Μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ως τα κατώτατα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για δύο χρόνια θα μπορούν να συνυπογράφουν σε επίπεδο επιχείρησης εργοδότες και εργαζόμενοι με την επίκληση «ειδικών λόγων».
Αυτό προβλέπεται στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου της υπουργού Εργασίας κυρίας Λούκας Κατσέλη το οποίο έλαβε χθες την τελική έγκριση από την τρόικα και προβλέπει την υπογραφή ανά επιχείρηση «συμβάσεων ειδικών συνθηκών» οι οποίες θα υπερισχύουν των κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί σήμερα, Πέμπτη, στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες από τη Βουλή ώστε να τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο καθεστώς θα προβλέπει:
1. Οι συμβάσεις ειδικών συνθηκών θα υπερισχύουν των κλαδικών, ενώ οι μειώσεις αμοιβών θα συναποφασίζονται μεταξύ του σωματείου και της επιχείρησης με μόνο περιορισμό να μην είναι μικρότερες από τα κατώτατα όρια της σύμβασης της ΓΣΕΕ, δηλαδή 740 ευρώ.
2. Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που αποφασίζεται από τον υπουργό Εργασίας δεν θα ισχύει για τις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που έχουν συνυπογράψει σύμβαση ειδικών συνθηκών.
3. Ισχύουν για ένα συν ένα έτη και ακολούθως θα προβλέπεται η διαδικασία μέσω της οποίας θα επανέρχονται οι αμοιβές στο προηγούμενο καθεστώς.
4. Θα υπάρχει αιτιολογημένη έκθεση που δικαιολογεί την ανάγκη κατάρτισης της σύμβασης και θα υποβάλλεται στο Συμβούλιο Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας.
5. Δικαίωμα υπογραφής σύμβασης ειδικών συνθηκών έχουν και οι επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζομένους, ενώ εφόσον δεν υπάρχει εργοστασιακό σωματείο θα υπογράφεται από το κλαδικό ή από την ομοσπονδία.
6. Η επιχείρηση κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης δεν θα μειώνει το προσωπικό, ενώ εφόσον απολύσει θα πρέπει να καταβάλει την αποζημίωση με βάση τις προϊσχύουσες αποδοχές.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ