Ο υπουργός κάνει λόγο για ηχηρό πλήγµα στο κύκλωµα των ανθρώπων που έχουν επιλέξει την τροµοκράτηση της κοινωνίας, τονίζει ότι συνελήφθησαν πρωταγωνιστές αυτού του κυκλώµατος, ενώ εµµέσως επιβεβαιώνει ότι σχεδιαζόταν νέο τροµοκρατικό χτύπηµα λέγοντας πως δεν επετράπη η συνέχιση «του κύκλου του αίµατος».
Σε σχέση µε τη σηµερινή 2η επέτειο από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου λέει ότι όταν ηβία υιοθετείται ως αγωνιστική πρακτική οδηγεί σε σκλήρυνση της καταστολής.
Κύριε υπουργέ, ποια συµπεράσµατα προκύπτουν από τις προχθεσινές επιχειρήσεις της Αντιτροµοκρατικής;
Ηταν µια µεγάλη και επιτυχηµένη, αναίµακτη επιχείρηση µε πολλά και σηµαντικά ευρήµατα και πρωταγωνιστές που συνελήφθησαν.
Και είναι επιτυχηµένη γιατί χωρίς να επιτρέψουν να συνεχιστεί ο κύκλος του αίµατος επέφεραν ένα ηχηρό πλήγµα στο κύκλωµα των ανθρώπων που έχουν κάνει επιλογή της ζωής τους τη βία και την πρόκληση του τρόµου στην κοινωνία.
Σε ποια κατεύθυνση κινούνται οι έρευνες;
Προς όλες τις κατευθύνσεις µε µέθοδο και µε προσεκτικά βήµατα. Βρισκόµαστε όλοι σε επαγρύπνηση, Πολιτεία και Αστυνοµία. Η υπόθεση της ασφάλειας είναι δικαίωµα όλων. Αλλά και υπόθεση όλων.
Εχουν υπάρξει συγκεκριµένα στοιχεία που να ταυτοποιούν µια συγκεκριµένη τροµοκρατική οργάνωση;
?εν υπάρχουν εργαστηριακά ευρήµατα µέχρι τώρα αλλά η έρευνα συνεχίζεται…
Σήµερα, συµπληρώνονται δύο χρόνια από τα θλιβερά επεισόδια στην Αθήνα και τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Εχετε λάβει έκτακτα µέτρα;
Πρώτα απ’όλα, δεν υπάρχει τίποτα πουνα µπορεί να απαλύνει τον πόνο της οικογένειας και των φίλων του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Ούτε µπορεί ποτέ να νοηθεί ότι η δολοφονία ενός εφήβου υπακούει σε οποιαδήποτε λογική. Γι’ αυτό εξάλλου η ?ικαιοσύνη ήταν αµείλικτη. Από εκεί και πέρα τι να σας πω; ?εν ξέρω εάν κάποιοι επιχειρήσουν να εκµεταλλευτούν τη συγκυρία για νέα ένταση και νέο κύκλο βίας.
Οµως, η ουσία είναι µία. Η βία δεν δίνει λύσεις. Ο δρόµος της βίας είναι πάντα αδιέξοδος. Οχι µόνο γιατί η ιδέα των εξεγερµένων µαζών µοιάζει απόµακρη και εξωπραγµατική στη σηµερινή εποχή αλλά επειδή η βία όταν υιοθετείται ως αγωνιστική πρακτική προκαλεί αναπόφευκτα τη σκλήρυνση της στάσης των µηχανισµών καταστολής του κράτους.
Κατά αυτήν την έννοια, η συλλογική βία ενδυναµώνει τελικά τον µηχανισµό που υποτίθεται ότι επιδιώκει να εξαλείψει, χωρίς να προσφέρει, σε καµία περίπτωση, την ελπίδα ενός καλύτερου µέλλοντος. Φοβάστε έκτροπα και αναταραχές στο κέντρο της πόλης;
Εχετε πάρει κάποια µέτρα;
?εν σχεδιάζουµε µε βάση τονφόβο. Εχουµε υποχρέωση όλοι να περιφρουρήσουµε το δικαίωµα κάθε πολίτη να εκφραστεί. Οπως έχουµε και την υποχρέωση να εγγυηθούµε την ηρεµία, την κοινωνική ειρήνη και την ασφάλεια όλων των πολιτών.
«Κάποιοι υπουργοί είναι βασιλικότεροι του βασιλέως»
Ορισµένοι στην κυβέρνηση το παίζουν βασιλικότεροι του βασιλέως, τονίζει ο Χρήστος Παπουτσής στη συνέντευξή του σχολιάζοντας αναφορέςπερί υπουργών δύο ταχυτήτων. Και προσθέτει µε νόηµα: ?εν είναι δουλειά µουνα βαθµολογώ, ούτε να στήνω στον τοίχο συναδέλφους µου.
Κύριε υπουργέ, το τελευταίο διάστηµα έχει γίνει µεγάλη συζήτηση ακόµη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το εάν οι υπουργοί οφείλουν να εξαντλούν τα περιθώρια διαπραγµάτευσης σε ό,τι αφορά τους όρους του Μνηµονίου. Τι πιστεύετε;
Οσο επιτυγχάνουµε τους στόχους που έχουµε θέσει, όσο υλοποιούµε τις δεσµεύσεις µας, τόσο θα ενισχύουµε τη διαπραγµατευτική µας θέση. Παράδειγµα, η επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής του δανείου. Η χώρα ξανακερδίζει τη χαµένη αξιοπιστία στη διεθνή κοινότητα. Είναι το αποτέλεσµα των προσπαθειών της κυβέρνησης και του λαού. Εξάλλου ολόκληρη η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεµάτη από διαρκείς προσπάθειες των λαών και διαπραγµατεύσεις των κυβερνήσεων.
Πολλοί εντός κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ αναφέρονται σε υπουργούς… δύο ταχυτήτων. Θεωρείτε ότι όντως κάποιοι συνάδελφοί σας οφείλουν να είναι πιο γρήγοροι και αποτελεσµατικοί;
Κάποιοι αρέσκονται στο να το παίζουν βασιλικότεροι του βασιλέως… ?εν είναι δική µου δουλειά να βαθµολογώ. Ούτε πρόκειται να στήσω στον τοίχο τους συναδέλφους µου, γνωρίζοντας το πόσο δύσκολο είναι το έργο που είµαστε υποχρεωµένοι να επιτελέσουµε όλοι µας. Και πόσες δυσκολίες και διαφορετικά προβλήµατα και χρόνιες παθογένειες υπάρχουν σε διάφορους χώρους. ?στόσο, πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων, αλλά είναι τιτάνια η προσπάθειά µας αυτή την περίοδο για τη σωτηρία της χώρας.
Η κυβέρνηση το τελευταίο διάστηµα έχει αρχίσει να νιώθει έντονα τις πιέσεις των συνδικάτων και των κοινωνικών εταίρων.
Υπάρχει τρόπος ώστε να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς να θιγούν τα δικαιώµατα των εργαζοµένων;
?εν υπάρχει αµφιβολία ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Και ότι ολόκληρος ο κύκλος της οικονοµίας συµπιέζεται. Οπως δυστυχώς είναι αλήθεια ότι κάποιοι έχουν κληθεί να πληρώσουν δυσανάλογα. Και έχουν δικαίωµα οι εργαζόµενοι να αγωνίζονται και να ζητούν το καλύτερο. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωµένη να προχωρά σε διορθωτικές παρεµβάσεις στην οργάνωση των οικονοµικών σχέσεων µε γνώµονα τη σωτηρία της χώρας και την εγγύηση της προοπτικής για την οικονοµία και την κοινωνία. Βέβαια κάποιοι βρίσκουν ευκαιρία µε την κρίση και απαιτούν ανατροπές υπέρ των δικών τους συµφερόντων αδιαφορώντας για την ανάγκη συνοχής της κοινωνίας, τη συναίνεση των πολιτών και την εργασιακή ειρήνη. Για εµάς, για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η απόφαση είναι δεδοµένη. Επεµβαίνουµε αποφασιστικά στις παθογένειες και τις αρρυθµίες του κράτους και της οικονοµίας που οδήγησαν στα σηµερινά αδιέξοδα. Και θα πετύχουµε. Αυτή τη φορά οι θυσίες δεν πρέπει να πάνε χαµένες.
Θα ζητήσετε επιπλέον δυνάµεις για τη φύλαξη των συνόρων από την Frontex; Πόσα κέντρα υποδοχής θα φτιαχτούν ακόµη για την αντιµετώπιση της λαθροµετανάστευσης;
?εν είναι µόνο οι δυνάµεις ταχείας επέµβασης της Frontex στον Εβρο. Εχουµε υπερδιπλασιάσει τις ελληνικές δυνάµεις αστυνόµευσης των συνόρων. Επιπλέον, σχεδιάζουµε συνολικές παρεµβάσεις και νέες δοµές. Πιστεύω ότι η πιο αποτελεσµατική πολιτική ανακοπής των µεταναστευτικών ροών είναι ο συνδυασµός αυστηρών µέτρων φύλαξης των συνόρων, αποτελεσµατικών υπηρεσιών εξέτασης των αιτηµάτων των µεταναστών που δικαιούνται διεθνή προστασία και η ταχεία λειτουργία των µηχανισµών εθελοντικού επαναπατρισµού και απέλασης όσων δεν έχουν δικαίωµα παραµονής στη χώρα µας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση κινούµαστε. Και από την πρώτη στιγµή κατέστησα σαφές σε όλους ότι τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και ότι η χώρα µας σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώµατα αλλά δεν είναι ξέφραγο αµπέλι. Εάν χρειαστούν κι άλλες δυνάµεις θα το επανεκτιµήσουµε όλοι µαζί σε συνεργασία µε την Frontex και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και είµαι βέβαιος, θα επιτύχουµε το καλύτερο δυνατό. Tώρα, όσον αφορά τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, θα λειτουργούν σε επιλεγµένα σηµεία της χώρας ανάλογα µε τις ανάγκες. ?εν είναι στις προθέσεις µας να δηµιουργήσουµε µόνιµες εγκαταστάσεις, γιατί δεν φιλοδοξούµε να είναι µόνιµο κέντρο η Ελλάδα. Θέλω να τονίσω, όµως, ότι η δηµιουργία νέων κέντρων υποδοχής δεν είναι µια απλή κουβέντα, βρίσκουµε ένα χώρο και στοιβάζουµε κάποιους ανθρώπους. Ηδη, προωθήσαµε σχέδιο νόµου που περιλαµβάνει την ίδρυση Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής για την αποτελεσµατική διαχείριση παρανόµως εισερχοµένων στη χώρα αλλοδαπών σε συνθήκες σεβασµού της αξιοπρέπειάς τους.
Ποιες θα είναι οι αρµοδιότητες της Οικονοµικής Αστυνοµίας; Φοβάστε επικαλύψεις από άλλες σχετικές υπηρεσίες, π.χ. το Σ?ΟΕ;
Οι αρµοδιότητες της Οικονοµικής Αστυνοµίας περιλαµβάνουν έρευνα και δίωξη οικονοµικών εγκληµάτων κατά των συµφερόντων του ελληνικού δηµόσιου τοµέα και της δηµόσιας περιουσίας. Οπως και δίωξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και της παράνοµης διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων, µεταφοράς κεφαλαίων και λαθρεµπορίου. Αλλά στις αρµοδιότητές της είναι, επίσης, η έρευνα και δίωξη οικονοµικών εγκληµάτων κατά των πολιτών. Ετσι, στο στόχαστρό της θα συµπεριληφθούν και οι υπερτιµολογήσεις φαρµάκων, η µη έκδοση αποδείξεων από γιατρούς, οι παράνοµες συνταγογραφήσεις κ.ά. Θα είναι οργανωµένη µε βάση τα διεθνή πρότυπα και σε πλήρη συνεργασία αλλά και παράλληλη λειτουργία µε το Σ?ΟΕ.