Κατά πλειοψηφία ενέκρινεσήμερα η Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής τα νομοσχέδια για την κύρωση των συμφωνιών της Ελλάδας με τη γαλλική κυβέρνηση για τη φιλοξενία του επιχειρησιακού γραφείου της Frontex στον Πειραιά και τη συνεργασία με το Παρίσι σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας.
Υπέρ των δύο συμφωνιών τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ ενώ τις καταψήφισαν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
Παρουσιάζοντας τη συμφωνία, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Frontex τόνισε ότι για την κυβέρνηση το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι κεντρική προτεραιότητα, προσθέτοντας πως θα συζητηθεί στο αυριανό Υπουργικό Συμβούλιο μαζί με το θέμα του ασύλου. Ο ίδιος ανέφερε πως έχει ζητήσει την άμεση κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου.
Τόσο ο υπουργός όσο και οι βουλευτές που πήραν το λόγο χαρακτήρισαν «τραγική» την κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο με τους μετανάστες χωρίς έγγραφα που προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα, αναφέροντας πάντως πως η παρουσία της Frontex στον Έβρο είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η παράνομη μετανάστευση.
Ο υπουργός συμφώνησε με τους βουλευτές που έθεσαν θέμα αντιμετώπισης του προβλήματος με τη συμμετοχή και του στρατού, σημειώνοντας ότι είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Άμυνας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο ελληνικός στρατός ενισχύει την σχετική συνεργασία με τις τουρκικές αρχές και σύντομα πρόκειται να καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη χαρακτήρισε προσχηματική τη κύρωση της συμφωνίας για την Frontex, η εγκατάσταση της οποίας, όπως είπε, στο Πειραιά, «χωρίς κανένα έλεγχο ξεπερνά και τις βάσεις στη Σούδα».
Τέλος, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευθούμε οργανισμούς που θα λειτουργούν κάτω από αδιαφανείς διαδικασίες».