Τραπεζικές θυρίδες που χρησιμοποιούνται ως «τροφοδότες» με περίπου 500.000 ευρώ τον χρόνο των οργανώσεων «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και «Σέχτα Επαναστατών» αναζητεί τα τελευταία 24ωρα η η ΕΛ.ΑΣ. ύστερα από τη σύλληψη το περασμένο Σάββατο των έξι που κατηγορούνται για συμμετοχή σε ένοπλη οργάνωση. Ανάμεσα στα ευρήματα στις γιάφκες υπάρχουν και λογιστικές σημειώσεις της οργάνωσης, αντίστοιχες αυτών που βρέθηκαν στις οπλαποθήκες της 17Ν και του «Επαναστατικού Αγώνα». Την ίδια ώρα οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας καταλήγουν στην εκτίμηση ότι ίσως ο οπλισμός που έχει βρεθεί προέρχεται από την Κρήτη και πιθανόν ορισμένα από τα όπλα είναι μετασκευασμένα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής, περίπου 60.000 ευρώ τον χρόνο κατέβαλλαν τα μέλη της οργάνωσης για την ενοικίαση 10-15 σπιτιών που χρησιμοποιούσαν ως καταλύματα ή οπλαποθήκες. Ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ θεωρείται ότι ξοδεύονταν για τη διαβίωση των μελών των ένοπλων ομάδων αλλά και για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, ειδικών συσκευών παρακολούθησης και άλλου εξοπλισμού που βρέθηκε στην κατοχή τους. Αν συνεκτιμηθεί ότι σε περίπου 250.000 ευρώ τον χρόνο υπολογίζονταν τα λειτουργικά έξοδα και της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» που είχε επίσης μεγάλο αριθμό οπλαποθηκών και οικημάτων ασφαλείας, τα χρήματα με τα οποία φαίνεται να τροφοδοτείται το σύγχρονο «αντάρτικο πόλης» προσεγγίζουν τα 800.000 ευρώ ετησίως. Και με τον συνυπολογισμό των χρόνων δράσης των οργανώσεων το συνολικό ποσό που έχει διατεθεί για την οικονομική ενίσχυσή τους υπολογίζεται ότι ίσως προσεγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ.
Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, παρ’ ότι πραγματοποιεί επί τέσσερα χρόνια επισταμένες έρευνες για να εντοπίσει το επονομαζόμενο «επαναστατικό ταμείο» και τον τρόπο χρηματοδότησης των ένοπλων ομάδων, δεν έχει κατορθώσει να βρει τις πηγές και τον τρόπο διανομής των χρημάτων. Στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα έχουν σταλεί τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον δέκα αιτήματα για άρση απορρήτου λογαριασμών συγκεκριμένων προσώπων, συλληφθέντων για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις, τα ποσά όμως που εντοπίζονται είναι μηδαμινά.
Η αρχική θεωρία που έχει αναπτυχθεί, σύμφωνα με την οποία τα χρήματα προέρχονται από τη δράση της επονομαζόμενης συμμορίας των «ληστών με τα μαύρα» _ που προχώρησε σε οκτώ ληστείες τραπεζών την περίοδο 2002-2006, με συνολική λεία περίπου 700.000 ευρώ _ δεν «καλύπτει» τα ποσά που φαίνεται να ξοδεύουν ακόμη και σήμερα οι ένοπλες ομάδες. Οπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «ακόμη κι αν υποτεθεί ότι ορισμένοι από τους υπόπτους για συμμετοχή στις συγκεκριμένες οργανώσεις προχωρούσαν ως και πριν από λίγο καιρό σε ληστείες τραπεζών, πάλι δεν συγκεντρώνονται τέτοια ποσά».
Εχει επίσης διατυπωθεί η θεωρία ότι οι ένοπλες ομάδες χρηματοδοτούνται από τα 3,5 εκατ. ευρώ που ήταν μέρος των λύτρων της απαγωγής του επιχειρηματία κ. Γιώργου Μυλωνά και τα οποία δεν έχουν εντοπισθεί ακόμη. Οι αξιωματικοί όμως της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι από τα χρήματα που έχουν βρεθεί στην κατοχή όλων των συλληφθέντων για τρομοκρατία ή κατασχέθηκαν σε γιάφκες δεν προκύπτει από την αρχική εξέταση ότι ανήκουν στα προσημειωμένα χαρτονομίσματα των λύτρων. Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι τα χρήματα δεν κινούνται μέσω τραπεζικών λογαριασμών και πιθανόν βρίσκονται σε θυρίδες που αναζητούνται μεθοδικά τις τελευταίες ημέρες.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ, EPA/RAINER JENSEN