Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη,στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο
«Φέτος τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά γιατί έχουμε κρίση και όταν έχουμε κρίση οι γονείς, ενώ θέλουν να αγοράσουν παιχνίδια, δεν έχουν χρήματα και έτσι πάνε στο τμήμα εκείνο της αγοράς που έχει παιχνίδια κατώτερης ποιότητας» επεσήμανε μεταξύ άλλων η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Συλβάνα Ράπτη, μιλώντας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, σε συζήτηση που αφορούσε την ασφάλεια των παιχνιδιών.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, βασιζόμενο σε έρευνες που έχουν γίνει από επιστημονικές επιτροπές σχετικά με χημικές ουσίες που είναι επιβλαβείς για τα παιδιά αλλά και σχετικά με τις οριακές τιμές των ουσιών αυτών που πολύ συχνά αλλάζουν, απηύθυνε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διευκρινίσει κυρίως :
α) αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί και συμμερίζεται τα αποτελέσματα των ερευνών και
β) αν προτίθεται να επανεξετάσει τον κατάλογο των επιβλαβών ουσιών και των επιτρεπόμενων ποσοτήτων τους.
Η κυρία Ράπτη υπογράμμισε πως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, λόγω των χριστουγεννιάτικων αγορών, ανακύπτουν εντονότερες οι ανησυχίες για την ασφάλεια των παιχνιδιών. Παρά όμως τη συνεχή ανακίνηση του θέματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παρά τις δεσμεύσεις των ίδιων των Επιτρόπων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φαίνεται να έχει κινηθεί προκειμένου να διαλευκάνει ζητήματα τα οποία αφορούν μια πολύ ευάλωτη κατηγορία του πληθυσμού. Με δεδομένες επιπλέον την έλλειψη επαρκών υπαλλήλων (λόγω απολύσεων που αποδίδονται στην οικονομική κρίση) και του χαμηλά αμειβόμενου προσωπικού το οποίο δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις για να δώσει την κατάλληλη ενημέρωση στους καταναλωτές αλλά και την έλλειψη επαρκών ελέγχων, κινδυνεύουμε να προβούμε σε μη ασφαλείς αγορές. Για το λόγο αυτό, επεσήμανε η ευρωβουλευτής, χρειάζεται τάχιστα ένα ευρωπαϊκό σήμα που να εγγυάται την ασφάλεια των προϊόντων.
Ο Ιταλός Επίτροπος Αν. Ταγιάνι , αρμόδιος για θέματα βιομηχανίας και επιχειρηματικότητας, συμφώνησε με την κυρία Ράπτη ότι χρειάζεται ένα ευρωπαϊκό σήμα εγγύησης ασφάλειας των προϊόντων το οποίο θα πρέπει να δούμε στο μέλλον. Συμφώνησε επίσης με την ανάγκη για περισσότερη και καλύτερη εποπτεία της αγοράς και είπε συγκεκριμένα «Η Επιτροπή το 2011 θα εξετάσει την πιθανότητα να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα πολυετούς χαρακτήρα για την εποπτεία της αγοράς που θα επιτρέπει τον εντοπισμό των δράσεων που θα πρέπει να υλοποιηθούν σε μακρά περίοδο και να έχει τους κατάλληλους οικονομικούς πόρους για να υπάρξει ένα καλό επίπεδο αυστηρών ελέγχων σε συνέπεια με τις παρεμβάσεις των κρατών μελών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης της κυρίας Ράπτη:
«Ευχαριστώ πολύ Κύριε Πρόεδρε. Καθώς άκουσα τον Κύριο Επίτροπο να μιλάει με τόση άνεση για τους πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες, για τις καρκινογόνες και τοξικές ουσίες, για μια στιγμή νόμιζα ότι ήταν χημικός και όχι Επίτροπος. Μετά θυμήθηκα ότι είναι Επίτροπος αρμόδιος για το θέμα. Άρα το πρώτο για το οποίο έπρεπε να μας απαντήσει με λεπτομέρειες ήταν για το σήμα CE. Το σήμα, το οποίο υποτίθεται ότι είναι η εγγύηση ασφάλειας για τα παιχνίδια με τα οποία παίζουν τα παιδιά μας. Μετά όμως, σκέφτηκα πάλι, ότι δεν απάντησε για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο. Είναι δύο χρόνια ακριβώς σήμερα, ή μάλλον, την Παρασκευή, απ? όταν η πρώην Επίτροπος, της προηγούμενης Κομισιόν, υπέγραφε σε ένα μαγαζί, ένα κατάστημα παιχνιδιών έξω από τις Βρυξέλλες, ένα σύμφωνο ασφάλειας με τους εμπόρους λιανικής αγοράς τους λιανεμπόρους και τους εισαγωγείς παιχνιδιών για τα παιδιά μας. Είναι ενάμισης χρόνος σήμερα απ? όταν είχαμε καινούρια Οδηγία. Ωστόσο πάλι σήμερα είμαστε εδώ, όπως και πέρυσι, όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο Πρόεδρος, να μιλάμε για το ίδιο θέμα, για την ασφάλεια των παιχνιδιών. Φέτος τα πράγματα είναι ακόμα πιο σοβαρά γιατί έχουμε κρίση και όταν έχουμε κρίση οι γονείς θέλουν να αγοράσουν παιχνίδια, δεν έχουν χρήματα και θα πάνε στο τμήμα εκείνο της αγοράς που έχει παιχνίδια κατώτερης ποιότητας. Όταν όμως έχουμε παιχνίδια κατώτερης ποιότητας, έχουμε τρία προβλήματα: Πρώτον, το τμήμα εκείνο της αγοράς δεν έχει γνώση των κανόνων. Δεύτερον, δεν έχει προσωπικό. Τρίτον, δεν υπάρχουν οι έλεγχοι. Άρα εξακολουθούμε να είμαστε απροστάτευτοι και, όπως όλοι ξέρουμε και όλοι δεχόμαστε, τα παιδιά είναι ό, τι πιο πολύτιμο έχουμε και όπως Εσείς, Κύριε Επίτροπε, πολύ σωστά είπατε, είναι οι περισσότερο ευάλωτοι πολίτες. Λοιπόν, Σας παρακαλώ, απαντήστε για το CE που είναι η εγγύηση ασφάλειας. Σας παρακαλώ, Κύριε Επίτροπε, δώστε απαντήσεις στην πράξη ώστε του χρόνου ούτε εσείς να είστε εκεί ούτε εμείς να είμαστε εδώ να κάνουμε την ίδια ερώτηση. Ευχαριστώ».