Για την προσεχή Τρίτη, στις 10 το πρωί οριστικοποιήθηκε η συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά που γίνεται παραμονές της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. όπου θα ληφθούν αποφάσεις για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
Η κατ’ ιδίαν συνομιλία των δυο ανδρών αποκτά ιδιαίτερη πολιτική σημασία, υπό τις παρούσες πολιτικές συνθήκες, καθώς εκείνη την ημέρα ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το πολυνομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις για τις περικοπές στις ΔΕΚΟ και που αποτελεί αιτία πολέμου για εργαζομένους και συνδικάτα.
Πριν από την επικοινωνία των δυο πλευρών για να οριστικοποιηθεί η συνάντησή τους, είχε προηγηθεί η ανοικτή πρόσκληση του Πρωθυπουργού προς τους πολιτικούς αρχηγούς από το βήμα της Βουλής, ενώ ο κ. Σαμαράς φρόντισε να του στείλει ένα σαφές μήνυμα, μιλώντας για βαριά κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πετύχει την θετική στάση της Ν.Δ. στις διαρθρωτικές αλλαγές, επιδιώκοντας παράλληλα να διατηρηθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, ένα πολιτικό κλίμα στοιχειώδους πολιτικής συνεννόησης. Παράλληλα προετοιμάζονται από την κυβέρνηση και συναντήσεις των υπουργών με τους αρμόδιους τομεάρχες της Ν.Δ., σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα ευρύτερης συναίνεσης για αρκετές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θεωρεί ότι πεδίο συνεννόησης δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν αλλάξει ο πυρήνας της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Ουσιαστικά θέτει ως απαράβατο όρο την επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου και την ριζική αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα συμφωνήσει σε ότι θετικό υπάρχει.
Ενδεικτική των προθέσεών του κ. Σαμαρά είναι η φράση του, ότι η «η κυβέρνηση προωθεί ένα πολυνομοσχέδιο, που αιφνιδιαστικά και κατεπειγόντως αλλάζει, χωρίς διάλογο, χωρίς συναίνεση, χωρίς σοβαρό προγραμματισμό και με εντεινόμενες ενδοκυβερνητικές τριβές, τους όρους ζωής για εκατομμύρια Έλληνες πολίτες».
Ο κ. Σαμαράς θα εμφανιστεί υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων, αλλά θα επιμείνει ότι η Ν.Δ. θέλει διαρθρωτικές αλλαγές που θα φέρουν ανταγωνιστικότητα και ανάκαμψη και όχι θυσίες χωρίς αντίκρισμα, χωρίς προοπτική.
Λίγη ώρα μετά την οριστικοποίηση της συνάντησης, η Ρηγίλλης επέλεξε να ρίξει μια ακόμα ρουκέτα προς το Μέγαρο Μαξίμου και ανέδειξε την κατ’ αυτήν «μεγάλο πολιτικό ζήτημα» που προκύπτει για την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό από την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποκαλύπτει, όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Π. Παναγιωτόπουλος, «ότι για την εκτίναξη των spreads, που μας οδήγησε στην κρίση δανεισμού και στο Μνημόνιο, υπεύθυνος είναι ο υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, με τις δηλώσεις που έκανε τον Οκτώβριο του ’09, για το έλλειμμα».
Σε αυτό το κλίμα ήταν σαφές το μήνυμα προς τον Πρωθυπουργό από τη Ν.Δ. και ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει και πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του, τώρα που επιβεβαιώνονται οι θέσεις της Ν.Δ.ότι από δική του υπαιτιότητα η χώρα μας μπήκε στην τριμερή επιτήρηση».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ