Εφετείο Κακουργημάτων Ελαφρύτερο κατηγορητήριο για τον Δημητράκη προτείνει ο Εισαγγελέας

Την ενοχή του Γιάννη Δημητράκη για τη ληστεία σε υποκατάστημα της Εθνικής το 2006, την οποία και έχει αποδεχθεί, καθώς και για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του φρουρού της τράπεζας ζήτησε ο Εισαγγελέας του πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων. Παράλληλα εισηγήθηκε την απαλλαγή του κατηγορουμένου για τις δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών.

Την ενοχή του Γιάννη Δημητράκη για την ληστεία στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην οδό Σόλωνος και για πράξεις που συνδέονται με αυτή, όπως επίσης και τη μετατροπή της κακουργηματικής κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης σε πλημμεληματική συμμορία, πρότεινε ο Εισαγγελέας Έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του 32χρονου για ληστεία, απλή συνέργεια σε απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του αστυνομικού φρουρού, παράνομη οπλοφορία και απόπειρα παράνομης βίας και συμμορία και την απαλλαγή του για δύο πράξεις απόπειρας ανθρωποκτονίας και παράνομης οπλοχρησίας.

Στην πρότασή του ο Εισαγγελέας, που εισηγείται να μην γίνουν δεκτά τα ελαφρυντικά που ζητά ο κατηγορούμενος (του προτέρου εντίμου βίου, των μη ταπεινών αιτίων και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη), υποστήριξε πως η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης δεν μπορεί να παραμείνει.

Όπως εξήγησε, ο Γ. Δημητράκης σε πρώτο βαθμό απαλλάχθηκε για έξι ληστείες και καταδικάστηκε μόνο για αυτή στην οδό Σόλωνος και έτσι εκλείπει το στοιχείο της διαρκούς δράσης.

Σύμφωνα δε με τον Εισαγγελέα η ομάδα των δραστών ήταν «δομημένη, με υποδομή και βαρύ οπλισμό», πλην, όμως, δεν προκύπτουν στοιχεία για διαρκή δράση.

Απολογούμενος, ο Γιάννης Δημητράκης επανέλαβε στους δικαστές ότι «ήμουν, είμαι και θα είμαι αναρχικός», ενώ τόνισε με έμφαση πως «όσο ζω και αναπνέω το ταξίδι θα συνεχίζεται».

Ο 32χρονος υποστήριξε ότι η ληστεία στην τράπεζα ήταν η αντιπροσωπευτική λύση για τα ιδεολογικά και υπαρξιακά μου προβλήματα. Είναι η απάντηση στο ερώτημα πώς πορεύεται ένας αναρχικός.

Στο δε δίλημμα που, όπως ανέφερε, είχε, αν θα παρέμενε «άβουλος ή ενεργός πολίτης» αποφάσισε να συμμετέχει. «Στο τέλος θα νικήσουμε» πρόσθεσε.

Όπως είπε ο κατηγορούμενος, αναφερόμενος στα πέντε χρόνια του εγκλεισμού του, «ο «σωφρονισμός» είναι για εμένα ένα πεδίο για αγώνα και σύγκρουση με την εξουσία».

Ο Γιάννης Δημητράκης, στην απολογία του, αναφέρθηκε στους «συντρόφους του», κατηγορουμένους στις υποθέσεις των λεγομένων «ληστών με τα μαύρα», «Επαναστατικός Αγώνας» και «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», αλλά και στο «σύντροφο Λάμπρο Φούντα», ο θάνατος του οποίου δικαιολογήθηκε «από το καθεστώς, ως ένας τρομοκράτης που πέθανε όταν απέφυγε την σύλληψη».

Ο Γιάννης Δημητράκης, σε πρώτο βαθμό, έχει καταδικαστεί σε 25ετή κάθειρξη.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου.ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ,ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.