«Καλώς τους (στο ΔΝΤ) κι ας αργήσατε»

Υπέρ της «χωρίς νέους όρους» επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ τάχθηκε ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ ΣτροςΚαν μιλώντας χθες στην Βουλή ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του από την μέχρι τώρα πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «πολλά απομένουν να γίνουν». Εστιάζοντας στην πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πάντως, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ τάχθηκε ...

Υπέρ της «χωρίς νέους όρους» επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ τάχθηκε ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ ΣτροςΚαν μιλώντας χθες στην Βουλή ενώπιον των μελών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του από την μέχρι τώρα πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «πολλά απομένουν να γίνουν». Εστιάζοντας στην πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, πάντως, ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ τάχθηκε υπέρ της «ευθυγράμμισης μισθών και παραγωγικότητας», τονίζοντας ότι οι αυξήσεις που είχαν δοθεί σε μισθούς και συντάξεις τα τελευταία χρόνια κινούνταν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις άλλες χώρες, επισήμανση που ερμηνεύθηκε από ορισμένους βουλευτές ως έμμεσος προάγγελος περαιτέρω μειώσεων.

Την ίδια ώρα που εκατοντάδες συγκεντρωμένοι διαδήλωναν εκτός Βουλής κατά του ΔΝΤ, ο κ. ΣτροςΚαν δεν δίσταζε να επισημάνει το γεγονός ως αναμενόμενο επακόλουθο της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, λέγοντας μάλιστα όταν αν δεν ήταν εκπρόσωπος του ΔΝΤ και ήταν και ο ίδιος Ελληνας, ενδεχομένως να βρισκόταν με τους διαδηλωτές. Τόνισε, ωστόσο, ότι η κατάσταση που είχε περιέλθει η ελληνική οικονομία ήταν τραγική, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα. «Ποιος ήταν υπεύθυνος δεν θα το εξετάσω εγώ. Ησασταν όμως στο χείλος του γκρεμού. Θα φθάνατε στο σημείο να παγώσετε τις πληρωμές. Φανταστείτε ποια θα ήταν η εικόνα. Χρειαζόσασταν βοήθεια. Θα μπορούσατε να ζητήσετε βοήθεια νωρίτερα» είπε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές.

Αναφορικά με την πορεία του προγράμματος οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, ο κ. Στρος-Καν εκτίμησε ότι η χώρα μας βρίσκεται «σε σωστή τροχιά». «Πάτε καλά και αν τα πράγματα συνεχίσουν όπως εξελίσσονται, τότε είμαι αισιόδοξος ότι σιγά-σιγά θα επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση» συμπλήρωσε. Με ιδιαίτερη έμφαση, ωστόσο, αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της αποκατάστασης της αναπτυξιακής πορείας της χώρας, ξεκαθαρίζοντας ότι από αυτόν τον παράγοντα θα εξαρτηθεί το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. «Το θεμελιώδες ζήτημα για το μέλλον, συναρτάται με την πορεία ανάπτυξης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού εξέφρασε την ελπίδα ότι το ποσό των 110 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση «θα αποδειχθεί επαρκές», σημειώνο- ντας ωστόσο ότι τυχόν αρνητικές εξελίξεις στην ευρωζώνη θα έχουν συνέπειες και στη χώρα μας. «Αν συμβεί κάτι αρνητικό οι συνέπειες θα είναι αισθητές και στην Ελλάδα, αλλά αν εξελιχθούν τα πράγματα όπως προβλέπουμε, τότε τα 110 δισ. ευρώ επαρκούν» πρόσθεσε. Οσον αφορά την προθεσμία αποπληρωμής του δανείου, ο κ. Στρος-Καν παραδέχθηκε ότι η διάρκειά του «ήταν βραχεία»: «Σε τόσο σύντομη περίοδο είναι αλήθεια ότι μάλλον είναι δυσχερές. Από την αρχή μιλήσαμε για επιμήκυνση, κάτι που τυγχάνει ευρύτερης αποδοχής και ελπίζω ότι θα υπάρξει η σχετική διευθέτηση για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου» υπογράμμισε, αποσαφηνίζοντας πάντως ότι ομιλεί εκ μέρους του ΔΝΤ και όχι της ΕΕ. Και δήλωσε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει χωρίς να προϋποθέτει «νέους όρους»: «Μπορούμε να επιμηκύνουμε τη διάρκεια αποπληρωμής χωρίς να ζητήσουμε κάτι» συμπλήρωσε.

Β. Παπανδρέου: «Οφείλατε να γνωρίζετε»
Στη Βουλή τον υποδέχθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κυρία Βάσω Παπανδρέου , η οποία δεν δίστασε αργότερα να του επισημάνει: «Δεν γνωρίζατε ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει και ότι είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε στις δανειακές μας υποχρεώσεις;». Μάλιστα η ίδια έκανε λόγο για «ισοπεδωτική λιτότητα με οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων, η οποία οδήγησε σε ύφεση» από την εφαρμογή του μνημονίου, ενώ αναφερθείσα στον ρόλο του ΔΝΤ είπε ότι «η φήμη του δεν είναι και τόσο θετική», καθώς η συνταγή που προτείνει και στη χώρα μας «έχει επιβληθεί σε άλλες χωρίς θετικά αποτελέσματα». Ο κ. Στρος-Καν δεν απέφυγε την παρέμβαση-ερώτηση της πρώην κοινοτικής επιτρόπου, λέγοντας ότι «εμείς είμαστε κάπου όταν μας ζητούν να βοηθήσουμε», ενώ παραδέχθηκε ότι υπήρξαν και αποτυχίες: «Διδαχθήκαμε από τα λάθη μας, έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας αλλά τώρα ακολουθούμε ένα νέο μοντέλο», σημείωσε αναφορικά με τις παρεμβάσεις του ΔΝΤ, ενώ σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων αυτών, είπε: «Δεν λέμε ότι πρέπει να μας λέει ο κόσμος που είναι έξω (σ.σ. οι διαδηλωτές) “ευχαριστούμε΄΄». Λιγότερο αιχμηρός από την κυρία Παπανδρέου εμφανίστηκε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Μ. Ανδρουλάκης, ο οποίος είπε στον κ. Στρος-Καν: «Οταν υπάρχουν σχέσεις εξάρτησης παράγονται αμφίθυμα συναισθήματα», διαβεβαιώνοντας πάντως ότι «θα προχωρήσουμε στις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά όχι τυφλά».

Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του ισχυρού άνδρα του ΔΝΤ εξ αφορμής της αναφοράς του βουλευτή της ΝΔ κ. Χρ.Σταϊκούρα στο ότι το κόμμα του δεν στήριξε το μνημόνιο, εν τούτοις ψήφισε πολλά από τα μέτρα που προωθήθηκαν στο πλαίσιο αυτό.RΕUΤΕRS/ΡΗΙL ΝΟΒLΕ ,ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.