Γαλλία – Κριστίν Λαγκάρντ Προτείνει την δημιουργία οικονομικής κυβέρνησης στην Ευρωζώνη, με την συμμετοχή 16 χωρών- Αντιδρά η Γερμανία

Η υπ. Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung «SZ» (Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ 23.10.10), λέει ότι το Λονδίνο «δεν επιτρέπεται να σταματήσει όλους τους υπόλοιπους». Η οικονομική κυβέρνηση πρέπει να συμπεριλαμβάνει τις 16 χώρες της Ευρωζώνης, αλλά να μπορούν να προστεθούν στη συνέχεια και άλλες χώρες. Η κ. Λαγκάρντ χαρακτηρίζει το μοντέλο αυτό «Φόρμουλα 16 συν».

Σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό, η οικονομική κυβέρνηση θα πρέπει να δίνει την έγκρισή της κάθε φορά που μία χώρα παίρνει αποφάσεις οικονομικού και πολιτικού περιεχομένου οι οποίες έχουν αντίκτυπο και στις άλλες χώρες. Επ΄αυτού οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης πρέπει να έχουν «τον τελευταίο λόγο» λέει η κ. Λαγκάρντ.

Η υπ. Οικονομικών της Γαλλίας αμφισβητεί ότι τέτοιου είδους εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της ΕΕ μπορεί να γίνει με όλες τις 27 χώρες-μέλη και προτείνει τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας διαιτησίας, οι αποφάσεις της οποίας θα είναι δεσμευτικές για τις επί μέρους εθνικές αρχές.

«Η ΕΕ δεν μπορεί απλώς να κοιτάζει τους προυπολογισμούς των κρατών, πρέπει και να επιβλέπει την εξέλιξη των οικονομιών των μελών της» αναφέρει στη συνέντευξή της. Διευκρινίζει όμως ότι «δεν μπορεί να αφαιρεθεί η κυριαρχία των κρατών ως προς την κατάρτιση του προϋπολογισμού αλλά αυτό που μπορεί να γίνει είναι να συντονιζόμαστε όταν καταρτίζουμε τους οικονομικούς μας σχεδιασμούς». Ουσιαστικά αυτό που πρότεινε η κυρία Λαγκάρντ είναι η δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα εντός της ΕΕ καθώς θεωρεί ότι η εμβάθυνση και η πολιτική ολοκλήρωση της Ένωσης δεν μπορεί να γίνει με τη συμμετοχή και των 27 χωρών-μελών. «Πριν προχωρήσουμε στην έκδοση ευρωομολόγου πρέπει να αποκτήσουμε μια πιο στενή οικονομική συνεργασία» τονίζει η κυρία Λαγκάρντ.

«Κακή ιδέα» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ράϊνερ Μπρούντερλε την πρόταση της γαλλίδας υπουργού Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ για μια «ισχυρή οικονομική κυβέρνηση» στους κόλπους της ζώνης του ευρώ. «Μια τέτοια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση δεν αποτελεί ένα καλό σχέδιο. Εκείνος ο οποίος τείνει προς μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση οδεύει σε έναν κακό δρόμο» επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ο γερμανός αξιωματούχος.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.