Υπουργείο Περιβάλλοντος Κίνητρα για εξοικονόμηση νερού στο σπίτι

Η δυνατότητα "εισαγωγής" στα σπίτια νέων τεχνολογιών για την επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού ή των υδάτων από τα πλυντήρια και την εξοικονόμηση νερού από άλλες οικιακές χρήσεις εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Η δυνατότητα «εισαγωγής» στα σπίτια νέων τεχνολογιών για την επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού ή των υδάτων από τα πλυντήρια και την εξοικονόμηση νερού από άλλες οικιακές χρήσεις εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η υπουργός ΠΕΚΑ κυρία Τίνα Μπιρμπίλη, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται ένα πρόγραμμα «εξοικονόμησης νερού κατ’ οίκον» στο πρότυπο του αντίστοιχου προγράμματος «εξοικονόμηση ενέργειας κατ΄οίκον». Η μελέτη προκειμένου να καταρτιστούν τα κίνητρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και να εξεταστεί η δυνατότητα εισαγωγής στα σπίτια των νέων τεχνολογιών αναμένεται να ανατεθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

Στο πλαίσιο της εξοικονόμησης υδάτων έχει ολοκληρωθεί και υπογραφεί από την υπουργό ΚΥΑ με την οποία προωθείται η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων όχι μόνο για αρδευτικούς σκοπούς αλλά και για αστική χρήση (όχι για πόσιμο νερό), για αναπλάσεις, δημιουργία χώρων αναψυχής, βιομηχανική χρήση και εμπλουτισμό υπόγειων υδροφορέων. Όπως ανέφερε η υπουργός, μέρος των επεξεργασμένων λυμάτων της Ψυτάλλειας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πότισμα στο Ποικίλλον Όρος.

Επιπλέον, σήμερα από το υπό λειτουργία έργο ξήρανσης της Ψυτάλλειας και το υπό υλοποίηση αντίστοιχο έργο στη Θεσσαλονίκη, το 50% περίπου της παραγόμενης ιλύος διατίθεται ως καύσιμο σε τσιμεντοβιομηχανίες στο εξωτερικό. «Θα πρέπει να ενισχυθεί η εγχώρια αξιοποίηση της ξηραμένης ιλύος από τις βιομηχανίες τσιμέντου στην Ελλάδα και από τη ΔΕΗ», τόνισε ο κυρία Μπιρμπίλη. Μεσοπρόθεσμο στόχο του υπουργείου αποτελεί η αξιοποίηση της λάσπης και στη γεωργία, ενός πρόσθετου ποσοστού 25% – 30% της συνολικής ποσότητας που παράγεται.

Για την εξοικονόμηση υδάτων αναμένεται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους η ένταξη έργων (60 εκατομμυρίων ευρώ) για τον έλεγχο των διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης.

Σε ό,τι αφορά τη ρύπανση στον Κηφισό η υπουργός παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο – η προθεσμία για τη μετεγκατάσταση βιομηχανιών που ρίχνουν τα απόβλητά τους στο ποτάμι, παρήλθε χωρίς να γίνει τίποτα – ωστόσο σε ένα μήνα από σήμερα θα έχουν ολοκληρωθεί οι πρώτες μετρήσεις για να αποτυπωθεί καταρχάς η κατάσταση που επικρατεί.

Το πρόβλημα της ανυπαρξίας ολοκληρωμένων αποχετευτικών δικτύων και βιολογικών καθαρισμών σε 400 δήμους (από 2.000 ως 15.000 κατοίκους) σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, αναμένεται να έχει αντιμετωπιστεί έως το 2015. Ένα χρόνο νωρίτερα θα έχουν ολοκληρωθεί τα αποχετευτικά δίκτυα και οι βιολογικοί καθαρισμοί των έξι οικισμών στην Ανατολική Αττική (Αρτέμιδα, Κορωπί, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη και Ραφήνα) για τους οποίους έχει πρωτοδίκως καταδικαστεί η χώρα από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Mε εξασφαλισμένη την απαιτούμενη χρηματοδότηση, ύψους περίπου 300 εκ ευρώ από το ΠΕΠ Αττικής, έχει διαμορφωθεί ένα αναθεωρημένο σχέδιο βάσει του οποίου θα είναι δυνατή η σταδιακή ολοκλήρωση των απαιτούμενων έργων μέχρι το 2014. Τα έργα στους 400 δήμους θα γίνουν με πόρους του ΕΠΠΕΡΑΑ, ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Όσον αφορά τις περίπου 300 ανεξέλεγκτες χωματερές που συνεχίζουν να λειτουργούν αλλά και για τις 450 που ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί, η υπουργός ΥΠΕΚΑ τόνισε ότι «είναι αμφίβολο αν τελικά θα αποφύγουμε το πρόστιμο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Από αυτές, περισσότερες από τις μισές βρίσκονται στην Πελοπόννησο. Αυτή τη στιγμή έχουν εξασφαλιστεί 15 εκατομμύρια ευρώ για αποκατάσταση ενώ στην Πελοπόννησο θα χωροθετηθούν τρεις Ολοκληρωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ για τα υπολείμματα με εγκατάστασης ανακύκλωσης, κομποστοποίησης κλπ.). Η πρώτη θα καλύπτει ένα τμήμα της Αρκαδίας, την Κορινθία και την Αργολίδα, η δεύτερη τη Λακωνία και την υπόλοιπη Αρκαδία και η τρίτη τη Μεσσηνία.

Για το 2011 προγραμματίζονται επίσης από το ΥΠΕΚΑ νέες δράσεις όπως η προώθηση της θαλάσσιας στρατηγικής, η λήψη μέτρων για την προστασίας υποβαθμισμένων υδατικών συστημάτων (Μεσσαπία, Παγασητικός, Μαλιακός, Αμβρακικός, Πηνειός κ.ά.) και η διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας. Μέσα στο επόμενο έτος θα εντοπιστούν οι περιοχές με αυξημένο κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων ενώ το 2013 θα έχουν ολοκληρωθεί χάρτες πλημμυρικής επικινδυνότητας και καταγραφής των δυνητικών επιπτώσεων. Στόχος είναι το 2015 να έχει διαμορφωθεί μια δέσμη μέτρων και προγραμμάτων έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων.

Όσον αφορά τα Σχέδια Διαχείρισης για τα 14 υδατικά διαμερίσματα, έχουν προχηρυχθεί οι έξι μελέτες, βάσει των οποίων θα καταρτιστούν. Έχει αρχίσει από τον Οκτώβριο η εκπόνηση μελέτης για τα υδατικά διαμερίσματα Ηπείρου – Δυτικής Ελλάδας – Θεσσαλίας ενώ η έναρξη εκπόνησης των άλλων πέντε μελετών για τα υπόλοιπα 11 υδατικά διαμερίσματα θα γίνει τον Ιανουάριο.

Σχετικά με την αίτηση που έχει κατατεθεί από το υπουργείο Υποδομών στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για μερική ανάκληση της απόφασης αναστολής των έργων εκτροπής για λόγους ασφαλείας του έργου η υπουργός τόνισε ότι «η θέση του ΥΠΕΚΑ είναι σαφής. Αρμόδιο όμως να κρίνει θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια είναι το υπουργείο Υποδομών».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.