ΛΟΝΔΙΝΟ. Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα φρούτα με βυσσινί χρώμα (π.χ. τα βατόμουρα) προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Πάρκινσον, του Αλτσχάιμερ κ.ά. Αυτές οι ασθένειες οφείλονται εν μέρει στη δράση ορισμένων παραγώγων του σιδήρου που ευθύνονται για την παραγωγή τοξινών που προκαλούν βλάβες στον οργανισμό.
Οι τοξίνες αυτές είναι γνωστές ως «υδροξυλικές ρίζες» και πιστεύεται ότι προκαλούν τις λεγόμενες εκφυλιστικές ασθένειες. Για να προστατευτεί ο οργανισμός από τη δράση των υδροξυλικών ριζών απαιτείται η λήψη συστατικών που προσδένονται στα παράγωγα του σιδήρου και αποτοξινώνουν τον οργανισμό.
Εκτός από τα βυσσινί φρούτα υπάρχουν και άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε τέτοια συστατικά (λαχανικά, πράσινο τσάι, κ.ά.), όμως ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ διαπίστωσαν ότι τα βυσσινί φρούτα καταφέρνουν να αποτοξινώνουν τον οργανισμό πιο αποτελεσματικά.
Η έρευνα είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι οι υδροξυλικές ρίζες συνδέονται με πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους παθήσεις παρέχοντας στοιχεία που θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέες μεθόδους αντιμετώπισής τους.
RΕUΤΕRS/VΙΝCΕΝΤ ΚΕSSLΕR ,ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ