Αντώνης Σαμαράς «Δε δέχομαι πολιτικές που οδηγούν σε οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση τον ελληνικό λαό»

Την ανάγκη αναπτυξιακής προοπτικής, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, υπογράμμισε ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της ΝΔ τάχθηκε υπέρ του ευρωομολόγου, αλλά εξέφρασε αντιρρήσεις στην προοπτική συμμετοχής ιδιωτών στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Την αντίθεσή του «σε πολιτικές που οδηγούν στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση» εξέφρασεπριν από λίγο ο πρόεδρός της κ. Αντ. Σαμαράς που συνάντησε στις Βρυξέλλες, τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον ενημέρωσε για θέσεις του κόμματός του. Ο κ. Σαμαράς επανέλαβε ότι ζητεί εδώ και μήνες συγκεκριμένα μέτρα για την αποφυγή βαθιάς ύφεσης, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ δεν ακούει τις προτάσεις της Ν.Δ. Για μια ακόμη φορά υποστήριξε την αντίθεσή του στο μνημόνιο, λέγοντας ότι οδηγεί σε αύξηση του χρέους που ανατροφοδοτεί το έλλειμμα, δημιουργώντας μεγάλες κοινωνικές εντάσεις.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ευχήθηκε να επικρατήσει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. το πολιτικό στοιχείο της Ενωμένης Ευρώπης και όχι, όπως είπε, «η στενόμυαλη λογιστική λογική, που οδηγεί στην Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων». Εμφανίστηκε υπέρμαχος της άποψης, ότι τα μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να είναι παρατεταμένα, ώστε να ξεκινήσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα ανάπτυξη, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. για να αντιμετωπιστεί ο φαύλος κύκλος της ύφεσης.

Ο κ. Σαμαράς ανέπτυξε στον κ. Γιούνκερ, λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την επιχειρηματολογία της Ν.Δ. επί του ενδεχομένου επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, την οποία θεωρεί επιβεβλημένη, διότι η αρχική πρόβλεψη της σύμβασης ήταν μη ρεαλιστική.

Επεσήμανε με σαφήνεια, ότι σε μια τέτοια περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, ενώ αντιτάχθηκε στην γερμανική πρόταση για τη συμμετοχή ιδιωτών στον μηχανισμό διάσωσης, καθώς, όπως υποστήριξε, αυτό θα οδηγήσει σε αυξημένα επιτόκια δανεισμού. Μάλιστα, είπε ότι τα προβλήματα της ευρωζώνης είναι προτιμότερο να λύνονται εντός της ΕΕ. και θα πρέπει να αποκλείονται ρυθμίσεις που θαθέτουν εκτόςδιεθνών χρηματαγορών τις ασθενέστερες οικονομικά χώρες, όπως η Ελλάδα.

Όπως, και στην προ ημερών συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, έτσι και σήμερα, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγων, προκειμένου να στηριχθούν έναντι των αγορών κράτη, όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία, που θα εξέλθουν από την επιτήρηση και τον δανεισμό της τρόικας. Με τον κ. Γιούνκερ υπήρξε συμφωνία σε αυτό το σημείο, καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup έχει συγκρουστεί με την γερμανική κυβέρνηση που αντιτίθεται στο ευρωομόλογο. Μάλιστα, είπε ότι ταευρωομόλογα θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να δανείζεται προς όφελος όλων και στήριξε την έκδοση, σε πρώτη φάση, ευρωομολόγων, ώστε να χρηματοδοτηθούν μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη.

Παράλληλα ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει κοινωνική συνοχή, η οποία, όπως είπε, διαταράχθηκε από τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. Αν και υπογράμμισε ότι διαφωνεί με το ακολουθούμενο μίγμα οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα, δήλωσε σύμφωνος με τις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στην Ευρώπη. Σε αυτό το σημείο, όμως υποστήριξε ότι η χώρα μας πρέπει να κινείται αναλόγως, σε περίπτωση που αυτές οι μεταρρυθμίσεις δυσχεραίνουν τη θέση της στο πεδίο των διεθνών αγορών. Ακόμη, σημείωσε ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να ενισχυθεί, ώστε να λειτουργεί ως αντίβαρο σε δύσκολες στιγμές.

Υπέρ της διατήρησης της κοινωνικής ειρήνης και συνοχής εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Στ. Δήμας, ενισχύοντας τα όσα είπε ο κ. Σαμαράς στις Βρυξέλλες. Ο κ. Δήμας, συναντήθηκε –στα πλαίσια των επαφών με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς ενόψει του προϋπολογισμού- με τα προεδρεία των βιοτεχνών και των εμπόρων στη Ρηγίλλης και δήλωσε: «Το μήνυμα που θα πρέπει να περάσει, είναι η διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής για να βγει η χώρα από την κρίση».

Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, τον οποίο είχε σχεδιάσει εδώ και μήνες να επισκεφθεί στην Βουδαπέστη. Και αυτό, διότι ο κ. Όρμπαν επανέφερε την Ουγγρική δεξιά στην εξουσία, νικώντας κατά κράτος τους σοσιαλιστές και κινείται στην ίδια αντιμνημονιακή γραμμή. Ο κ. Όρμπαν αντιτίθεται στο Δ.Ν.Τ., αν και η Ουγγαρία έχει υπογράψει δανειακή σύμβαση, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2011 και για έξι μήνες αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.