Ενα καθεστώς προσδιορισμού των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα διάρκειας δύο δεκαετιών γυρίζει σελίδα. Εντός της εβδομάδος οριστικοποιείται το κυβερνητικό σχέδιο νόμου για τις «συμβάσεις ειδικών συνθηκών» με τις οποίες θα δίδεται το δικαίωμα σε επιχειρήσεις με αποδεδειγμένο οικονομικό πρόβλημα να μειώνουν τις αμοιβές του προσωπικού τους.
Η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη ακροβατεί μεταξύ των διαφορετικών απόψεων των κοινωνικών εταίρων, των δεσμεύσεων που εμπεριέχονται στο κείμενο του μνημονίου και της τελικής έγκρισης της τρόικας, η οποία θα πρέπει να δώσει το «πράσινο φως», ώστε να θεωρηθεί ικανοποιητική η μεταρρύθμιση που επιχειρείται στο καθεστώς των αμοιβών και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Παρά τις όποιες αντιρρήσεις διατυπώνονται από τη ΓΣΕΕ, φαίνεται ότι το υπουργείο έχει καταλήξει στο βασικό περίγραμμα των αλλαγών, οι οποίες θα τεθούν προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ ταυτοχρόνως θα πρέπει να περάσουν από τις «Συμπληγάδες» της τρόικας. Μέχρι ώρας ωστόσο συμφωνία υπάρχει μόνο σε ένα σημείο του νέου καθεστώτος: οι κλαδικές συμβάσεις να επεκτείνονται στους εργαζομένους ολόκληρου του κλάδου, δηλαδή και σε αυτούς που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση της σύμβασης. Το οξύμωρο είναι ότι στο συγκεκριμένο σημείο- στο οποίο συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι- εκφράζεται η πλέον απόλυτη διαφωνία της τρόικας. Η ρύθμιση την οποία έχει διαμορφώσει το υπουργείο Εργασίας, ύστερα από πολυήμερες διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, περιλαμβάνει τα εξής:
1 Οι επιχειρησιακές συμβάσεις ειδικών συνθηκών θα μπορούν να αποκλίνουν από την κλαδική σύμβαση εργασίας σε ποσοστό που δεν θα ξεπερνά το 12%. Ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χαμηλότερες από τα κατώτατα όρια αμοιβών που διαμορφώνονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εν προκειμένω από τα 740 ευρώ μηνιαίως.
2 Η ισχύς των συμβάσεων ειδικών συνθηκών δεν θα υπερβαίνει το 1+1 έτος. Δηλαδή τα δύο μέρη θα μπορούν να επεκτείνουν τη σύμβαση για ένα επιπλέον έτος μετά την παρέλευση του πρώτου. Μετά τη λήξη της σύμβασης οι μισθοί θα επανέρχονται στο προηγούμενο ύψος τους.
3 Οι επιχειρήσεις που δικαιούνται αυτή τη ρύθμιση πρέπει να βρίσκονται σε αιτιολογημένη οικονομική δυσπραγία, η οποία θα αποτυπώνεται στη σύμβαση. Το τελικό κείμενο θα πρέπει να δημοσιοποιείται κοινοποιούμενο στην Επιθεώρηση Εργασίας.
4 Κατά τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης θα υπάρχει δέσμευση για τη μη πραγματοποίηση απολύσεων.
5 Δικαίωμα υπογραφής αυτών των συμβάσεων θα έχουν οι επιχειρήσεις όπου υπάρχει σωματείο. Αντιθέτως στις επιχειρήσεις κάτω των 50 ατόμων, όπου ως σήμερα δεν συνάπτονται επιχειρησιακές συμβάσεις, θα απαιτείται πλειοψηφία 2/3 για την αποδοχή της μείωσης των αποδοχών. Στις μικρότερες εταιρείες (κάτω των 20 ατόμων), όπου δεν μπορεί να συγκροτηθεί σωματείο για τη σύναψη «ειδικής σύμβασης», θα έχει ενεργό συμμετοχή η κλαδική ομοσπονδία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ