Ενδοοικογενειακή βία Η κακιά μητριά, ο βάναυσος σύζυγος

Δύο πρόσφατα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ξάνθη υπογραμμίζουν την έκταση του νοσηρού φαινομένου μέσα στην ελληνική οικογένεια

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Ενδεικτικά το 2007 σε όλη την Ελλάδα καταγράφηκαν 117 αδικήματα εκ των οποίων: τα 78 αφορούσαν ελαφρύ τραυματισμό, 11 ανθρωποκτονία με πρόθεση, 9 σοβαρό τραυματισμό, ενώ υπήρξαν και 8 περιπτώσεις βιασμού. Το 2008 σημειώθηκαν 181 κρούσματα και από αυτά τα 104 ήταν με απλή σωματική βλάβη, 22 περιελάμβαναν απειλή, 18 ανθρωποκτονία από πρόθεση, 17 σοβαρό τραυματισμό και 10 βιασμό. Κατά το 2009, από τις αρχές του έτους ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, είχαν καταγραφεί 182 αδικήματα. Και αυτή τη χρονιά τα περισσότερα (98) αφορούσαν ελαφρύς τραυματισμούς: σε 22 περιπτώσεις καταγγέλθηκαν βιασμοί, σε 23 απειλές, σε 17 σοβαροί τραυματισμοί, ενώ διαπράχθηκαν 13 ανθρωποκτονίες από πρόθεση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας απασχόλησαν τις Αρχές της Ξάνθης μέσα σε διάστημα 24 ωρών. Ειδικότερα, θύμα ξυλοδαρμού από τη σύντροφο του πατέρα του έπεσε ένας 15χρονος στην Ξάνθη. Μάλιστα στη συνέχεια η 45χρονη γυναίκα και ο 54χρονος πατέρας του νεαρού τράπηκαν σε φυγή και αναζητούνται από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Ξάνθης. Οπως έγινε γνωστό, το περιστατικό έγινε το βράδυ της Τρίτης όταν κατά τη διάρκεια έντονης λογομαχίας η 45χρονη, μπροστά στα μάτια του συντρόφου της, κτύπησε τον 15χρονο με ένα μπουκάλι αρχικά στον αυχένα και στη συνέχεια με τα χέρια και τα πόδια της στο υπόλοιπο σώμα του. Στη συνέχεια τον εγκατέλειψαν και εξαφανίστηκαν, ενώ ο έφηβος εντοπίστηκε τραυματισμένος από διερχόμενο πολίτη και μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Επίσης, τα ξημερώματα της Τετάρτης, πάλι στην Ξάνθη, συνελήφθη ένας 40χρονος έπειτα από μήνυση που υπεβλήθη σε βάρος του από τη συνομήλικη σύζυγό του για πρόκληση σωματικών βλαβών, απειλές και αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνιστούν ότι «αν γνωρίζετε κάποιον που είναι θύμα εκφοβισμού, μη φοβηθείτε να το πείτε σε αστυνομικό ή σε κάποιο άλλο πρόσωπο που εμπιστεύεστε. Επίσης, αν είστε θύμα καλέστε το 100 σε περίπτωση άμεσης ανάγκης ή επικοινωνήστε με το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Δηλώστε την κακοποίηση και ζητήστε προστασία. Αν θέλετε, μπορείτε να υποβάλετε μήνυση». Παράλληλα συμβουλεύουν τις γυναίκες-θύματα να πάνε σε νοσοκομείο, να ζητήσουν να υποβληθούν σε εξετάσεις και να πουν την αλήθεια για το τι συνέβη. Παράλληλα _ συμπληρώνουν οι αστυνομικοί _ οι γυναίκες μπορούν να απευθυνθούν στα συμβουλευτικά κέντρα για τη βία κατά των γυναικών που υπάγονται στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και στελεχώνονται από ομάδα ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, νομικών, καθώς και συμβούλων απασχόλησης. Επίσης, εάν αντιληφθούν πολίτες ότι στην πολυκατοικία ή στη γειτονιά τους κάποιο παιδί κακοποιείται συστηματικά από τους γονείς του να το αναφέρουν άμεσα στο τοπικό αστυνομικό τμήμα ή στις εισαγγελικές αρχές, ή να τηλεφωνήσουν στην 24ωρη τηλεφωνική γραμμή «197» του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.