανικές αρχές.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι έχουν καταφύγει στις περιοχές των φυλών στο βορειο-δυτικό Πακιστάν, στη μεθόριο με το Αφγανιστάν.

Τον περασμένο Ιούλιο, ένας από τους γιους του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο Ομαρ, δήλωσε ότι είκοσι μέλη της οικογένειάς του, ζουν υπό περιορισμό στο Ιράν και ότι η Τεχεράνη αρνείται να συζητήσει για την τύχη τους με τη Σαουδική Αραβία.

Εφημερίδα του Κουβέιτ δημοσίευσε τον Νοέμβριο πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα, ανάμεσά τους και ο Αμπού Γάιθ, εγκατέλειψαν το Ιράν με προορισμό την Υεμένη.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.